Η καθαριότητα είναι απαραίτητη για την υγεία, όταν όμως γίνεται εμμονή ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Τα αποστειρωμένα σπίτια και η σχολαστική καθαριότητα διαταράσσουν τη σχέση μας με τα βακτήρια και τα παράσιτα που βρίσκονται στο περιβάλλον γύρω μας.
Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences διατυπώνεται η άποψη ότι οι κάτοικοι των πόλεων έχουν μικρότερης ποικιλίας μικροβίωμα στο δέρμα τους σε σχέση με τους ανθρώπους των αγροτικών περιοχών επειδή δεν εκτίθενται στο χώμα και τα ζώα τόσο συχνά.
Αυτή η περιορισμένη μικροβιακή «ποικιλία» όμως σχετίζεται με ένα αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών.
Δεν θεωρείται τυχαίο ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις εκζέματος και αλλεργικής ρινίτιδας, ενώ οι νοσοκομειακές εισαγωγές για αναφυλαξία, την πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση έχουν εξαπλασιαστεί, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό Allergy UK.
Η εξήγηση σύμφωνα με πολλούς ειδικούς είναι η υπερβολική καθαριότητα.
Κάποιοι μάλιστα προτρέπουν να μην πλένουμε τόσο συχνά τα χέρια μας, καθώς καταστρέφεται η μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος.
Επειδή δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε στον οργανισμό μας την ποικιλία των μικροβίων που είχαμε σε παλαιότερες εποχές, για να τονώσουμε την «βιοποικιλότητά» μας, είναι χρήσιμο να προτρέπουμε τα παιδιά να παίζουν έξω στη φύση, χωρίς να φοβούνται να λερώσουν τα χέρια τους και να ασχολούμαστε με εξωτερικές δραστηριότητες.
Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να αποκλείσουμε το πλύσιμο των χεριών ειδικά μετά τη χρήση τουαλέτας, πριν το φαγητό και πριν το μαγείρεμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις