ΚΟΣΜΟΣ

Προσπάθειες ειρήνευσης στη Συρία και Υεμένη από τη Σαουδική Αραβία

Προσπάθειες ειρήνευσης στη Συρία και Υεμένη  από τη Σαουδική Αραβία

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν δεν θα επηρεάσει τις δικές της προσπάθειες να εξασφαλίσει την ειρήνη στη Συρία και την Υεμένη, δήλωσε την Τρίτη ο πρέσβης της χώρας στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι.

"Από τη δική μας πλευρά δεν θα έχει καμία επίπτωση διότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να στηρίξουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία, (και) στην Υεμένη", είπε σε δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι "Θα συμμετάσχουμε στις επόμενες συνομιλίες για τη Συρία".

"Οι Ιρανοί, ακόμα και πριν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων δεν είχαν επιδείξει ιδιαίτερη υποστήριξη, δεν είχαν πολύ θετική αντιμετώπιση σε αυτές τις ειρηνευτικές προσπάθειες", πρόσθεσε. "Δεν νομίζω πως η διακοπή των σχέσεών (μας) θα τους αποθαρρύνει από αυτή τη συμπεριφορά", είπε.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία δήλωσε χθες ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ιράν όταν η Τεχεράνη σταματήσει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις των άλλων χωρών, και υποσχέθηκε ότι το Ριάντ θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία και την Υεμένη παρά την αντιπαράθεση.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε όλες τις σχέσεις της με το Ιράν την Κυριακή μετά την εκτέλεση από την ίδια του σιίτη κληρικού Σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ, το Σάββατο. Διαδηλωτές στο Ιράν και το Ιράκ οργάνωσαν πορείες για τρίτη κατά σειρά ημέρα, καταγγέλλοντας την εκτέλεση.

Όταν ερωτήθηκε τι θα χρειαζόταν για να αποκατασταθούν οι σχέσεις, ο αλ Μουαλίμι είπε στους δημοσιογράφους, "Πολύ απλά - το Ιράν πρέπει να πάψει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας".
Πρόσθεσε δε, "Εάν το πράξουν αυτό, θα έχουμε ασφαλώς κανονικές σχέσεις με το Ιράν. Δεν είμαστε εκ γενετής εχθροί του Ιράν".

Τη Δευτέρα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν όλες τις σχέσεις τους με το Ιράν, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ριάντ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανών, υποβίβασε εν μέρει τις σχέσεις του με το Ιράν αλλά οι άλλες χώρες του Κόλπου - το Κουβέιτ, το Κάταρ και το Ομάν - δεν αναμίχθηκαν στην αντιπαράθεση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top