Άδωνις Γεωργιάδης για θάνατο Μαζωνάκη: «Kανονικοί απατεώνες οι δύο γιατροί»

Άδωνις Γεωργιάδης για θάνατο Μαζωνάκη: «Kανονικοί απατεώνες οι δύο γιατροί»

Την κρατική ευθύνη για την υπόθεση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη αναγνώρισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο δημοφιλής καλλιτέχνης και στους ελέγχους που είχαν προηγηθεί στο ιατρείο στο Κολωνάκι.

Μιλώντας στο MEGA για την υπόθεση, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «μια οικογένεια έχασε το παιδί της», ενώ ανέλαβε την ευθύνη που αναλογεί στο κράτος και στον ίδιο για το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν είχαν εντοπιστεί νωρίτερα.

«Μια οικογένεια έχασε το παιδί της και στο συγκεκριμένο γεγονός ναι, υπάρχει και κρατική ευθύνη. Εγώ δεν αφίσταμαι ποτέ των ευθυνών του κράτους και των δικών μου ενδεχομένως, υπό την έννοια ότι δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε αυτούς τους συγκεκριμένους απατεώνες ή ενδεχομένως και άλλους. Φυσικά θέλαμε να τους έχουμε εντοπίσει. Για ποιο λόγο να μη θέλουμε; Θέλαμε να εντοπίσουμε και θέλουμε να εντοπίζουμε τους απατεώνες», ανέφερε.


Οι τρεις έλεγχοι του Ιατρικού Συλλόγου

 

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος έχει την ελεγκτική αρμοδιότητα, είχε πραγματοποιήσει τρεις ελέγχους στο συγκεκριμένο ιατρείο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εντοπίσει τις παραβάσεις.

«Το σύστημα δεν τα κατάφερε. Εκεί πήγε Ιατρικός Σύλλογος που έχει την ελεγκτική αρμοδιότητα τρεις φορές και δεν κατάφερε να τους πιάσει», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε, παράλληλα, την άποψη ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης από τους γιατρούς που πραγματοποιούν τους ελέγχους.


«Την ιδέα ότι θέλουν να συγκαλύψουν οι γιατροί δεν τη δέχομαι σε καμία περίπτωση και πάρα πολλά πρόστιμα μπαίνουν και άδειες αφαιρούνται και πειθαρχικά γίνονται και τα πάντα γίνονται. Αυτό δεν ισχύει», σημείωσε.

«Έβγαζε το μηχάνημα στο μπαλκόνι»


Στη συνέχεια, ο υπουργός περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο, όπως είπε, η συγκεκριμένη γιατρός φέρεται να απέφευγε τους ελέγχους.

«Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη γιατρός απ’ ό,τι κατάλαβα όταν έβλεπε στην κάμερα τους ελεγκτές που ερχόντουσαν για έλεγχο, έβγαζε το μηχάνημα στο μπαλκόνι, κατέβαζε τις κουρτίνες και έλεγε “εγώ παιδιά δεν έχω τίποτα”», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, οι ελεγκτές έφταναν στο ιατρείο, χτυπούσαν το κουδούνι και ενημέρωναν ότι πρόκειται για έλεγχο του Ιατρικού Συλλόγου.

«Έλεγχος από τον ΙΣΑ. Περιμένετε ένα λεπτό. Έβγαζε το μηχάνημα με τα ροδάκια, το έβγαζε έξω, κλείδωνε την πόρτα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καταλήγοντας: «Μιλάμε για κανονικούς απατεώνες».


Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η πρόταση για νέο ελεγκτικό σώμα


Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις αρμοδιότητες των ελεγκτών του Ιατρικού Συλλόγου, εξηγώντας ότι πρόκειται για γιατρούς και όχι για εξειδικευμένους ελεγκτές.

«Ο έλεγχος των γιατρών του ΙΣΑ δεν έχει και τόσο μεγάλη δικαστική αρμοδιότητα. Είναι ένας έλεγχος ιατρικός. Δεν είναι οι άνθρωποι εκπαιδευμένοι ελεγκτές. Άνθρωποι που έχουν αφήσει τη δουλειά τους, που έχουν φύγει από την εφημερία. Άλλοι γιατροί είναι», ανέφερε.

Ως σημαντικότερο ελεγκτικό μηχανισμό χαρακτήρισε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, σημειώνοντας ότι έχει απορροφήσει το παλαιό Σώμα Επιθεωρητών Υγείας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα ήταν αντίθετος στην επανίδρυση ενός ειδικότερου ελεγκτικού σώματος για τις υπηρεσίες υγείας.

«Επειδή δεν μ’ αρέσει να κρύβομαι, δεν θα ήμουν αντίθετος στην επανίδρυση του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας. Το θεωρώ πιο εστιασμένο στην υγεία και η υγεία είναι πιο σύνθετο πράγμα από τα γενικά που ερευνάει η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας», είπε.

Τι είπε για την κλινική και το «longevity»


Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην κλινική που είχε επισκεφθεί, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με το ιατρείο στο Κολωνάκι.

«Δεν έχει καμία σχέση αυτή η κλινική με αυτό το ιατρείο. Μην κάψουμε μαζί τα καθαρά και τα χλωρά. Είναι μια κανονική κλινική. Έχει μέσα και one day clinic αδειοδοτημένο. Είναι με πάνω από 20 γιατρούς μέσα, με όλες τις προβλεπόμενες άδειες, με την υποστήριξη την επίσημη του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με μια επένδυση που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την ανάπτυξη του «longevity», δηλαδή της μακροβιότητας, χαρακτηρίζοντάς την «μια μεγάλη πλευρά της σύγχρονης ιατρικής με τρομερή ανάπτυξη παγκοσμίως».


Η απάντηση για το συνέδριο


Αναφερόμενος στο συνέδριο στο οποίο συμμετείχε η κατηγορούμενη γιατρός στην υπόθεση Μαζωνάκη, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι δεν ήταν υπουργός Υγείας όταν πραγματοποιήθηκε και δεν συμμετείχε σε αυτό.

«Δεν ήμουν ούτε στο συνέδριο, ούτε ήμουν υπουργός Υγείας όταν έγινε το συνέδριο», είπε.

Όπως ανέφερε, το συνέδριο οργανώθηκε από τον καθηγητή και πρώην πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Τούντα και διέθετε επιστημονική επιτροπή, ενώ μεταξύ των χορηγών βρίσκονταν, όπως είπε, μεγάλοι φορείς του χώρου της υγείας.

«Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου έκανε τους προσκεκλημένους. Και μέσα στους προσκεκλημένους θα βάλει και τη συγκεκριμένη κυρία», σημείωσε.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι ερευνά το γεγονός πως η εταιρεία που έχει πουλήσει το μηχάνημα εμφανίζει στην ιστοσελίδα της τη συγκεκριμένη γιατρό ως εκείνη που κάνει τη χρήση του μηχανήματος στην Ελλάδα.

«Όταν ακούτε κβαντική ιατρική είναι απάτη, φύγετε μακριά»


Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης για την αποκαλούμενη «κβαντική ιατρική», υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί αναγνωρισμένο επιστημονικό αντικείμενο.

«Δεν υπάρχει κβαντική ιατρική. Δεν υπάρχει ως έννοια αυτό το πράγμα καθόλου. Άμα ακούτε κβαντική ιατρική να πάτε. Δεν υπάρχει. Δηλαδή αναγνωρισμένη από την επιστήμη κβαντική ιατρική, δεν υπάρχει», ανέφερε.

Ο υπουργός εξήγησε ακόμη ότι ένας γιατρός χωρίς ειδικότητα μπορεί να διατηρεί ιατρείο, εφόσον δηλώνει την ιδιότητά του, και να γράφει συνταγές, χωρίς να παρουσιάζεται ως γιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας.

Η πλασμαφαίρεση και το νοσοκομειακό περιβάλλον


Ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στη χρήση του μηχανήματος της πλασμαφαίρεσης, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

«Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι ότι αυτό το μηχάνημα και αυτή η τεχνική, η πλασμαφαίρεση, πρέπει να γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση επιπλοκής, μεταξύ των οποίων ανέφερε και την ανακοπή, απαιτείται η άμεση παρουσία ιατρικής ομάδας και μονάδας εντατικής θεραπείας.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει συμφωνία με ιδιωτική κλινική, ώστε το μηχάνημα να εγκατασταθεί εκεί και να λειτουργεί με την προβλεπόμενη αδειοδότηση.

Το app για τον έλεγχο των ιατρείων


Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ακόμη τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορούνται τι άδεια διαθέτει ένα ιατρείο.

«Θα φτιάξω, θα παρουσιάσω το επόμενο 24ωρο και ειδικό app όταν μπαίνεις σε ένα ιατρείο να σκανάρεις και να βλέπεις ακριβώς τι άδεια έχει το ιατρείο και να μη σε πιάνουν κορόιδο», είπε.

«Το υπουργείο Υγείας δεν έχει ελεγκτικό μηχανισμό»


Αναφερόμενος στους ελέγχους στον χώρο της υγείας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο θέτει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά δεν διαθέτει δικό του ελεγκτικό μηχανισμό.

«Το υπουργείο Υγείας δεν έχει ελεγκτικό μηχανισμό. Εγώ δεν έχω ελεγκτικό μηχανισμό. Εγώ φτιάχνω το πλαίσιο», ανέφερε.

Όπως είπε, ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται στις αρμόδιες υπηρεσίες, στους ιατρικούς συλλόγους και, για ποινικές καταγγελίες, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

«Εκπροσωπώ το κράτος» – Η συγγνώμη στην οικογένεια Μαζωνάκη


Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο ζήτησε «συγγνώμη» από την οικογένεια του Γιώργου Μαζωνάκη.

«Εκπροσωπώ το κράτος. Δεν εκπροσωπώ τον εαυτό μου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ίσως θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερες ενημερωτικές καμπάνιες, ώστε οι πολίτες να είναι περισσότερο προσεκτικοί απέναντι σε πρακτικές που παρουσιάζονται ως «εναλλακτικές».

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι οι ιατρικές διαφημίσεις απαγορεύονται από τον νόμο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάτω από την πρόβλεψη για ενημέρωση του κοινού σχετικά με επιστημονικά θέματα μπορεί, όπως είπε, να εμφανίζεται συγκεκαλυμμένη διαφήμιση.

«Η κυρία Γάκα ας πούμε, τι έκανε; Έλεγε: “Υπάρχει μια καινούργια τεχνική πλάσμα αφαίρεσης. Δείτε το μηχάνημα που κάνει την καινούργια τεχνική πλάσμα αφαίρεσης”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΚΟ: Συντονισμός με Χριστοδουλίδη με το βλέμμα στο 2028 - Η ΕΔΕΚ ανοίγει ξανά τις πόρτες στους διαγραφέντες

ΔΗΚΟ: Συντονισμός με Χριστοδουλίδη με το βλέμμα στο 2028 - Η ΕΔΕΚ ανοίγει ξανά τις πόρτες στους διαγραφέντες

Στο ΔΗΚΟ, η νέα συνάντηση της Γραμματείας του κόμματος, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη το απόγευμα της Δευτέρας, επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία με το Προεδρικό,  συνεχίζεται και αποκτά πιο οργανωμένο χαρακτήρα.

BEST OF TOTHEMAONLINE