Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο.
Η σεξουαλική παρενόχληση δεν αποτελεί ένα νέο φαινόμενο στον εργασιακό χώρο, περιλαμβανομένης και της Δημόσιας Υπηρεσίας, ούτε είναι το φαινόμενο αυτό αποκλειστικό για την κυπριακή κοινωνία, δήλωσε την Πέμπτη (28/01) η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία ανέφερε ότι η διαπίστωση αυτή δεν αποσκοπεί στην υποβάθμιση της σημασίας τέτοιων περιπτώσεων, αλλά στην ανάδειξη της συχνότητας και της έκτασής του.
Μιλώντας στην ημερίδα, με τίτλο «Καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία στη Δημόσια Υπηρεσία», η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως “η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο, τα κύρια χαρακτηριστικά του οποίου δεν διαφέρουν μεταξύ των χωρών, αφού κατά την εκδήλωση του συντρέχουν κατά κανόνα συγκεκριμένες περιστάσεις”, για να προσθέσει ότι “μπορεί να αποτελεί και έκφραση της εξουσίας του θύτη προς το θύμα, μέσω κατάχρησης της εργασιακής σχέσης εξάρτησης που δημιουργείται μεταξύ τους στον εργασιακό χώρο”.
“Η ύπαρξη του φαινομένου αυτού στην καθημερινότητα των εργαζομένων, με θύματα κυρίως γυναίκες, δεν είναι πρόσφατη, αλλά μετρά πολλές δεκαετίες. Σχετική με αυτό νομοθετική ρύθμιση υιοθετήθηκε με την ψήφιση του περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμου το 2002. Στη βάση των προνοιών του Νόμου, η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας δε συνιστά πλέον ιδιωτική διαφορά μεταξύ του θύματος και του θύτη, αφού οι συμπεριφορές σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο είναι το αποτέλεσμα των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που προκύπτουν από τις εργασιακές σχέσεις”, είπε.
Όπως πρόσθεσε “ο εργαζόμενος έχει το αυτονόητο δικαίωμα να μην γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης οποιασδήποτε μορφής λόγω του φύλου του και ο εργοδότης έχει τη νομική ευθύνη να διασφαλίζει για τους εργαζομένους του ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον”, σημειώνοντας ότι “ο/η εργαζόμενος/η που θεωρεί ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από οποιονδήποτε συνάδελφο, ανεξάρτητα από τη μεταξύ τους ιεραρχική σχέση, έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την εν λόγω συμπεριφορά στον εργοδότη του και ο τελευταίος έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί και να εφαρμόσει τη νομοθεσία”.
“Η απαγόρευση διενέργειας πράξεων σεξουαλικής παρενόχλησης είναι απόλυτη και το πεδίο εφαρμογής του Νόμου ευρύ. Η σεξουαλική παρενόχληση απαγορεύεται σε οποιοδήποτε εργασιακό χώρο, είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα, καθώς επίσης και σε όλα τα στάδια εισόδου, ανέλιξης και εξόδου από την αγορά εργασίας. Απαγορεύεται σε δραστηριότητες που αφορούν στην εργασία και την επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς και σε εκείνες τις εργασιακές δραστηριότητες που αποτελούν προέκταση του χώρου εργασίας, όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά σεμινάρια, τα επαγγελματικά ταξίδια, οι γιορτές και τα πάρτι του γραφείου, κοκ”, είπε.
Πρόσθεσε πως η επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών προϋποθέτει την κατάργηση όλων των μορφών διακρίσεων μεταξύ των δύο φύλων, μη εξαιρουμένης της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Επιπλέον, αναφέρει πως το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζει ότι το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο”, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι “παραμένει προσηλωμένο στη δέσμευση για αποτελεσματική εφαρμογή των προνοιών του περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμου και εφαρμόζει, προς επίτευξη του στόχου αυτού, προληπτικές, αλλά και κατασταλτικές δράσεις”.
Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Ασσιώτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις