Tη στήριξή τους στις προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβαν σήμερα οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου μετά από γεύμα που τους παρέθεσε ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο, στην παρουσία του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και της Ειδικής Αντιπροσώπου των ΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας του γεύματος, στην οικία του Σουηδού Πρέσβη στη Λευκωσία, ο κ. Έιντε έκανε λόγο για μια πολύ θετική και πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, σημειώνοντας ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου συνεργάζονται στενά για στήριξη των προσπαθειών για επανένωση του νησιού.
Είπε, επίσης, ότι οι ηγέτες στηρίζουν την ιδέα ότι παρά το γεγονός ότι αυτό το νησί είναι ένα νησί με πολλές θρησκείες και με ανθρώπους διαφορετικών παραδόσεων, εντούτοις δεν υπάρχει καμία μορφή θρησκευτικής σύγκρουσης.
Ο κ. Έιντε είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση μίλησαν για το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στη γειτονιά μας, όπου πολλές συγκρούσεις με πολιτικό χαρακτήρα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και μετατρέπονται σε θρησκευτικές συγκρούσεις. “Αυτό δεν συμβαίνει εδώ και δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο δεδομένης της ισχυρής ηγεσίας και της ισχυρής θέλησης των θρησκευτικών ηγετών για στήριξη της ειρήνης και της ενότητας στην Κύπρο”, είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη έμπνευση για τον ίδιο να μιλά, να ακούει και να λαμβάνει τις συμβουλές αυτών των ανθρώπων για τη γενική εικόνα, προσθέτοντας ότι είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν κάποια πιο ειδικά θέματα που αφορούν στις θρησκευτικές κοινότητες και στο καθεστώς των χώρων λατρείας και των περιουσιών των διαφόρων θρησκευτικών οργανώσεων, τα οποία είναι σχετικά και με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο ηγετών.
Ο κ. Έιντε έκανε λόγο για μια πολύ εμπνευσμένη και πολύ πλούσια συζήτηση και είπε ότι είναι πραγματικά περήφανος για το γεγονός ότι οι ηγέτες όλων των των θρησκειών μπορούν να εργαστούν μαζί, όπως έκαναν, όπως είπε, και πριν από μερικές ημέρες όταν επισκέφθηκαν από κοινού το εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους. Αυτό δίνει ελπίδα για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και την επανένωση της Κύπρου, κατέληξε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε δηλώσεις τους εξέφρασε τη χαρά και τις ευχαριστίες του τόσο στο Σουηδό Πρέσβη όσο και στους εκπροσώπους του Γενικού Γραμματέως των Ηνωμένων Εθνών “που ο ένας μας φιλοξένησε και οι άλλοι μας άκουσαν με προσοχή”.
“Το θετικό είναι ότι όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες συμφωνούμε σε όλα τα θέματα και δίδουμε την ευχή μας όπως οι δύο ηγέτες πετύχουν μια σωστή λύση και προς τούτο θα συμβάλουμε και εμείς ούτως ώστε ο λαός μας, και Έλληνες και Τούρκοι, να ζήσουν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι στο νησί μας”, είπε.
“Ό,τι εξαρτάται από μας τους θρησκευτικούς ηγέτες θα το πράξουμε με πολλή χαρά ούτως ώστε αυτός ο τόπος να ειρηνεύσει και να δει προκοπή”, σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Ταλίπ Αταλάι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι αυτή η ομοψυχία ανάμεσα στους θρησκευτικούς ηγέτες δεν είναι μόνο σημαντική για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Ανέφερε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου έχουν ωραίες αναμνήσεις από το πρόσφατο παρελθόν, την οθωμανική και τη βρετανική περίοδο.
Ο στόχος μας, είπε, είναι να μάθουμε από τις ωραίες αναμνήσεις του παρελθόντος προκειμένου να έχουμε ακόμη καλύτερες και ομορφότερες αναμνήσεις.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Κύπρος θα καταστεί ένα καλό παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή, η οποία υποφέρει αυτή τη στιγμή, ως προς την επίτευξη της ειρήνης.
Είπε, ακόμη, ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στηρίζουν τους δύο ηγέτες για την επίτευξη μιας βιώσιμης και μόνιμης ειρήνη στην Κύπρο.
Ο Αρχιεπίσκοπος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου Ιωσήφ Σουεΐφ δήλωσε ότι η συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών αντικατοπτρίζει τις ιστορικές εμπειρίες του νησιού. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τις αδυναμίες του παρελθόντος αλλά και από τα οφέλη από την εμπειρία της συνύπαρξης.
Σημείωσε ότι η ειρήνη και η συμφιλίωση στην Κύπρο είναι είναι προς όφελος όχι μόνο του νησιού αλλά και ολόκληρης της περιοχής και ειδικότερα της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και όλου του κόσμου.
Έχουμε συζητήσει, είπε, θέματα που σχετίζονται με τη θρησκευτική διάσταση των κοινοτήτων μας και τόνισε τη σημασία της ελευθερίας της πρόσβασης σε όλους τους χώρους λατρείας, εκκλησίες, μοναστήρια και τζαμιά σε όλο το νησί.
Αυτή η κίνηση και η πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται, όπως είπε, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα βοηθήσει στη ψυχολογία των ανθρώπων, τους δύο ηγέτες και ολόκληρη τη χώρα να εισέλθει σε ένα πνεύμα της συμφιλίωσης και ειρήνης.
Είπε ακόμη ότι συζήτησαν πρακτικά ζητήματα που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την αδελφοσύνη και την κατανόηση για να προσθέτει ότι μέσα σε αυτό το πνεύμα της φιλίας μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή Κύπρο ως μια όαση ειρήνης και συμφιλίωσης.
Εξέφρασε τέλος τη στήριξη των ηγετών στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την επίτευξη λύσης, προσφέροντας στις νέες γενιές συνθήκες ειρήνης και ευημερίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις