Στόχος της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία της ανάθεσης υπηρεσιών ελέγχου και ασφάλειας των αεροδρομίων σε ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη.
Τη σχετική πρόταση των Υπουργείων Μεταφορών και Δικαιοσύνης προς το Υπουργικό δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης».
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο Υπουργός ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στόχος είναι η αναβάθμιση της ασφάλειας των αεροδρομίων, ενώ για το θέμα του κόστους είπε ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποιος θα το αναλάβει.
Ο Υπουργός είπε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανατέθηκε σε εμπειρογνώμονες και των δύο Υπουργείων να ετοιμάσουν έκθεση για το θέμα της ανάθεσης κάποιων από τις υπηρεσίες ελέγχου και ασφάλειας των αεροδρομίων σε ιδιώτες.
«Έγινε η έκθεση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι προς το συμφέρον της Δημοκρατίας, και για το σκοπό της αναβάθμισης της ασφάλειας των αεροδρομίων, κάποιες από τις υπηρεσίες ελέγχου -αυτές εξάλλου που μπορούν να ανατεθούν και βάσει του σχετικού κανονισμού που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή- να προχωρήσουμε να διαπραγματευτούμε με τον ιδιώτη διαχειριστή των αεροδρομίων για την ανάθεση τους σε ιδιωτικές εταιρείες» εξήγησε.
Υπέδειξε πως «την τελική ευθύνη και τον τελικό έλεγχο της ασφάλειας των αεροδρομίων θα εξακολουθήσει να τον έχει η κυβέρνηση μέσω του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», η τεχνοκρατική επιτροπή έχει καταρτίσει κατάλογο με τις λειτουργίες της αστυνομίας που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην εταιρεία Hermes ή άλλη ιδιωτική εταιρεία. Μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να παραχωρηθεί ο έλεγχος
-πρόσβασης σε όλα τα σημεία του αερολιμένα
-προεπιβίβασης και έλεγχος ασφαλείας προς όλες τις ελεγχόμενες περιοχές
-ασφαλείας παραδιδόμενων αποσκευών και αεροπορικών φορτίων
-συστήματος παρακολούθησης σε στρατηγικά σημεία
-υπηρεσίες εμπορικής ασφάλειας οι οποίες δυνατόν να απαιτούνται από αεροπορικές εταιρείες, -διαχείριση, έκδοση, έλεγχος και έγκριση δελτίων εισόδου
-περιπολία κατά μήκος των αερολιμένων
-σχεδιασμός πρόληψης έκνομων ενεργειών και δράσης σε περιπτώσεις απειλής ή εκδήλωση παράνομης ενέργειας.
Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες ασφαλείας αερολιμένα οι οποίες θα παραμείνουν υπό την ευθύνη της αστυνομίας είναι οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας και επέμβασης για την καταστολή τρομοκρατικών ενεργειών, αεροπειρατικών ή άλλων παράνομων ενεργειών, η σύλληψη και η διερεύνηση αξιόποινων πράξεων και παραπτωμάτων περιλαμβανομένης της διαχείρισης περιπτώσεων βίαιης συμπεριφοράς επιβατών, η πρόληψη εγκληματικών ενεργειών, οι υπηρεσίες στατικής φρούρησης, οι περιμετρικές περιπολίες και οι υπηρεσίες ανταπόκρισης και εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.
Ο κ. Δημητριάδης απέρριψε ότι το πρόσθετο κόστος θα κληθούν να το καταβάλουν -μέσω αυξημένου τέλους ασφαλείας (από 1,35 ευρώ σε 4 μέχρι 6)- οι αναχωρούντες επιβάτες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Δεν είπε κανένας ότι αυτό το κόστος θα το επωμιστεί το επιβατικό κοινό» ανέφερε και πρόσθεσε ότι έγινε κάποιος υπολογισμός του κόστους, όμως «δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα το αναλάβει».
Σύμφωνα με τον Υπουργό, δεν έχει αποφασιστεί ποιες υπηρεσίες θα ανατεθούν σε ιδιώτη. «Αν το κράτος έχει κάποια εξοικονόμηση από αυτή την ιστορία, μπορεί να αναλάβει το κόστος. Δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει το κόστος, απλώς έγινε ένας υπολογισμός του μέγιστου ποσού που μπορεί να φτάσει το κόστος ανά επιβάτη, αν ανατεθούν όλες οι υπηρεσίες που μπορούν να ανατεθούν σε ιδιωτική εταιρεία».
Πρόσθεσε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα προσφορές και ότι το Υπουργείο ήδη έχει πραγματοποιήσει κάποιες επαφές με την εταιρεία Hermes, αφού η πρόταση προνοεί την «αντικατάσταση της αστυνομίας με ιδιωτική εταιρεία υπό την ευθύνη της Hermes».
«Ο στόχος μας ως Υπουργείο Μεταφορών είναι να κρατήσουμε τους φόρους των αεροδρομίων όσο το δυνατό πιο χαμηλά» είπε ο κ. Δημητριάδη.
Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει τη διαδικασία «το συντομότερο δυνατό». «Έχουν αρχίσει ήδη κάποιες επαφές αλλά είμαστε ακόμα σε πολύ αρχικά στάδια. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας, μπορεί στο τέλος να φανεί ότι δεν υπάρχει» είπε.
Σημείωσε ακόμα ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, εκτός της Κύπρου και της Ρουμανίας, ανατίθενται κάποιες από τις υπηρεσίες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις