Θεωρείται ευρέως ότι η αντικατάσταση του τσιγάρου με ένα ηλεκτρονικό είναι καλύτερο για την υγεία. Αν και στους ίδιους κύκλους όμως, είναι γνωστό ότι με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τα βλαβερά συστατικά του τσιγάρου, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιες είναι οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού.
To ηλεκτρονικό τσιγάρο λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και αποτελείται από ένα αναλώσιμο φίλτρο (cartridge) που περιέχει υγρό, τα σταγονίδια του οποίου διοχετεύονται σε ένα μηχανισμό που παράγει ατμό σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο (atomizer).
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, λέγεται ότι προσφέρει την ίδια ικανοποίηση με ένα κανονικό τσιγάρο, χωρίς όμως τις βλαβερές ουσίες του τελευταίου (π.χ που προέρχονται από την καύση), όπως είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, η πίσσα κ.ά.
Οι ερευνητές ωστόσο, εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις στην υγεία από την χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, και να ανιχνεύσουν τα συστατικά των υγρών που εξατμίζονται.
Τα τελευταία δεδομένα από έρευνες, δείχνουν ορισμένες αναπάντεχες επιπτώσεις στην υγεία από την χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Πιο συγκεκριμένα, μετά την σύγκριση γενετικών πληροφοριών που πήραν από την μύτη καπνιστών τσιγάρων, χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων, και μη χρηστών, διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα καταστέλλει την δραστηριότητα 53 γονιδίων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επίσης καταστέλλει τα ίδια 53 γονίδια μαζί με ακόμη 305.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Ένωσης για την Πρόοδος της Επιστήμης στην Ουάσιγκτον.
Αν και η έρευνα για την καταστολή των συγκεκριμένων γονιδίων είναι ακόμη σε εξέλιξη, τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι χρήστες ηλεκτρικών τσιγάρων μπορούν να έχουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες και μολύνσεις. Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν, ότι τα παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση κανέλας ή βουτύρου, είχαν την μεγαλύτερη επίδραση στα γονίδια.
Σύμφωνα με την Ilona Jaspers, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, μπορεί αυτά τα πρόσθετα να είναι ασφαλείς ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα, ωστόσο είναι ασφαλείς μόνο στα φαγητά, και δεν έχουν δοκιμαστεί διεξοδικά όταν εισπνέονται. Μία γεύση βουτύρου για παράδειγμα (diacetyl) έχει ανακαλυφθεί ότι προκαλεί αποφρακτική βρογχιολίτιδα, μία σοβαρή πάθηση των πνευμόνων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις