ΚΟΣΜΟΣ

Η επιστημονική ανακάλυψη του αιώνα! Επιβεβαιώθηκε η Θεωρία της Σχετικότητας!

Η επιστημονική ανακάλυψη του αιώνα! Επιβεβαιώθηκε η Θεωρία της Σχετικότητας!

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι προχώρησαν σε μια εκπληκτική ανακάλυψη, η οποία επιβεβαιώνει τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν πλήρως τη βαρύτητα. Η διεθνής ομάδα προοικονομεί ότι η πρώτη ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή για την αστρονομία.

«Είναι η πρώτη άμεση ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων και συμφωνεί με ό,τι προέβλεψε ο Άλμπερ Αϊνστάιν σχεδόν πριν από 100 χρόνια». Η έρευνα από το Ligo Collaboration για τα βαρυτικά κύματα έγινε δεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Physical Review Letters.

Τι είναι τα βαρυτικά κύματα:

Τα βαρυτικά κύματα είναι διαταράξεις της καμπυλότητας του χωροχρονικού συνεχούς τις οποίες προβλέπει η Γενική θεωρία της Σχετικότητας. Τα κύματα μεταφέρουν ενέργεια υπό την μορφή βαρυτικής ακτινοβολίας. Υποψήφιες προς ανίχνευση και εντοπισμό πηγές βαρυτικών κυμάτων είναι διπλά αστρικά συστήματα λευκών νάνων, αστέρων νετρονίων και μαύρων τρυπών. Γενικά, τα βαρυτικά κύματα εκπέμπονται από αντικείμενα (μάζες) με επιταχυνόμενη κίνηση με την προϋπόθεση ότι οι κινήσεις τους δεν είναι τέλεια σφαιρικές ή κυλινδρικά συμμετρικές (π.χ. περιστρεφόμενοι δίσκοι).

Τα βαρυτικά κύματα μπορούν θεωρητικά να υπάρξουν σε όλες τις συχνότητες. Πρακτικά, βαρυτικά κύματα πολύ χαμηλής συχνότητας είναι αδύνατον να ανιχνευθούν. Το φάσμα βαρυτικών κυμάτων εκτιμάται από 10-7Hz ως 1011Hz καθώς το άνω όριο περιορίζεται από την μη ύπαρξη πηγών βαρυτικής ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων.

Παρότι μέχρι στιγμής βαρυτικά κύματα δεν είχαν ανιχνευθεί, έχει έμμεσα δειχθεί η ύπαρξη βαρυτικής ακτινοβολίας από τον εκφυλισμό τροχιών διπλών αστρικών συστημάτων (π.χ. το πάλσαρ PSR B1913+16 από τους Russell Alan Hulse και Joseph Hooton Taylor).

H ανακάλυψη αποτελεί επιβεβαίωση της θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ αναμένεται να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το Σύμπαν. Η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων αποτελεί, όπως τόνισε ο Karsten Danzmann από το Ινστιτούτο Max Planck, μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα της επιστήμης μετά την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs.

Επιμέλεια: Ανδρέας Χαραλάμπους

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top