Η λύση στην Κύπρο θα είναι παράδειγμα και για τις άλλες προβληματικές χώρες της περιοχής είπε μεταξύ άλλων ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε,
Σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε στο NTV ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, λέγοντας ότι ακόμη και το πιο δύσκολο ζήτημα, που είναι το περιουσιακό, λύθηκε κατά 90%. Ανέφερε ότι ο ίδιος θα είναι ο τελευταίος ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό.
ΣΤΗ συνέντευξή του στο NTV ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι ξεκινούν σημαντικές τεχνικές εργασίες στο θέμα του συντάγματος, την οικονομίας και την εφαρμογή της λύσης, προσθέτοντας ότι αισθάνεται ότι βρίσκονται σε καλό σημείο.
Για το περιουσιακό είπε ότι έχει λυθεί το 90% του ζητήματος, ωστόσο, επεσήμανε ότι μπορεί οι μεγαλύτερες δυσκολίες να αντιμετωπιστούν στο 10% που απομένει.
Σε ερώτηση πότε μπορεί να υπάρξει λύση και εάν υπάρχει πιθανότητα να διεξαχθεί δημοψήφισμα φέτος, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι αποφεύγει πάντα να δώσει ημερομηνία, ωστόσο, είπε ότι το 2016 μπορεί να βρεθεί λύση και να εφαρμοστεί.
Σε ερώτηση για το κόστος της λύσης και πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί το κόστος της λύσης. Οι αριθμοί που συζητούνται μάλλον είναι λάθος, ανέφερε. Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΡ είπε ακόμη ότι εργάζονται γι αυτό σημαντικοί ειδικοί της ΕΕ, του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και της Διεθνής Τράπεζα. Αυτοί ενημερώνουν εμένα κι εγώ τους ηγέτες. "Η οικονομία της ενωμένης Κύπρου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την οικονομία και των δύο διαιρεμένων μερών της Κύπρου, μακροπρόθεσμα θα πληρωθεί από μόνο του το κόστος της λύσης", ανέφερε προσθέτοντας ότι για να υπάρξουν επενδύσεις χρειάζονται χρήματα στην αρχή και για να υπάρξει εφαρμογή της λύσης χρειάζονται πηγές χρηματοδότησης. "Τους τελευταίους μήνες αναζητώ τρόπος για τη χρηματοδότηση της λύσης. Είναι δυνατόν να υπάρξει ένα πακέτο διεθνούς βοήθειας και επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα", ανέφερε.
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ακόμη υπάρχει μεγάλη στήριξη του διεθνούς παράγοντα για τη λύση. "Για να τονίσω αυτή την ευκαιρία χρησιμοποιούσα τη φράση ότι τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί. Αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο την Κύπρο, θα ωφελήσει και τις χώρες της περιοχής. Η λύση στην Κύπρο θα είναι παράδειγμα και για τις άλλες προβληματικές χώρες της περιοχής", είπε.
Για τους υδρογονάνθρακες ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι το φυσικό αέριο δεν είναι ένα ζήτημα που συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επειδή οι ηγέτες γνωρίζουν ότι σε περίπτωση λύσης οι υδρογονάνθρακες θα ωφελήσουν όλους. "Γι αυτό αντί να συζητούμε το αέριο πρέπει να βρούμε λύση. Εάν υπάρξει λύση, η Κύπρος θα γίνει κέντρο ενεργειακής μεταφοράς", είπε.
Ερωτηθείς εάν οι εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία το Μάιο επηρεάζουν τη διαδικασία, ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι οι τελευταίες δηλώσεις των ηγετών δεν έχουν σχέση με τις εκλογές. "Όλοι λένε ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν σχέση με τις εκλογές, αλλά εγώ δεν έχω την ίδια άποψη. Οι ηγέτες δεν έχουν έγνοια των εκλογών. Και οι δύο έχουν μπροστά τους αρκετό χρόνο. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου οι δύο ηγέτες θα είναι στη θέση τους. Ασφαλώς το κλίμα των εκλογών είναι διαφορετικό από ό,τι συνήθως. Παρά τις εκλογές θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Οι δύο ηγέτες, οι δύο διαπραγματευτές και οι αντιπροσωπείες τους εργάζονται πολύ αποφασιστικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνηθούν όλα, αλλά σε αυτό το δωμάτιο προχωρούν μετατρέποντας τις διαφωνίες σε συμφωνίες", ανέφερε.
Ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι η Άγκυρα στηρίζει τη λύση με ισχυρό τρόπο. "Πηγαίνω στην Αθήνα και είναι το ίδιο και εκεί. Και η τρίτη εγγυήτρια χώρα καταβάλλει προσπάθειες εδώ και χρόνια για τη λύση. Οι εγγυήτριες δυνάμεις τηρούν μια εποικοδομητική στάση", είπε.
Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την εκτίμησή του ότι είναι ο τελευταίος ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. "Το είχα πει αυτό λέγοντας ότι ελπίζω να υπάρξει ένας καλός λόγος γι αυτό εννοώντας η λύση. Εάν και αυτή τη φορά αποτύχουμε δεν θα υπάρξει ξανά διαμεσολάβηση επειδή κυριαρχεί η άποψη ότι μια τέτοια ευκαιρία δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά. Εάν οι δύο ηγέτες σε αυτό το θετικό κλίμα με τέτοια στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν καταφέρουν να πετύχουν μια λύση δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία από αυτή τα επόμενα πέντε χρόνια. Ακόμη πιστεύω ότι είμαι ο τελευταίος διαμεσολαβητής και ελπίζω ότι θα υπάρχει ένας καλός λόγος γι αυτό", ανέφερε.
Πηγή -ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις