Πολύ λεπτό προφυλακτικό με ίνες από… χόρτο

Πολύ λεπτό προφυλακτικό με ίνες από… χόρτο

Στόχος να αυξηθεί η χρήση του και να καταπολεμηθεί ο HIV

Ένα πολύ λεπτό προφυλακτικό, λεπτότερο από κάθε άλλο που κυκλοφορεί, φτιάχνουν ερευνητές στην Αυστραλία, το οποίο περιέχει ίνες από ένα ντόπιο χόρτο (spinifex) και έχει πάχος όσο το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Το υπό δοκιμή προφυλακτικό αναμένεται να είναι τουλάχιστον 30% λεπτότερο από τα σημερινά πιο λεπτά προφυλακτικά, χωρίς να υστερεί σε αντοχή, ενώ μελλοντικά μπορεί να γίνει ακόμη λεπτότερο.

Οι ερευνητές του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Εμβιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάρεν Μάρτιν, αξιοποίησαν τις φυτικές ίνες για να εξάγουν ένα είδος νανοκυτταρίνης (σελλουλόζης σε νανοκλίμακα), την οποία προσέθεσαν στο συνηθισμένο υλικό του προφυλακτικού. Με αυτή τη μέθοδο, όπως είπαν, δημιούργησαν μια βελτιωμένη μορφή ελαστικού (λάτεξ).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν στην αγορά κυκλοφορήσουν λεπτότερα προφυλακτικά, θα αυξηθεί σημαντικά η χρήση τους, πράγμα που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού HIV του AIDS και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το νέο υλικό θα μπορούσε να έχει και άλλες εφαρμογές, όπως σε πιο λεπτά χειρουργικά γάντια.

Το αυστραλιανό πανεπιστήμιο υπέγραψε μια συμφωνία με την τοπική κοινότητα των Αβοριγίνων -που χρησιμοποιούν το ρετσίνι από το εν λόγω φυτό ως κόλλα εδώ και πολλά χρόνια- προκειμένου να αποκομίσουν κι εκείνοι οφέλη από την αναμενόμενη εμπορική αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. Η εργοστασιακή παραγωγή εκτιμάται ότι θα αρχίσει εντός του 2016 στην Κουίνσλαντ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Πάει Παρίσι και Βέλγιο ο ΠτΔ - Αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα και οι επαφές

Πάει Παρίσι και Βέλγιο ο ΠτΔ - Αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα και οι επαφές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, για το Παρίσι, όπου στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τελέσει τα εγκαίνια δύο σημαντικών εκθέσεων που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και τους διαχρονικούς δεσμούς της με τη Γαλλία και την Ευρώπη. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύσει στο Παρίσι η σύζυγός του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.

BEST OF TOTHEMAONLINE