ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έμεινε ικανοποιημένος από την επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Τουρκία ο Πρόεδρος

Έμεινε ικανοποιημένος από την επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Τουρκία ο Πρόεδρος

Την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις που είχε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Τουρκία και τη μεταφορά μηνυμάτων, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

O Nίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες, αλλά “από κει και πέρα θα αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις και όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσα από ιδέες, προτάσεις και εισηγήσεις που υποβάλλονται”.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Κυπριακού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ενημέρωσε για τις επαφές του και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ στην Αθήνα ενώ ενημέρωση για τις επαφές του Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του χθες στην Κωνσταντινούπολη αναμένουν ότι θα έχουν την Πέμπτη καθώς ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα είναι στη Λευκωσία γαι την τριμερή Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.


Σε ερώτηση αν είναι ενήμεροι για τις διεργασίες στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα των εγγυήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απόψεις ή ιδέες. Γίνεται μια ανταλλαγή ιδεών Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο ενός διαλόγου που υπάρχει και για άλλα θέματα, δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο επ’ αυτού του θέματος».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι η Τουρκία δίνει την εξουσία στον Τουρκοκύπριο ηγέτη να χειριστεί τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο ρόλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις διαπραγματεύσεις σίγουρα είναι σημαντικός, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στην Κύπρο υπάρχουν 43.000 τουρκικός στρατός κατοχής και αναπόφευκτα η Τουρκία είναι εκείνη που θα λάβει σημαντικές αποφάσεις σε θέματα όπως το εδαφικό, τις εγγυήσεις, την αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής, τα χρονοδιαγράμματα, οι έποικοι. Άρα με παρουσία 43.000 Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο αντιλαμβάνεστε όλοι το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία».

Δηλώσεις μπορεί να γίνονται και να εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες, όμως το Κυπριακό «δεν θα λυθεί με δηλώσεις αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άρα εμείς παραμένουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στο διάλογο και όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις της τουρκικής ηγεσίας που μετέφερε ο κ. Κυπριανού, απάντησε ότι «το αν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορώ να το πω διότι η σοβαρότητα απαιτεί να δούμε τι θα γίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να αναφερθεί για τις επαφές του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα έχουμε εντός της βδομάδας ενημέρωση από αμερικανικής πλευράς για τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων μηνυμάτων που μετέφερε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση αισθάνεται πίεση για λύση στο Κυπριακό σε σχέση και με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι “δεν νιώθουμε απολύτως καμιά πίεση. Θα το θεωρούσα προσβολή να νιώθαμε πίεση να λύσουμε το Κυπριακό. Κανείς δεν επιθυμεί περισσότερο από εμάς την επίλυση του Κυπριακού. Είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και εμείς επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλον να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η πατρίδα μας”.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι “δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Εμείς προτιμούμε μια Τουρκία που να είναι κράτος μέλος της ΕΕ, που να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και θα είμαστε οι πρώτοι που θα είμαστε ευτυχείς αν η Τουρκία γίνει κράτος μέλος της ΕΕ”. Όμως, πρόσθεσε, η Τουρκία και κάθε υποψήφια χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις ώστε να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία. Πρόκειται για μια διακυβερνητική διαδικασία η οποία απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών είτε για να ανοίξει είτε για να κλείσει ένα κεφάλαιο και εναπόκειται στην Τουρκία να προχωρήσει σε εκείνες τις ενέργειες που υποχρεούται να προχωρήσει για να υπάρχει πρόοδος στην ενταξιακή της πορεία, σημείωσε.

Για το θέμα των εγγυήσεων, ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως είναι από τα δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από τις συζητήσεις με τους συνομιλητές μας, είπε, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να μιλούμε το 2016 για στρατιωτικές εγγυήσεις και πολύ περισσότερο για εγγυήσεις σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. “Η ίδια η μορφή της λύσης, το περιεχόμενο της λύσης, το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει και μετά τη λύση του Κυπριακού να είναι κράτος μέλος είναι η καλύτερη εγγύηση όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού”.

Ερωτηθείς αν το θέμα των εγγυήσεων θα μπορούσε να συζητηθεί πριν από το τέλος των συζητήσεων για τις εσωτερικές πτυχές, ο Εκπρόσωπος είπε «θα αναμένουμε να δούμε. Είναι ένα σημαντικό θέμα, το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί πριν να μπορούμε να μιλούμε για ενδεχόμενη συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να γίνει πάρε-δώσε μεταξύ θεμάτων της εσωτερικής πτυχής και των εγγυήσεων και ασφάλειας, απάντησε ότι δεν είμαστε στο στάδιο του πάρε-δώσε και δεν μπορεί να προκαταλάβει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. “Εκείνο που έχει σημασία είναι να συζητηθούν όλα τα θέματα, όλες οι πτυχές των κεφαλαίων του Κυπριακού, έτσι, ακολούθως, μέσα από μια συνολική αξιολόγηση να δούμε πού υπάρχει συναντίληψη, πού σμικρύναμε τις διαφορές και πού υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες”.

Επόμενη συνάντηση ηγετών

Κληθείς να αναφερθεί στην επόμενη συνάντηση των ηγετών την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αναμένεται να συζητηθεί και το περιουσιακό και το εδαφικό», προσθέτοντας ότι στη συνάντηση των διαπραγματευτών που θα προηγηθεί θα καθοριστεί και η ατζέντα των συζητήσεων. «Όμως πρόκειται να συζητηθούν θέματα που δεν έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής», είπε.

Σε ερώτηση αν ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς θα έπρεπε να αποσύρει την υποψηφιότητα του για Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν προκύπτει ένα τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή και ούτε μας ανησυχεί. Η υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη τέθηκε προτού καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και δεν είναι ένα θέμα που μας απασχολεί».

Τριμερής συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ

Ερωτηθείς για την τριμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ την ερχόμενη Πέμπτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών ανάμεσα στις τρεις χώρες. “Προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την τριμερή διάσκεψη. Οι τρεις ηγέτες θα συνοδεύονται από αριθμό Υπουργών. Τα κύρια θέματα συζήτησης είναι η ενέργεια, η οικονομία, ο τουρισμός καθώς επίσης και άλλα θέματα”. Αναμένεται, πρόσθεσε, να υιοθετηθεί η Διακήρυξη της Λευκωσίας η οποία θα αναφέρει πολύ συγκεκριμένα πώς θα προχωρήσει αυτή η συνεργασία μέχρι και την επόμενη Τριμερή που θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα έξι μηνών.

Αναμένεται να οριστεί μια Επιτροπή η οποία θα αναλάβει ό,τι συμφωνηθεί ανάμεσα στους τρεις ηγέτες να υλοποιηθεί μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα έχουν, κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top