Κόστα - φον ντερ Λάιεν: «Σοκαριστικές» οι εικόνες από την κηδεία Μλάντιτς

Κόστα - φον ντερ Λάιεν: «Σοκαριστικές» οι εικόνες από την κηδεία Μλάντιτς

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με την κηδεία του καταδικασμένου εγκληματία πολέμου Ράτκο Μλάντιτς, η οποία τελέστηκε τη Δευτέρα στο Βελιγράδι, χαρακτηρίζοντας τις εικόνες από την τελετή «σοκαριστικές».

Στην κοινή τους δήλωση, οι δύο ηγέτες της ΕΕ υπενθύμισαν ότι ο Μλάντιτς ήταν καταδικασμένος εγκληματίας πολέμου, υπεύθυνος για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και απεβίωσε ενώ εξέτιε ισόβια κάθειρξη για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα.

«Τα στοιχεία επίσημης στήριξης και η παρουσία ανώτερων Σέρβων αξιωματούχων στην κηδεία είναι βαθιά ανησυχητικά», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι αυτά «καταδεικνύουν αδυναμία αντιμετώπισης ενός σκοτεινού κεφαλαίου της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας και έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες που διέπουν την πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ». Οι Κόστα και φον ντερ Λάιεν έστειλαν επίσης μήνυμα συμπαράστασης «σε όλα τα θύματα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας».

Η κοινή δήλωση των δύο ηγετών της ΕΕ, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε συγκεκριμένες συνέπειες για τη Σερβία. Σημειώνεται ότι η Σερβία, υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει επισήμως τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

Η Επίτροπος Διεύρυνσης Μάρτα Κος είχε ήδη ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψή της στο Βελιγράδι σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζοντας την κηδεία «σημαντικό τεστ» για την πορεία ένταξης της Σερβίας και τονίζοντας ότι οι αξίες που διέπουν το κοινό μέλλον δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η εξύμνηση, η άρνηση της γενοκτονίας και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση ούτε στην ΕΕ ούτε στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Ερωτηθείσα στις Βρυξέλλες κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα κατά της Σερβίας, η επικεφαλής εκπρόσωπός της Πάουλα Πίνιο απάντησε τη Δευτέρα ότι η θέση της ΕΕ είναι σαφής, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για το αν θα ακολουθήσει απόφαση.

Η κηδεία του Μλάντιτς, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα, ενώ εξέτιε ισόβια κάθειρξη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό, καθώς η σορός του μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι με κρατικό αεροσκάφος και τυλιγμένη στη σερβική σημαία. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε απορρίψει τις προειδοποιήσεις Βρυξελλών, χαρακτηρίζοντας «βλακώδη» τη δήλωση της Κος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

BEST OF TOTHEMAONLINE