Μπορώ να φάω πριν τις εξετάσεις αίματος;

Μπορώ να φάω πριν τις εξετάσεις αίματος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδυάζουν τις ώρες που προηγούνται των εξετάσεων αίματος με νηστεία.

Υπάρχει ωστόσο και η επιστημονική άποψη σύμφωνα με την οποία, ακόμη και αν το άτομο που πρόκειται να κάνει εξετάσεις αίματος έχει φάει πριν, οι τιμές μεταβάλλονται ελάχιστα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων από περίπου 210.000 άτομα με μέση ηλικία 53 ετών επί τουλάχιστον έξι μήνες και συσχέτισαν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των άλλων λιπιδίων που έδειξαν τα τεστ, με τις ώρες νηστείας που είχαν προηγηθεί (από λιγότερο της 1 ώρας έως 16 ώρες).

Όπως διαπίστωσαν, ο μέσος όρος της ολικής χοληστερόλης και της HDL («καλής») χοληστερόλης διέφεραν ελάχιστα (λιγότερο από 2%) μεταξύ των ανθρώπων, άσχετα με το πόσες ώρες είχαν φάει πριν την εξέταση. Κάπως μεγαλύτερη (κοντά στο 10%) ήταν η διαφορά μεταξύ φαγωμένων - νηστικών ανθρώπων όσον αφορά την LDL («κακή») χοληστερόλη, ενώ γύρω στο 20% ήταν η διαφορά όσον αφορά τα τριγλυκερίδια.

[bigstock Blood Vial With Blood Sample O 97158083]

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο χρόνος νηστείας εμφανίζει μικρή συσχέτιση με τα επίπεδα των λιπιδίων. Αυτή η διαπίστωση δείχνει ότι η νηστεία για τις εξετάσεις ρουτίνας είναι σε μεγάλο βαθμό περιττή».

Πάντως όσοι έχουν υψηλά τριγλυκερίδια ή πάσχουν από διαβήτη, θεωρείται ότι πάντα θα πρέπει να ελέγχουν τα λιπίδια τους σε κατάσταση νηστείας. Για την πλειονότητα όμως όσων κάνουν εξετάσεις χοληστερόλης, η προηγούμενη νηστεία είναι πιθανό σταδιακά να θεωρηθεί μη αναγκαία.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ


 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο - Έκλεισαν προληπτικά σχολεία στη Λεμεσό

LIVE: Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο - Έκλεισαν προληπτικά σχολεία στη Λεμεσό

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς μετά τον θάνατο του αλί Χαμενεΐ, Ισραήλ και ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέο κύμα επιθέσεων κατά του Ιράν που απάντησε με μπαράζ αντιποίνων σε αμερικανικούς στόχους της περιοχής Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μήνυμα ξεκαθάρισε πως «η πατρίδα μας δεν μετέχει με οιονδήποτε τρόπο και ούτε προτίθεται να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης». Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE