Από τον GSI μέχρι τη θεομηνία - Όλα όσα «βλέπουν» σήμερα τα πρωτοσέλιδα

Από τον GSI μέχρι τη θεομηνία - Όλα όσα «βλέπουν» σήμερα τα πρωτοσέλιδα

Τις εξελίξεις στο καλώδιο ηλεκτρική διασύνδεσης, με τις γεωπολιτικές ισορροπίες, τη στάση της Λευκωσίας και τα τουρκικά προσκόμματα, προβάλλουν τα πρωτοσέλιδά τους αρκετές κυπριακές εφημερίδες την Κυριακή. Άλλα θέματα που κυριαρχούν είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η φονική θεομηνία και οι καταστροφές που προκάλεσε, αλλά και θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία, το κράτος δικαίου και τα φωτοβολταϊκά.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Γκρίζες ζώνες, από τον GSI μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ» γράφει στο κύριο θέμα της ότι η Τουρκία στέκεται εμπόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ, στον Eastmed και τώρα στην ηλεκτρική διασύνδεση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι νεκρός ο Ντίμης Μαυρόπουλος ο οποίος ανασύρθηκε από σκάφος που προσάραξε στα βράχια, στο Κάβο Γκρέκο, λόγω της θαλασσοταραχή. Ακόμη γράφει ότι το προεδρικό λειτουργεί ήδη με εκλογικό ορίζοντα.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Η νέα ενεργειακή εξίσωση του GSI» και γράφει ότι η κλιματική αλλαγή και η πολιτική ρευστότητα αλλάζουν τα δεδομένα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό και γράφει για τεστ πολιτικής βούλησης. Επίσης αναφέρεται στον αφθώδη πυρετό, σημειώνοντας ότι είναι μετέωρο το αύριο της κτηνοτροφίας.

«Θερμό φθινόπωρο με νέα μέτωπα» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του ο «Φιλελεύθερος» και γράφει ότι η Άγκυρα θέλει να τραβήξει στα άκρα τις σχέσεις με την Αθήνα, ενώ λέει ότι ανοιχτό παραμένει το θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ με την Ελληνική Δημοκρατία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα αίτια της πρόκλησης blackout δύο φορές και λέει ότι μια αλυσιδωτή αντίδραση θα ρίξει μαύρο σε όλη την Κύπρο. Ακόμη γράφει για σκηνές βιβλικής καταστροφής λόγω της χθεσινής θεομηνίας.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο «Ο τόπος χρειάζεται μια ουσιαστική αλλαγή για να ορθοποδήσει» φιλοξενεί συνέντευξη του βουλευτή ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος αναφέρει πως η υποχώρηση του κράτους δικαίου έχει μετατραπεί σε κύριο στοιχείο. Ακόμη, λέει ότι χαμηλές επιδόσεις και μεγάλες ανισότητες κρατούν την Κύπρο πίσω στην Παιδεία και στις δεξιότητες. Αναφέρεται ακόμη σε πτώσεις δέντρων ως αποτέλεσμα της θεομηνίας.

Η “Sunday Mail” με τίτλο «Νέα τροπή στο σίριαλ με την αποθήκευση φωτοβολταϊκών» αναφέρεται στην τρέχουσα κατάσταση με τα φωτοβολταϊκά στην Κύπρο και διερωτάται τι αποθαρρύνει τα νοικοκυριά να επιλέξουν να εγκαταστήσουν ανεξάρτητες μπαταρίες αποθήκευσης της ενέργειας. Ακόμη γράφει για τα χθεσινά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κύπρο. Επίσης γράφει ότι οι ΗΠΑ αποκτούν τον έλεγχο των μεγάλων ενεργειακών αποθεμάτων της Βενεζουέλας.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Κρατά αποστάσεις η Λευκωσία από τον GSI» γράφει ότι η είσοδος της γαλλικής Meridiam δεν διαφοροποιεί τα δεδομένα και δεν μεταβάλλει τις ενστάσεις για τη βιωσιμότητα και το γεωπολιτικό ρίσκο. Επίσης φιλοξενεί συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας Αθηνάς Μιχαηλίδου, η οποία εκφράζει ετοιμότητα για την αξιολόγηση. Ακόμη παραθέτει δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει να είναι πλεονασματικός και αναπτυξιακός.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» έχει τίτλο «40 ταξιαρχίες ειδικών δυνάμεων» και αναφέρεται στο κύριο θέμα της στην αναδιοργάνωση του τουρκικού στρατού, γράφοντας ότι αυξάνεται η απειλή στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ως το Ισραήλ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δημόσιες συμβάσεις και γράφει για απευθείας ανάθεση από το παράθυρο €707 εκ. Επίσης γράφει για ανοιχτούς λογαριασμούς €266 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Το «momentum» των συναντήσεων, οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερχιουρμάν και το ρολόι που μετρά αντίστροφα για τον Γκουτέρες

Κυπριακό: Το «momentum» των συναντήσεων, οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερχιουρμάν και το ρολόι που μετρά αντίστροφα για τον Γκουτέρες

Θετική η συχνή επαφή Χριστοδουλίδη-Ερχιουρμάν, αλλά όχι αρκετή. Οι καταγγελίες του κατοχικού ηγέτη, το «δεν θα αφήσουμε τους Τουρκοκύπριους να γίνουν αόρατοι», οι επιστολές σε Γκουτέρες και φον ντερ Λάιεν και η επιστροφή της Ολγκίν με τις καταγεγραμμένες συγκλίσεις των Ηνωμένων Εθνών, βάζουν πλέον τη διαδικασία μπροστά σε ένα κρίσιμο τεστ.

BEST OF TOTHEMAONLINE