ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα ύψους 1.734.300 ευρώ επιβάλλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Πρόστιμα ύψους 1.734.300 ευρώ επιβάλλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Πρόστιμα ύψους 1.734.300 ευρώ στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» για 21 παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από 2012 έως το 2014, ενέκρινε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η απόφαση αυτή λήφθηκε ως απάντηση στην απόφαση της καναδικής μητρικής εταιρείας «Eldorado Gold» να αναστείλει τις δραστηριότητές της στα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική, λόγω «εχθρικής στάσης της κυβέρνησης», όπως αναφέρει.

«Πρόκειται για τα αποτελέσματα ελέγχων που για χρόνια έμεναν "ξεχασμένα" σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων, οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά όπως φαίνεται όχι και τη βούληση, να επιβάλουν τη νομιμότητα, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ελέγξουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτές, όπως επίσης και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον», τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, που κατηγορείται από την αντιπολίτευση για «εκδικητικότητα» και ότι φέρει πλήγμα στην πιθανότητα προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, που ανήκει στο κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί καμία εταιρεία, η οποία σέβεται το νόμο, τους περιβαλλοντικούς όρους και το δημόσιο συμφέρον και έκανε λόγο για δικαίωση του κόμματός του, καθώς, όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέδειξε ότι κακώς η Eldorado Gold πήρε το χώρο χωρίς να πληρώσει τα 14,5 εκατομμύρια, που όφειλε να δώσει.«Νομίζω ότι αυτή είναι η βασική αιτία που η εταιρεία αυτή τη στιγμή φεύγει και η μετοχή της κατέρρευσε. Όλες οι άλλες αιτιάσεις ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, δεν δίνονταν άδειες κ.λπ. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός από τα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων.

Με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold Πολ Ράιτ συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ Μητσοτάκης σε δήλωσή του ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η ιδεοληπτική πολιτική της διώχνει τη μεγαλύτερη επένδυση από την Ελλάδα.

Έκκληση στην κυβέρνηση να στηρίξει την επένδυση στη Χαλκιδική απηύθυνε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, δίνεται το πλέον ισχυρό αρνητικό μήνυμα στους σοβαρούς ξένες επενδυτές, τη στιγμή που η ανάγκη υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι επιτακτική.

Την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές της Χαλικιδικής ανακοίνωσε χθες ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold, ενώ προαναγγέλλει τη διακοπή των εργασιών στις υπόλοιπες περιοχές δραστηριοποίησής του, εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες αδειοδότησης.

Για «ανοιχτά» εχθρική στάση, που έχει υιοθετήσει από τις αρχές του 2015 το Υπουργείο Περιβάλλοντος απέναντι στην εταιρεία του και τις επενδύσεις της, κάνει λόγο, σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold  Πολ Ράιτ. Και επισημαίνει ότι τα εμπόδια που θέτουν τόσο ο Υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, όσο και ο προκάτοχός του Παναγιώτης Λαφαζάνης, είχαν αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό του έργου.

Ακόμα, υπογραμμίζει ότι «από το 2012, δημιουργήσαμε σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη χώρα και επενδύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα - συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής φόρων άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Στη Χαλκιδική, έχουμε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινωνικών εταίρων της περιοχής. Επιπλέον, έχουμε μία σειρά δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επικυρώνουν την ακεραιότητα των αδειών μας».

Το μερίδιο της Eldorado Gold στην Ελλάδα αποτελεί περίπου το 30-40% της καθαρής αξίας του ενεργητικού της εταιρείας, που εδρεύει στο Βανκούβερ του Καναδά, σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών. Η αξία των μετοχών της εταιρείας έχει πέσει κατά 40% τους τελευταίους μήνες, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top