Η γερμανική κυβέρνηση θα διαθέσει 50 δις ευρώ για τους πρόσφυγες στη Γερμανία τη διετία 2016-2017, εκτιμά έκθεση του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας.
Σε ανάλυση του Ινστιτούτου της Κολωνίας, το κόστος των προσφύγων για στέγαση, σίτιση καθώς και μαθήματα γλώσσας και ενσωμάτωσης υπολογίζεται για τη Γερμανία μέχρι το 2017 στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Θα διπλασιαστεί ο αριθμός των προσφύγων το 2017
Το υψηλό κόστος αυξάνει την πίεση στα γερμανικά δημόσια ταμεία, υπογραμμίζει το ινστιτούτο και προσθέτει: Οι προσφυγικές ροές δεν εξασθένησαν αισθητά στη νέα χρονιά. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία το πρώτο 15θήμερο του Ιανουαρίου πέρασαν τα γερμανικά σύνορα 37.000 πρόσφυγες. Πέρυσι καταγράφηκαν στα γερμανικά σύνορα συνολικά 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Την ίδια στιγμή οι αιτήσεις για άσυλο έφθασαν τις 480.000. Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για περιορισμό των ροών το επόμενο διάστημα.
Για το 2016 το κόστος φιλοξενίας και σίτισης του 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων θα φθάσει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 5 δισεκατομμύρια για μαθήματα γλώσσας και ενσωμάτωσης. Το 2017 θα αυξηθούν οι δαπάνες για στέγαση στα 22,6 δισεκατομμύρια, μιας και ο αριθμός των προσφύγων θα ανέλθει στα 2,2 εκατομμύρια.
Το συνολικό κόστος μαζί με τα μαθήματα ενσωμάτωσης θα φθάσει τη χρονιά των γερμανικών βουλευτικών εκλογών τα 27,6 δισεκατομμύρια. Το κόστος ανά πρόσφυγα και χρόνο υπολογίζεται από το γερμανικό ινστιτούτο στα 12.000 ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 3.300 ευρώ για τα μαθήματα γλώσσας και ενσωμάτωσης.
Για τους υπολογισμούς του το οικονομικό ινστιτούτο κάνει τις εξής υποθέσεις: Στο 80% των προσφύγων θα χορηγηθεί άσυλο. Οι υπόλοιποι, είτε θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες, είτε δεν θα αποκτήσουν μόνιμη άδεια παραμονής στη Γερμανία. Περίπου το 70% των προσφύγων είναι σε ηλικία εργασίας, ενώ το 75% από αυτούς είναι σε θέση να εισέλθουν στην αγορά εργασίας με καθυστέρηση έξι μηνών λόγω της εξέτασης του αιτήματός του χορήγησης ασύλου.
Εκτός αυτού το 25% των ατόμων που είναι σε θέση να εργαστούν θα βρει το 2016 θέση εργασίας, ενώ το 2017 το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 30%.
Οι υπόλοιποι μετανάστες θα μείνουν προς το παρόν χωρίς εργασία και γι' αυτό θα λάβουν το κατώτατο κοινωνικό επίδομα (Hartz 4) επιβαρύνοντας σημαντικά τα δημόσιο ταμεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις