Για «φάρο ελπίδας» στο Κυπριακό κάνει λόγο σε ανταπόκριση από τη Λευκωσία η βρετανική εφημερίδα Financial Times, χρησιμοποιώντας τη φράση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στην τελευταία έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του.
Ο απεσταλμένος της εφημερίδας Τόνι Μπάρμπερ περιγράφει συνοπτικά το ιστορικό της διαμόρφωσης της σημερινής κατάστασης και συνομιλεί με τον δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό, ο οποίος δηλώνει ότι ενώ υποστηρίζει την τρέχουσα διαδικασία συνομιλιών δεν τρέφει αυταπάτες ότι η ευτυχής κατάληξη θα είναι εύκολη υπόθεση.
«Τα περισσότερα τείχη δεν υπάρχουν μεταξύ μας, αλλά μέσα μας», αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Γαλανός. Ο Βρετανός δημοσιογράφος σχολιάζει ότι για να επιτευχθεί λύση που θα διαρκέσει δεν απαιτούνται μόνο εκλεπτυσμένες απαντήσεις στα διάφορα πολιτικά και νομικά ζητήματα, αλλά και «οδυνηρές ηθικές προσαρμογές», καθώς και αποδοχή των απωλειών που έχουν σημαδέψει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Ο κ. Γαλανός δηλώνει εξάλλου στους FT ότι «ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων που εκτοπίστηκαν έχουν πεθάνει ή μεταναστεύσει». Τώρα, επομένως, «ο αριθμός αυτών που θα ήθελαν να επιστρέψουν [στην Αμμόχωστο] είναι πολύ μικρότερος από τον αρχικό αριθμό των προσφύγων».
Οι Financial Times επισημαίνουν ότι μια συμφωνία επανένωσης ίσως «εμπνεύσει» ξένους και Κύπριους επενδυτές να ξοδέψουν χρήματα για να δώσουν νέα πνοή στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου, να εκσυγχρονίσουν το λιμάνι της και να χτίσουν τα νέα Βαρώσια.
Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση των τακτικών συναντήσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, την πρόοδο που έχουν σημειώσει αλλά και τις εκκρεμότητες επί των πιο δύσκολων θεμάτων όπως το εδαφικό και η ασφάλεια, καθώς και με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Μπαν Κι-μουν που «συνοψίζουν τη γενική αίσθηση αισιοδοξίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις