Την προσδοκία ότι με τη λύση του Κυπριακού «δεν θα υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκά εδάφη στην Κύπρο» εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι η φιλοδοξία είναι «το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το νησί, όπως άλλωστε προβλέπεται και στη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τόνισε παράλληλα ότι η διαδικασία εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο δεν σταματά ποτέ, καθώς η παραγωγή νομοθετικού έργου στην Ένωση, την οποία ενσωματώνουν στο δίκαιο τους τα κράτη μέλη, είναι και θα είναι διαρκής.
Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση που οργάνωσε η Μόνιμη Επιτροπή του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ Κύπρου στο εστιατόριο “Chateau Status” στη νεκρή ζώνη, παρουσία και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι μαζί με τον Τ/κ ηγέτη δεν έχουν άλλη επιλογή και άλλο δρόμο, παρά να φέρουν την ειρήνη στον τόπο μας.
«Αυτό το στόχο φιλοδοξούμε να υπηρετήσουμε διαπραγματευόμενοι με τον Μουσταφά για τη δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους, στο οποίο τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων θα είναι απολύτως διασφαλισμένα, τόσο σε επίπεδο κοινότητας όσο και σε ατομικό επίπεδο» είπε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «το στάτους κβο είναι ασυμβίβαστο με τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και συνιστά μόνιμη πηγή διαταραχής της δημογραφικής ισορροπίας και ασφάλειας στο νησί μας», υποδεικνύοντας ότι αυτή, λοιπόν, η κατάσταση θα πρέπει οριστικά να τερματιστεί αλλά και ότι οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας που υπάρχουν, υπονομεύονται από την παρούσα κατάσταση αντιπαράθεσης καθώς η ύπαρξη της διαχωριστικής γραμμής συνιστά σημαντικό εμπόδιο στο αναπτυξιακό δυναμικό της πατρίδας μας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχει παρατηρηθεί πρόοδος στις προσπάθειες που καταβάλλονται, παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα και δρόμος που πρέπει να οι δύο πλευρές να διανύσουν και τόνισε στο πλαίσιο αυτό ότι η στήριξη τόσο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των εργαζομένων και της κοινωνίας των πολιτών θα βοηθήσει ώστε προβλήματα που θεωρούνται σήμερα ανυπέρβλητα, να ξεπεραστούν.
Επανέλαβε ότι στόχος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι να υπάρξει συγκερασμός αυτών που θεωρούνται ως συμφέροντα των κοινοτήτων, με τη δημιουργία ενός κράτους και λειτουργικού και αποτελεσματικού.
«Σε τίποτε δεν εξυπηρετεί να κλείνουμε τα μάτια στις ιστορικές πραγματικότητες και στα δεδομένα που δημιουργεί η παγίωση μιας κατάστασης πραγμάτων. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις διαφορές και να σεβαστούμε τις ανασφάλειες που έχουν δημιουργηθεί με τα χρόνια. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε αναχρονιστικά μοντέλα διασφάλισης των ανησυχιών» σημείωσε.
Ανέφερε ακολούθως ότι η ομοσπονδία είναι σε όλο τον κόσμο το σύστημα που φέρνει κοντά ξεχωριστές οντότητες και ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν ένα κοινό μέλλον από ενδεχομένως διαφορετικές αφετηρίες όσον αφορά πάντα την εθνική ή θρησκευτική προέλευση, κάτι, όπως εξήγησε, που συμβαίνει και στη δική μας πατρίδα.
Διευκρίνισε πως δεν εννοεί ότι οι δύο κοινότητες δεν έχουν ιστορικούς δεσμούς και κοινή παράδοση και κουλτούρα, αλλά πως μετά την πάροδο μιας μακράς διάρκειας αντιπαραθέσεων είναι φυσικό να πρέπει οι δύο κοινότητες να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα τις φέρουν κοντά.
Και τόνισε στο πλαίσιο αυτό ότι «αυτό που το 1977 αποφασίστηκε ήταν το μοντέλο της λύσης που διασφαλίζει τη δικοινοτικότητα, που διασφαλίζει τη διζωνικότητα, που διασφαλίζει την πολιτική ισότητα, που δημιουργεί πραγματικά τις προοπτικές μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον» για να μπορέσουν ξανά οι δύο κοινότητες να συνδημιουργήσουν, «να μπορούμε ξανά να συμβιώσουμε, να δώσουμε ελπίδα στα παιδιά, στους απογόνους μας», όπως είπε.
Επεσήμανε στη συνέχεια ότι «η ομοσπονδιακή Κύπρος θα αποτελεί χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπως και αποτελεί - και αυτό εκ της φύσεως του συνιστά επαρκή παράγοντα όχι μόνο σταθερότητας, αλλά δημιουργίας συνθηκών ευημερίας» διαμηνύοντας την ίδια στιγμή ότι μέσα στο νέο διεθνές σκηνικό που δραματικά μεταβάλλεται «η επίλυση του Κυπριακού θα συνιστά μία σημαντική επιτυχία και για ολόκληρο το διεθνές σύστημα, καθώς θα αποτελέσει το πρώτο επιτυχές παράδειγμα στην περιοχή μας, επίλυσης κρίσεων με διάλογο».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας πως αποτελεί ιδιαίτερη ευθύνη των δύο πλευρών να αποφασίσουν πως στο πλαίσιο της λύσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ταχεία σύγκλιση της μακροοικονομικής πολιτικής, με στόχο την ανάπτυξη, την ανάπτυξη των θεσμών και της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων και εξέφρασε στο πλαίσιο αυτό τη βεβαιότητα ότι τα συμπεράσματα από τις εργασίες των διαφόρων εργαστηρίων του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ θα είναι πολύτιμα και θα ενισχύσουν τις δύο πλευρές στο να υιοθετήσουν κανόνες που να δημιουργούν τις συνθήκες ενιαίας αγοράς εργασίας, ενιαίας αγοράς και ανάπτυξης ευρύτερα.
«Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε πως η εκπαίδευση, η υγεία, τα κοινωνικά δικαιώματα σε ολόκληρη την Κύπρο θα είναι διασφαλισμένα ισότιμα και στη βάση διεθνώς κατοχυρωμένων αρχών», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στις μεγάλες προοπτικές που διανοίγει για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως εξήγησε, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η υγεία και η ασφάλεια στο χώρο εργασίας και γενικά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ υποχρεώσεις του κράτους μέλους. «Κάθε χώρα της Ένωσης πρέπει να μεριμνά ώστε η εθνική της νομοθεσία να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά, τα οποία κατοχυρώνονται με τις Οδηγίες περί απασχόλησης», είπε.
Εξήγησε δε ότι η εμπειρία της Κύπρου τα τελευταία σχεδόν 11 χρόνια ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχει εμπλουτίσει σημαντικά τις αντιλήψεις μας για τον τρόπο λειτουργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους και έχουμε πια βαθιά αντίληψη για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και νομοθεσίες για να οικοδομήσουμε ένα αξιόπιστο δημοκρατικό κράτος στον τόπο μας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως ακόμη και σήμερα, περίπου το 40% των νομοθεσιών και κανονισμών που επικύρωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων το 2015 έχουν εναρμονιστικό χαρακτήρα, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα πρώτα χρόνια από την ένταξη το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 80%, ενώ από το 1962 που υπεγράφη η πρώτη εμπορική συμφωνία Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι σήμερα, είναι χιλιάδες οι νομοθεσίες που πέρασαν από τη Βουλή και είχαν εναρμονιστικό χαρακτήρα.
«Ένα μέρος αυτών των νομοθεσιών αφορά βεβαίως και τα εργασιακά θέματα», συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας ότι τα αναφέρει αυτά για να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της εμπλοκής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη λειτουργία του κράτους.
Εξήγησε παράλληλα ότι αυτό διασφαλίζει πως η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί παρά να λειτουργεί στο πλαίσιο της Ένωσης, η οποία κατά κανόνα υιοθετεί τις υψηλότερες προδιαγραφές, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.
«Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Μπορούμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μία πατρίδα για την οποία δεν θα είναι μόνο ασφαλή, αλλά και περήφανα», πρόσθεσε.
«Μία πατρίδα, η οποία αξιοποιώντας και τη θέση της στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση στην περιοχή θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στη γειτονιά μας», συμπλήρωσε.
Συνεχάρη, τέλος, τους Ε/κ και Τ/κ συνδικαλιστές για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και τους ευχαρίστησε για την ευκαιρία να ακούσουν τους κοινούς προβληματισμούς, τους κοινούς στοχασμούς και να ενδυναμωθούν στην προσπάθεια να επιτύχουν αυτό που το σύνολο του κυπριακού λαού προσδοκεί από τους δύο ηγέτες.
Τ/κ ηγέτης
-------
Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι το υφιστάμενο στάτους κβο θέτει τους Τ/κ σε μια λιγότερο ευνοϊκή θέση σε θέματα στα οποία έχουν δίκαιο, όπως είπε, «επειδή οι Τ/κ επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος του διεθνούς δικαίου».
Σημείωσε ότι οι Συμφωνίες του 1960 που δημιούργησαν την Κυπριακή Δημοκρατία δεν προνοούσαν «μονοκοινοτική δομή αλλά δικοινοτική δομή» προσθέτοντας ότι μια νέα δομή η οποία θα συμφωνηθεί θα αλλάξει το υφιστάμενο στάτους κβο και θα επιτρέψει την μετεξέλιξη αυτού του στάτους κβο σε μια διαφορετική δομή.
«Άρα ο δικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες, ωστόσο η δουλειά μας αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολη», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προσπαθούν ο ένας να καταλάβει τον άλλο και κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι όχι σαν δύο εχθροί αλλά ως δύο ηγέτες των κοινοτήτων που προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες, ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν.
«Το λέω αυτό διότι δεν μπορώ να ζωγραφίσω μια πανέμορφη εικόνα, διότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν είναι απόλυτα όμορφη είτε ροζ αλλά δεν είναι ούτε μαύρη ούτε κακή. Έχουμε επιτύχει πρόοδο, ωστόσο έχουμε ένα δρόμο ακόμα να διανύσουμε μέχρι να καταλήξουμε στην τελική επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.
Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε ακολούθως στα θέματα οικονομίας λέγοντας ότι βεβαίως και θα υπάρξει μια οικονομία σε μια ομόσπονδη Κύπρο η οποία θα είναι κομμάτι της ΕΕ, θα υπάρξει μια και μοναδική Κεντρική Τράπεζα και το ευρώ θα είναι το επίσημο νόμισμα.
Σημείωσε επίσης ότι η διαίρεση η οποία υπάρχει 40 και πλέον τώρα χρόνια έχει δημιουργήσει δύο οικονομίες με δύο διαφορετικές πραγματικότητες, δύο διαφορετικά επίπεδα αλλά και ότι η ε/κ οικονομία ανακύπτει σήμερα από την πρόσφατη κρίση ενώ από την άλλη πλευρά οι Τ/κ έχουν υποφέρει από την απομόνωση που οφείλεται στο στάτους κβο και αντιμετωπίζουν πάρα πολλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ζουν και εξαρτώνται από την οικονομική βοήθεια που τους παρέχεται από την Τουρκία.
Γι αυτό ακριβώς το λόγο, συμπλήρωσε, η επίλυση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να διασφαλίζει μόνο την πολιτική ισότητα αλλά και την οικονομική ισότητα. Και εξήγησε ότι υπάρχουν τρόποι και μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική ισότητα. «Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούν να επιτευχθούν στο πλαίσιο της ΕΕ. Για παράδειγμα κάτι που αφορά τις περιοχές. Οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται στο επίπεδο των περιοχών και τα μηνύματα που θα μεταφέρονται στην ΕΕ θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τη βοήθεια που θα χορηγείται στην Κύπρο και έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο οικονομιών», ανέφερε.
Ανέφερε ακολούθως ότι με τη διατήρηση της διαίρεσης δεν διασφαλίζεται η οικονομική ευημερία και πως με την επανένωση της Κύπρου στη βάση μια ομοσπονδιακής δομής, οι οικονομίες θα βελτιωθούν, το εργατικό δυναμικό θα απολαύσει περισσότερη ευημερία και γενικά η επανένωση θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες.
Καταλήγοντας ο Μουσταφά Ακιντζί είπε προς τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι η στήριξη τους είναι εξαιρετικής σημασίας στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. «Θα ήθελα να οικοδομήσω ένα καλύτερο μέλλον για το νησί, σε συνθήκες ευημερίας και ειρήνης και προκειμένου να το πετύχω αυτό θα συνεχίσουμε τις από κοινού προσπάθειες μας με το Νίκο Αναστασιάδη και εύχομαι μαζί να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Κύπρο, μια καλύτερη χώρα για τις μελλοντικές γενιές όπου οι νέες γενιές δεν θα υποφέρουν από τα προβλήματα που έχουμε υποφέρει εμείς», είπε.
(Σ.Σ: Η ομιλία του Τ/κ ηγέτη έγινε στην τουρκική γλώσσα και ως εκ τούτου το παρών κείμενο συντάχθηκε στη βάση της διερμηνείας στην ελληνική γλώσσα που υπήρχε στην εκδήλωση).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις