ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Κραυγή απόγνωσης πατέρα που έχασε τη σύζυγο: «Τί να πω στα παιδιά μου;»

ΕΛ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Κραυγή απόγνωσης πατέρα που έχασε τη σύζυγο: «Τί να πω στα παιδιά μου;»

Λόγο για καταφανέστατη εγκληματική ιατρική αμέλεια κάνει ο δικηγόρος της οικογένειας της θανούσας Ελισάβετ Προκοπίου, η οποία χάθηκε κατά την διενέργεια καισαρικής τομής στις 17 Νοεμβρίου 2010.

Του Ανδρέα Χαραλάμπους

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο «ThemaOnline», ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεοφάνης Ανδρέου, ο οποίος και συμμετείχε στην διαδικασία της θανατικής ανάκρισης, επικαλείται ευθέως το άρθρο 210 του ποινικού κώδικα, κατά τον οποίο, όποιος λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς, που δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια, χωρίς πρόθεση επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι 4 χρόνων ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις £2500.

Κατηγορία ανθρωποκτονίας…

Ο συγκεκριμένος όμως δεν μένει εκεί και ζητά εκδίκαση με βάση κατηγορία για ανθρωποκτονία, παραθέτοντας στοιχεία, τα οποία προηγουμένως έχουν κατατεθεί με φάκελο στη Γενική Εισαγγελία, με σκοπό διευκόλυνσης της εκδίκασης της υπόθεσης.

Πολύ βαριές είναι οι ευθύνες που βαραίνουν το προσωπικό της ιδιωτική κλινικής στο Παραλίμνι, αφού κατά τον ίδιο «οι γιατροί είχαν εις γνώση τους την κατάσταση της κυοφορούσας, η οποία είχε τέταρτου βαθμού προδρομικό πλακούντα και σε αυτή την περίπτωση, κατά την καισαρική, θα έπρεπε να έχουν ανοικτές δύο αρτηρίες-διόδους, για να προλάβουν την πολύ πιθανή περίπτωση ακατάσχετης αιμορραγίας και να της διοχετεύσουν άμεσα αίμα. Κάθε άλλο παρά αυτό έπραξαν αφού δεν ήταν καθόλου οργανωμένοι και δεν είχαν καν έτοιμο αίμα για να διοχετεύσουν στην γυναίκα, η οποία λογικά θα χρειαζόταν πολλά λίτρα για να αντέξει».

«Δεν πρόκειται για κάποια πολύ εξειδικευμένη επέμβαση» συνέχισε, «αλλά αυτό ισχύει για υποστατικά με επαρκές προσωπικό και εξοπλισμό».

«Όπως είναι όμως γνωστό η Πολυκλινική Παραλιμνίου υπολειτουργεί, με προσωπικό στην πλειονότητά του προερχόμενο από το πρώην “Ανατολικό μπλοκ”, το οποίο δεν κατέχει ούτε τα στοιχειώδη διαπιστευτήρια για να επεμβαίνει σε ένα τέτοιο χώρο, βάζοντας σε κίνδυνο καθημερινά την υγεία και τις ζωές εκατοντάδων συμπολιτών μας».

Είχαν «υφάκι»

Αυτό που ενοχλεί όμως περισσότερο απ’ όλα την οικογένεια, αλλά και τον εν λόγω δικηγόρο, ο οποίος ξέσπασε πραγματικά σε αυτό το σημείο, ήταν η στάση του προσωπικού μετά το συμβάν. «Ενώ γνώριζαν ότι η γυναίκα είχε ήδη φύγει από τη ζωή, λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας που προερχόταν από δικό τους λάθος, βγήκαν και ζήτησαν από την οικογένεια άδεια για να αφαιρέσουν τα γενετικά όργανα της, χωρίς όμως να ενημερώσουν για τις εξελίξεις της επέμβασης», δήλωσε.

Συνέχισε με την κατηγορία: «Προσπάθησαν να αποκρύψουν την αλήθεια για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα γινόταν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά γενικά η συμπεριφορά τους ήταν η χειρότερη δυνατή. Είχαν “υφάκι” και απέφευγαν συστηματικά να απαντήσουν ευθέως στα ερωτήματα της οικογένειας. Ακόμη και μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου της μητέρας, απέκρυψαν τους λόγους που οδήγησαν σε αυτόν».

«Έχω τρία παιδιά να μεγαλώσω…»

«Ήρθε κοντά μου ο Πανίκος, ο άντρας της γυναίκας», συνέχισε φορτισμένος, «και μου είπε: “Πέθανε η γυναίκα μου. Εγώ αυτό ξέρω. Έχω τρία παιδιά όμως να μεγαλώσω. Τι να τους πω εγώ όταν με ρωτήσουν για ποιο λόγο λείπει η μάνα τους;”. Δεν έχουν δικαίωμα αυτοί οι άνθρωποι να μάθουν την αλήθεια;». Στην Κύπρο έχουν το «αλάθητο»

Καταληκτικά ο νομικός παρέθεσε το πολύ εύστοχο και ουσιαστικό σχόλιο: «Στην ζυγαριά της ηθικής αν το βάλουμε, βαραίνει περισσότερο να μάθει η οικογένεια την αλήθεια παρά να τιμωρηθεί ο γιατρός. Η Γενική Εισαγγελία όμως έχει στα χέρια της, όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, τα οποία της παρείχαμε, για την ολοκληρωμένη εκδίκαση της υπόθεσης, τα οποία περιλαμβάνουν εμπεριστατωμένη έκθεση διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα και καταδεικνύουν καθαρά περί τίνος πρόκειται».

«Σε όλο τον κόσμο γιατροί δικάζονται και καταδικάζονται για αμέλεια. Στην Κύπρο όμως οι γιατροί έχουν το “αλάθητο”. Αν και αυτή τη φορά δεν καταδικαστούν οι θύτες, με αυτά τα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί, τότε θα πρόκειται για υπέρτατο σκάνδαλο. Ο,τιδήποτε άλλο εκτός από καταδίκη, θα επικροτεί και θα υποστηρίζει την ανηθικότητα ως τζαμέ που εν πάει…» κατέληξε.

Η ευθύνη πλέον βαραίνει την Γενική Εισαγγελία, η οποία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιληφθεί της κατάστασης με την αυστηρότητα και την αίσθηση της ακριβοδίκαιης δικαιοσύνης που της αρμόζει. Από τη μία πλευρά για να κατοχυρωθεί η αλήθεια και να γνωρίζει επιτέλους η οικογένεια γιατί κλαίει την σύζυγο και μητέρα και από την άλλη για να σωθούν οι ζωές που πρόκειται να πέσουν στα χέρια των ανεύθυνων «υπευθύνων».

Διαβάστε επίσης:

 Οι γιατροί άφησαν την έγκυο Ελισάβετ να πεθάνει! Πόρισμα καταπέλτης για την κλινική στην Ελ. Αμμόχωστο

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεση



ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top