Πρέπει να μείνουμε μακριά από κάθε είδους συμπεριφορά που θα προκαλέσει ζημιά στις θετικές εξελίξεις και την επιτάχυνση που έχει επιτευχθεί στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί κλήθηκε να σχολιάσει συνέντευξη στον κυπριακό Τύπο του Προέδρου Αναστασιάδη λέγοντας ότι οι ηγέτες είναι ελεύθεροι να κάνουν δηλώσεις για τις θέσεις τους, αλλά για θέσεις στο όνομα και των δύο πλευρών μπορούν να γίνουν από κοινού και με την συγκατάθεση και της άλλης πλευράς. Είναι έτοιμος, σημείωσε, να εισέλθουμε σε μια τέτοια φάση.
Είναι φυσικό, είπε, οι ηγέτες να θέλουν να διαφωτίσουν τις κοινότητές τους. Ανέφερε πως το κάνει και ο ίδιος κάποτε, αλλά ο κ. Αναστασιάδης το έκανε διαφορετικά. Στα θέματα στα οποία ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι “συμφωνήσαμε” προβάλλονται μόνο οι δικές του αρχές, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι τα “σημεία σύγκλισης” είναι θέματα που μπορούν να ανακοινωθούν μαζί και από τις δύο πλευρές. “Εμείς είμαστε έτοιμοι. Σε αντίθετη περίπτωση, αυτό που έκανε ο Αναστασιάδης είναι ένα μονόπλευρο σχόλιο που περιέχει λάθη και παραλείψεις”, ανέφερε.
Κληθείς να φέρει ένα παράδειγμα γι` αυτό που λέει, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στο θέμα του πληθυσμού λέγοντας ότι δημιουργείται η εντύπωση πως έχουν (οι Τ/κ) αποδεχθεί πως η αναλογία πληθυσμού θα μείνει σταθερή. “Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο”, είπε.
Οι “υπήκοοί” μας, ανέφερε, χωρίς διαχωρισμούς θα γίνουν υπήκοοι της ομόσπονδης Κύπρου. Πρόσθεσε πως “ο πληθυσμός στην Κύπρο θα αναπτυχθεί με την φυσική ροή”. Εάν το θέμα είναι να μην υπάρξει αλλοίωση της δημογραφικής δομής στην Κύπρο με μεταφορά πληθυσμού από το εξωτερικό, αυτό είναι ένα άλλο θέμα και ούτε και εμείς το θέλουμε, σημείωσε. “Αλλωστε δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε σύγκλιση σε αυτό το θέμα, ούτε υπάρχει κείμενο, μόνο κάτι προτάσεις”, ανέφερε.
Για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα υπάρξει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα είναι μέλος της ΕΕ και θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. “Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σίγουρα θα υπάρχουν ελευθερίες. Και εμείς θέλουμε να ζήσουμε σε μια σύγχρονη χώρα, στην οποία θα ισχύουν οι ελευθερίες και θα στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπό αυτή την έννοια θα επιδειχθεί σεβασμός στο δικαίωμα να ζήσει ο καθένας στο μέρος που θέλει (Right to abode)".
Το νόημα αυτού, συνέχισε, είναι ότι η νόμιμη κατοικία του θα μπορεί να είναι στην δική του περιοχή και στην άλλη περιοχή όποιος θέλει θα μπορεί να έχει το εξοχικό του, να μείνει σε ξενοδοχείο, να δημιουργήσει μια επιχείρηση λαμβάνοντας άδεια από το δημαρχείο. Θα μπορούν να γίνουν και κοινές επενδύσεις Τ/κ – Ε/κ, σημείωσε, λέγοντας πως σε αυτά είναι ανοικτοί.
Αυτό, συνέχισε, “είναι η μια όψη του νομίσματος”, με την άλλη, όπως είπε, να αφορά την προστασία της διζωνικότητας και της δικοινοτικότητας και υπό αυτή την έννοια, οι αρμοδιότητες για την μόνιμη κατοικία και την εσωτερική ιθαγένεια θα είναι στις συνιστώσες πολιτείες. Αναφέρθηκε, εξηγώντας τη θέση του, σε καθαρή πληθυσμιακή και περιουσιακή πλειοψηφία στο “βορρά”.
Σε ερώτηση για το περιουσιακό, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι είναι σωστό πως υπάρχει πρόοδος σε μεγάλο βαθμό, στην οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος σε δηλώσεις του τελευταία.
Υπάρχουν βέβαια και θέματα που δεν έχουν επιλυθεί αλλά είναι πραγματικότητα ότι έχει διανυθεί απόσταση, πρόσθεσε. “Είναι σωστό ότι ο παλιός ιδιοκτήτης θα κάνει την πρώτη προσφυγή. Όπως και να έχει θα εξεταστεί και η κατάσταση αυτών που μένουν εκεί. Δεν σημαίνει ότι ο πρώτος αιτητής θα πάρει οπωσδήποτε εκείνο το σπίτι”, είπε. Έχει δίκαιο, συνέχισε, και αυτός που μένει για πολλά χρόνια μετά το 1974 σε εκείνο το σπίτι, κάνοντας αναφορά και στην υπόθεση Δημόπουλος.
Για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτό θα συζητηθεί τελευταίο στο πλαίσιο μιας πενταμερούς διάσκεψης και όταν έρθει η ώρα “και εμείς και η Τουρκία δηλώσαμε επανειλημμένως ότι θα το συζητήσουμε. Ο ισχυρισμός ότι έχει φύγει από τη μέση το θέμα των εγγυήσεων και πως επιπλέον ομονοούμε, είναι λάθος. Η θέληση της τ/κ κοινότητας για τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι εκεί. Εδώ το σημαντικό είναι πως θα μπορέσουμε να βρούμε μια φόρμουλα, ώστε οι Τ/κ να αισθάνονται ασφάλεια και οι Ε/κ να μην έχουν την εντύπωση ότι κινδυνεύουν. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε διεξόδους σε αυτό. Αλλά όταν έρθει η ώρα”.
Ο κ. Ακιντζί μίλησε για προεκλογική ατμόσφαιρα που ήρθε νωρίς και υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπάθησε να “μαζέψει πόντους” έναντι αυτών που κατηγορούν το ΔΗΣΥ ότι π.χ ο ε/κ ηγέτης στην πραγματικότητα έχει αποδεχτεί συνομοσπονδία. Σε ερώτηση για το εάν το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, όπου γίνεται αναφορά σε ομοσπονδία, αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε “σίγουρα”.
Ποτέ δεν ήταν στο τραπέζι η συζήτηση για μια συνομοσπονδία που θα δημιουργηθεί από δύο ανεξάρτητα, κυρίαρχα κράτη, αλλά μια ομόσπονδη ενωμένη Κύπρος που θα δημιουργηθεί από δύο συνιστώσες πολιτείες, με πολιτική ισότητα, που δεν θα καταδυναστεύουν η μία την άλλη, πρόσθεσε. Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει αμφιβολία, είπε. Κάποτε, κάποιοι Τ/κ ηγέτες, συνέχισε, έκαναν αναφορά σε αυτό (την συνομοσπονδία) αλλά στο τραπέζι, στο πλαίσιο των ΗΕ, δεν υπήρξε ποτέ.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της εκ περιτροπής και τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν την αποδέχεται, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αυτή η θέση της ε/κ πλευράς προκαλεί απογοήτευση. Αλλά, συνέχισε, “εάν ο 'ε/κ λαός' δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι με μια δίκαιη διαδικασία οι Τ/κ θα μπορούν να βρεθούν στην κορυφή του ομόσπονδου κράτους, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία”.
Τέλος ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά το πώς θα προκύψει το κράτος. Σύμφωνα με τους Ε/κ, είπε, υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία και θα είναι μετεξέλιξη αυτής, γιατί σύμφωνα με τους Ε/κ η υφιστάμενη “ΤΔΒΚ” - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τους Τ/κ, είπε, ακόμα και αν δεν αναγνωρίζεται η “ΤΔΒΚ” υπάρχει και με τη λύση θα μετατραπεί σε μια συνιστώσα πολιτεία. Κοιτώντας τις διεθνείς συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν "δεν θα εξεταστούν μόνο αυτές που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία, που διοικείται μόνο από τους Ε/κ", ανέφερε, αλλά και αυτές που έγιναν από τους Τ/κ. Αυτές που δεν θα είναι αντίθετες με το νέο σύνταγμα και την ιδρυτική συμφωνία θα συνεχίσουν να ισχύουν, πρόσθεσε.
Επανέλαβε την έκκλησή του να μείνουμε μακριά από συμπεριφορές που θα προκαλέσουν ζημιά στη διαδικασία των συνομιλιών, λέγοντας ότι και στις δύο πλευρές όσο αυξάνεται η πιθανότητα λύσης υπάρχουν κύκλοι που άρχισαν να παρασέρνονται από τον πανικό, και κάποιοι που άρχισαν να κάνουν τους τελλάληδες του πανικού.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις