Προσφυγικό: Kοινό μέτωπο με χώρες της ΕΕ και την Τουρκία σχεδιάζει η Μέρκελ

Προσφυγικό: Kοινό μέτωπο με χώρες της ΕΕ και την Τουρκία σχεδιάζει η Μέρκελ

Η Kαγκελάριος της Γερμανίας Aγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενδέχεται να δεχτούν να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες απ' όσους προβλέπεται μέχρι σήμερα, σε αντάλλαγμα για τις εντονότερες προσπάθειες που θα καταβάλλει η Τουρκία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Εκπρόσωποι των χωρών αυτών θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Τουρκίας στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Η Καγκελάριος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες αυτές. "Υπάρχει μια ομάδα χωρών" της ΕΕ "που θα μπορούσαν να δηλώσουν έτοιμες να δεχτούν σε εθελοντική βάση" και άλλους πρόσφυγες, είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της, στο Βερολίνο, με την Πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Για να γίνει αυτό ωστόσο θα έπρεπε "σε αντάλλαγμα" η Τουρκία να φροντίσει "να περιορίσει ή κατά το δυνατόν να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση" των προσφύγων από το έδαφός της προς την Ευρώπη, συνέχισε η Μέρκελ.

Η Καγκελάριος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι χώρες αυτές μπορεί να βοηθήσουν οικονομικά την Τουρκία, πέραν του ποσού των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Άγκυρα.

Μολονότι η Βαρσοβία "θέλει να μετάσχει ενεργά στην επίλυση του προβλήματος", όπως είπε σήμερα η Σίντλο, η Κυβέρνησή της απορρίπτει τις καθορισμένες ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. "Πρότεινα να αναλάβουμε ένα κοινό ανθρωπιστικό πρόγραμμα και η Καγκελάριος το δέχτηκε", πρόσθεσε η Σίντλο.

ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Θέλει κοινή συνάντηση με Έρχιουρμαν στην παρουσία Ολγκίν ο Πρόεδρος - «Καμία αδράνεια, τρέχουν οι εξελίξεις»

Θέλει κοινή συνάντηση με Έρχιουρμαν στην παρουσία Ολγκίν ο Πρόεδρος - «Καμία αδράνεια, τρέχουν οι εξελίξεις»

Στην Κύπρο πριν το τέλος του μήνα αναμένεται να έρθει η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι στην παρουσία της θα πρέπει να γίνει κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

BEST OF TOTHEMAONLINE