ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματη αναδιάρθρωση χρέους για χώρες που μπαίνουν σε μνημόνιο ζητούν οι Γερμανοί

Αυτόματη αναδιάρθρωση χρέους για χώρες που μπαίνουν σε μνημόνιο ζητούν οι Γερμανοί

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα, μεταξύ των οποίων την αυτόματη επιμήκυνση της διάρκειας ομολόγων κρατών που ζητούν βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας μέσω e-mail σε ερωτήσεις του πρακτορείου Bloomberg.

Το σχέδιο αυτό, που εντάσσεται στην πίεση που ασκεί η Γερμανία για τον περιορισμό του δημόσιου δανεισμού και την έκθεση των τραπεζών της ΕΕ σε κρατικά ομόλογα, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί από τη Γερμανία μόνο, σημείωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες και τους κρατικούς προϋπολογισμούς πρέπει να μειωθούν και πρέπει να αποσυνδεθούν μεταξύ τους, ιδιαίτερα για να ενισχυθεί η τραπεζική ένωση», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο, προσθέτοντας: «Μέρος αυτού (σ.σ.: του σχεδίου) θα μπορούσε να είναι η καθιέρωση μίας διαδικασίας αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, όπου η αυτόματη επιμήκυνση της διάρκειάς του σε περίπτωση που ζητείται βοήθεια από τον ESM αποτελεί μία από αρκετές πιθανές επιλογές».

Η κίνηση αυτή, σημειώνει το Bloomberg, προστίθεται στην αντίθεση της Γερμανίας στα σχέδια για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων και στο αίτημά της να σταματήσει να θεωρείται ότι τα κρατικά ομόλογα που έχουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους δεν διατρέχουν κίνδυνο. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση φέτος. Οι επικριτές λένε ότι η στρατηγική αυτή διακινδυνεύει να διώξει τους επενδυτές από την Ευρωζώνη και να ενοχλήσει άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ακόμη συνέρχονται από την κρίση χρέους.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) πρότεινε παρόμοια μέτρα, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg. Οι επιμηκύνσεις της διάρκειας (των ομολόγων) θα έδιναν στις χώρες, που προσφεύγουν στον ESM, περισσότερο χρόνο να ανατάξουν τις οικονομίες τους, με τους επενδυτές να συμμετέχουν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, σε ομιλία που έκανε τον Νοέμβριο. Ο συνάδελφός του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Μπούντεσμπανκ, Αντρέας Ντόμπρετ, δήλωσε σε συνέντευξή του αυτό τον μήνα, ότι οι τράπεζες πρέπει να προετοιμασθούν για υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις αναφορικά με το κρατικό χρέος που κατέχουν.

Ενδεχόμενη επιβολή αυτόματων μέτρων αναδιάρθρωσης (χρέους) θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού, πιθανόν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, και θα διεύρυνε τα spreads (τις διαφορές) των αποδόσεων των ομολόγων καθώς θα αυξάνονταν οι κίνδυνοι αθέτησης πληρωμών, δήλωσε ο Matthias Kullas, που είναι επικεφαλής της διεύθυνσης οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy) στο Φράιμπουργκ.

Υψηλόβαθμοι βουλευτές στις επιτροπές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ προτείνουν ότι η αυτόματη παράταση της διάρκειας των ομολόγων, θα μπορούσε να συνεπάγεται, επίσης, την απαγόρευση διαπραγμάτευσης του χρέους των χωρών που ζητούν βοήθεια. «Το πάγωμα των κρατικών ομολόγων για τρία χρόνια, από τη στιγμή που μία χώρα υποβάλει αίτηση για βοήθεια, θα μπορούσε να προστατεύσει χρήματα των φορολογουμένων», δήλωσε η 'Αντγιε Τίλμαν, εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για τη χρηματοπιστωτική πολιτική. Μία τέτοια επιλογή θα έπρεπε να περιορισθεί για το μέλλον, για τις νέες εκδόσεις ομολόγων, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Μέρκελ, ο Ραλφ Μπρινκχάους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top