Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συζητήσει με ανώτερους συνεργάτες του το ενδεχόμενο να κηρυχθεί το τέλος του πολέμου με το Ιράν, μια επιλογή την οποία φέρεται να προτιμά.
Η λογική του Τραμπ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι η διατήρηση της έντονης οικονομικής πίεσης θα αναγκάσει την Τεχεράνη είτε να διαλύσει το πυρηνικό της πρόγραμμα είτε να οδηγηθεί σε κατάρρευση.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση οικονομικού στραγγαλισμού του Ιράν, με στόχο βασικές οικονομικές αρτηρίες της ισλαμικής δημοκρατίας, μεταξύ άλλων στους τομείς του πετρελαίου, της ναυτιλίας, της αεροπορίας, του χρυσού, της τεχνολογίας και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
50.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 19 πολεμικά πλοία
Ωστόσο, παρά τις συζητήσεις για πιθανό τερματισμό του πολέμου, το Πεντάγωνο επεκτείνει την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 50.000 στρατιωτικούς στη Μέση Ανατολή και συνολικά 19 πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων δύο αεροπλανοφόρα και 13 αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων.
Η παρουσία αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, αποσκοπεί στο να προσφέρει στον Τραμπ μεγαλύτερη επιχειρησιακή «ευελιξία», ανεξάρτητα από το αν τελικά αποφασίσει να τερματίσει επισήμως τον πόλεμο.
«Δεν νομίζω ότι θα διαρκέσουν πολύ» λέει ο Τραμπ
Χωρίς να είναι εύκολο να σκιαγραφήσει κανείς τις πραγματικές προθέσεις του Αμερικανού προέδορυ, έχει σημασία να παρακολουθήσουμε τις τελευταίες του δηλώσεις.
Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει η νέα αμερικανική εκστρατεία βομβαρδισμών, που έχει λάβει χώρα τις τελευταίες μέρες απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα διαρκέσει πολύ».
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν την Τρίτη το βράδυ τον δεύτερο γύρο επιθέσεων μέσα σε τρεις ημέρες, πλήττοντας συστήματα ραντάρ και δυνατότητες τοποθέτησης ναρκών στις νότιες ακτές του Ιράν.
Το Ιράν απάντησε με κύματα πυραύλων και drones εναντίον αμερικανικών βάσεων στη Μέση Ανατολή, συνεχίζοντας το μοτίβο που έχει διαμορφωθεί στους έξι μήνες του πολέμου. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν ανακοίνωσαν νέα πλήγματα στο Ιράν το βράδυ της Τετάρτης.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «κατέστρεψαν όλο τον νέο εξοπλισμό που προσπάθησαν να κατασκευάσουν κατά μήκος των Στενών του Ορμούζ – κάποιον αμυντικό, κάποιον επιθετικό».
«Ήταν μια πολύ βαριά επίθεση χθες το βράδυ και είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε άλλη μία οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε», πρόσθεσε, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
Πετρέλαιο στα 95 δολάρια και νέες πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία
Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν προσωρινή αποκλιμάκωση στις αγορές πετρελαίου. Το Brent υποχώρησε 0,3% στις αρχές της Πέμπτης, στα 95,34 δολάρια το βαρέλι.
Παρά τη μικρή πτώση, το πετρέλαιο έχει αυξηθεί περίπου 7% αυτή την εβδομάδα και 57% από τις αρχές του έτους, προκαλώντας έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.
Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με την τιμή του ντίζελ στις ΗΠΑ να βρίσκεται κοντά σε υψηλό τετραετίας. Η άνοδος του ενεργειακού κόστους έχει συμβάλει και στις πρόσφατες μαζικές πωλήσεις στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων.
Η νέα κλιμάκωση σημειώθηκε έπειτα από περίπου έναν μήνα σχετικής ηρεμίας, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ένταση γύρω από τα Στενά του Ορμούζ.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το βράδυ οι ΗΠΑ έπληξαν περίπου 100 στόχους στο Ιράν. Η Τεχεράνη κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι χτύπησε γαμήλια τελετή στην παραθαλάσσια πόλη Σιρίκ.
Η Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 67 τραυματίστηκαν, ενώ προειδοποίησε ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί.
Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, πλοίαρχος Τιμ Χόκινς, δήλωσε: «Ο αμερικανικός στρατός δεν στοχοποιεί ποτέ αμάχους».
Ιρανοί αξιωματούχοι συνέδεσαν το περιστατικό με το πλήγμα σε δημοτικό σχολείο στην πόλη Μιναμπ, κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όπου εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν περίπου 120 παιδιά. Η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση από τον αμερικανικό στρατό.
Χωρίς επιστροφή στις διαπραγματεύσεις
Ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Τεχεράνη έχουν μέχρι στιγμής δείξει διάθεση να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά την κατάρρευση της προσωρινής συμφωνίας ειρήνης που είχε επιτευχθεί τον Ιούνιο, μέσω ενός μνημονίου κατανόησης.
Την ίδια ώρα, η ιρανική κυβέρνηση καλεί τις χώρες της περιοχής να σταματήσουν να επιτρέπουν στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν το έδαφος και τις εγκαταστάσεις τους για επιθέσεις εναντίον του Ιράν.
Η σύγκρουση έχει επίσης αρχίσει να αναζοπυρώνεται πέρα από τα σύνορα του Ιράν. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο αυτή την εβδομάδα, ενώ η Χαμάς προειδοποίησε ότι η εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά την ισραηλινή επιδρομή της Τρίτης με στόχο τη σύλληψη ανώτερου στελέχους της οργάνωσης.
Πηγή: iefimerida.gr