ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Γεωργιάδης: «Έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο σε δύο μήνες»

Χ. Γεωργιάδης: «Έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο σε δύο μήνες»

Οριστική έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον Μάρτιο ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, που ωστόσο τόνισε ότι «οι προκλήσεις παραμένουν, και στόχος των κυπριακών αρχών είναι η μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη».

«H Κύπρος δεν πρόκειται να ζητήσει νέο πρόγραμμα» πρόσθεσε. Μιλώντας, πάντως, το απόγευμα, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαβεβαίωσε πως θα συνεχισθεί η προσπάθεια νοικοκυρέματος της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τρία χρόνια μετά την ύφεση η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει και ο τραπεζικός τομέας σταθεροποιείται, χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες του κυπριακού λαού.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι παραμένουν οι προκλήσεις και αφορούν κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που, όπως τόνισε, «είναι σε έλεγχο και η κυβέρνηση έχει λάβει τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα». Αναφερόμενος στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης της Κύπρου, υπογράμμισε ότι αυτή επετεύχθη μέσω της μείωσης των δαπανών και δεν επιβλήθηκαν νέοι φόροι, καθώς αυτοί θα επιδείνωναν την κατάσταση.

Όπως τόνισε, η Κύπρος εφάρμοσε πολιτικές με τις οποίες επέτυχε σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της το 2014, ενώ υπογράμμισε πως βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής ήταν η σταθεροποίηση της οικονομίας και η έξοδος στις αγορές.

Επικαλέστηκε την επιστροφή των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, για να τονίσει πως «διαλύεται το ψεύτικο δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας». Υποστήριξε, άλλωστε, ότι, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση πως «ο εξορθολογισμός οδηγεί σε ύφεση, η Κύπρος επιστρέφει στην ανάπτυξη», για να καταλήξει πως «δεν θα χρειαστούμε 2 δισ. ευρώ από τον φάκελο της χρηματοδότησης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ σχετικά με την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι κεφαλαιοποιημένες καλά. Ερωτώμενος δε αν η Κύπρος αποτελεί φορολογικό παράδεισο, τόνισε πως ο φορολογικός συντελεστής στη νήσο είναι 12,5%, όπως και σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top