Επ' αόριστον απεργία αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στα Λεωφορεία Ζήνων στη Λάρνακα, ύστερα από την αποτυχία της συνάντησης, που είχαν το πρωί στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων.
Οι συντεχνίες ενημέρωσαν το απόγευμα σε Γενική Συνέλευση τους εργαζόμενους για τα όσα διαδραματίστηκαν το μεσημέρι στη συνάντηση που είχαν με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου και την παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού Μεταφορών, την οποία χαρακτήρισαν πρωτόγνωρη, αναπάντεχη και αδιανόητη.Οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας απογοήτευση αποφάσισαν ομόφωνα επ’ αόριστον απεργία στα λεωφορεία «Ζήνων», ενώ κάλεσαν τους μετόχους – οδηγούς να τερματίσουν τη διεξαγωγή δρομολογίων και να συμπαραταχθούν μαζί τους.
Σε δηλώσεις του ο Αθως Ελευθερίου Γενικός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ ανέφερε ότι «η σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών κύλησε αρκετά ομαλά, ήταν από όλες τις απόψεις πολύ βοηθητική και φάνηκε ότι κάποιες σκέψεις και απόψεις που είχαν τεθεί θα μπορούσαν να βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα με μία πρόταση που θα μπορούσε να υποβάλει το Υπουργείο».
Ωστόσο, συνέχισε, «ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης για δικούς του λόγους, τους οποίους πραγματικά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, αποφάσισε να μην υποβληθεί καμία πρόταση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να παραμείνει το αδιέξοδο και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων υποχρεώθηκε να αποφασίσει να συνεχιστεί επ’ αόριστον η απεργία μέχρι να λυθεί η εργατική διαφορά».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ελευθερίου είπε πως «τελικά δεν έχουμε άλλη επιλογή εκτός από τη συνέχιση της απεργίας εφόσον έχουμε μια συμφωνία την οποία η εταιρεία έχει αποφασίσει να μην την υλοποιήσει. Εμείς είχαμε δείξει κατανόηση και ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε κάποια υποχώρηση για να βοηθηθεί η εταιρεία, να βρεθεί δηλαδή μια ενδιάμεση λύση για να λυθεί το πρόβλημα, ο Υπουργός δυστυχώς δεν προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση».
Σημείωσε ακόμα ότι «οι συντεχνίες εκτιμούν πως η σημερινή απόφαση του Υπουργού Μεταφορών αποδεικνύει την απόφαση που έλαβαν να τερματίσουν τη στήριξη τους στην αναβάθμιση των δημόσιων επιβατικών μεταφορών. Εγώ προκαλώ να μας απαντήσει ο Υπουργός Μεταφορών γιατί τα τελευταία χρόνια ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μελέτες εισαγωγής τραμ στην Κύπρο, την ίδια στιγμή που συζητούμε για την επιβίωση των εταιρειών λεωφορείων και την αναβάθμιση των δημόσιων επιβατικών μεταφορών».
Ο κ. Ελευθερίου προκάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας «να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί και με ποια δικαιολογία ξοδεύονται όλα αυτά τα χρήματα, αντί να στηριχτεί το σύστημα που αποφασίστηκε με την έγκριση της Βουλής να στηρίξουμε από το 2010 μέχρι το 2020 για να βοηθήσουμε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει τα λεωφορεία, να ενεργούμε με τρόπο που να διώχνουμε τους επιβάτες. Είναι πραγματικά ακατανόητο και αναμένουμε να έχουμε τις απαντήσεις τους».
Εξάλλου, ο Παντελής Σταύρου Γενικός Γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ, ανέφερε ότι «τα απεργιακά μέτρα στην εταιρεία «Ζήνων» θα συνεχίσουν αύριο εντονότερα και δυναμικότερα γιατί φαίνεται ότι η εργατική τάξη του τόπου μας βρίσκεται κάτω από εκβιασμό και υπό απειλές τις οποίες δεν αποδεχόμαστε, απορρίπτουμε και θα αντιμετωπίσουμε ανάλογα πάντοτε στα νόμιμα συνδικαλιστικά πλαίσια και θέσμια».
Πρόσθεσε ότι «είμαστε στις εργατικές σχέσεις και στο μάχιμο συνδικαλισμό τα τελευταία 37 χρόνια και αυτό που συνέβη σήμερα στο Υπουργείο Μεταφορών είναι πρωτόγνωρο και αναπάντεχο, που στην κυριολεξία οπισθοδρομεί τις εργασιακές σχέσεις. Είναι αδύνατο και αδιανόητο μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια 15 ατόμων υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών να επιτυγχάνεται μια κατ’ αρχήν συμφωνία, με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, να παίρνουμε το μήνυμα ότι δεν έχει να παραχωρήσει τίποτε για το 2016. Αυτό συνιστά οπισθοδρόμηση και η Γενική Συνέλευση αποφάσισε όπως εντείνει τα απεργιακά μέτρα, αρχίζοντας από αύριο».
Ο κ. Σταύρου κάλεσε δημόσια όσους μετόχους – οδηγούς «διεκπεραιώνουν δρομολόγια, παραβιάζοντας τον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων τους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμπαραταχθούν και να συμπαρασταθούν με τους υπόλοιπους απεργούς».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η σημερινή απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών θα αποτελέσει έναυσμα για απεργιακές κινητοποιήσεις και σε άλλους κλάδους ο κ. Σταύρου είπε πως «ήδη υπάρχουν σοβαρές εργατικές διαφορές και σε άλλους κλάδους. Την ερχόμενη Τρίτη οι συνάδελφοι των λεωφορείων της Λεμεσού θα κατέλθουν σε δυναμικό αγώνα για επαναφορά της μισθοδοσίας που αποκόπηκε τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης». Πρόσθεσε πως «επειδή υπάρχει και εκεί άρνηση τα πράγματα οδηγούνται σε απεργιακές κινητοποιήσεις».
Ανέφερε ακόμα ότι «τόσο στον τομέα των ξενοδοχοϋπαλλήλων όσο και σε άλλους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα φαίνεται ότι η διεκδίκηση δικαιωμάτων που είναι μέσα στα πλαίσια της λογικής και στα εργασιακά θέσμια βρίσκει ανυπέρβλητο τοίχο που ο μόνος τρόπος για να υπερπηδηθεί είναι η λήψη απεργιακών μέτρων. Η εργατική τάξη δεν έχει κανένα άλλο όπλο στα χέρια της παρά μόνο την απεργία η οποία πρέπει να διεξάγεται, αφού εξαντληθούν τα περιθώρια, γεγονός που φαίνεται ότι έχει γίνει και στους άλλους κλάδους, ενώ στην εργοδοσία δεν αρέσουν αυτές οι εξελίξεις».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σταύρου είπε ότι «είμαστε σε πόλεμο και με την εταιρεία «Ζήνων» και με το Υπουργείο Μεταφορών. Φαίνεται ότι η διαφορά είναι ολομέτωπη με τους εργοδότες, με το Υπουργείο Εργασίας και με το Υπουργείο Μεταφορών και γι’ αυτό είμαστε στα χαρακώματα, όχι όμως για να εξοντώσει ο ένας τον άλλο. Η εργατική τάξη αντιδρά, ίσως η εργοδοτική πλευρά και οι άλλοι που συμβάλλουν στην διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων, αντιληφθούν ότι πρέπει να εξευρεθούν λογικές και ισοζυγισμένες λύσεις έτσι ώστε να μην μετακυλιστούν τα βάρη απόλυτα στους εργαζόμενους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καράκοντης, Γραμματέας της ΔΕΟΚ, ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι σήμερα τορπιλίστηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρείας, αφού ενώ είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε συμφωνία, ο Υπουργός Μεταφορών με μια παράλογη κίνηση έσβησε κάθε ελπίδα που είχαμε για να μην συνεχιστεί η απεργία».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καράκοντης είπε ότι «θεωρούμε από τη Λάρνακα ξεκινά η μητέρα των μαχών για τα εργατικά δίκαια, η οποία μάχη θα επεκταθεί και στις άλλες πόλεις. Είμαστε σε πόλεμο τόσο με την εταιρεία όσο και με το Υπουργείο Μεταφορών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις