Τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη ή τη μεθεπόμενη Πέμπτη, ανάλογα με τα κατά πόσο σχετικοί κανονισμοί θα τροποποιηθούν ή όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ταμεία πρόνοιας μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και φιλανθρωπικά ιδρύματα διασφαλίζονται σε περίπτωσης απομείωσης καταθέσεων στο πλαίσιο της εξυγίανσης των τραπεζών, όπως προέκυψε μέσα από τις δηλώσεις των βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ύστερα από την ολοκλήρωση της συζήτησης για τα εναπομείναντα νομοσχέδια που αφορούν το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και τις Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ).
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, μιλώντας μετά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για το θέμα, ο προεδρεύων της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι μέσα από τη συζήτηση έχει ξεκαθαρίσει ότι ταμεία πρόνοιας που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) είναι διασφαλισμένα και ανά μερίδιο μέχρι και 100.000 ευρώ, εφόσον αυτά τα ταμεία είναι εγγεγραμμένα στον Έφορο Ταμείων Προνοίας.
Είπε επίσης ότι συζητήθηκε και έχει συμφωνηθεί από την Κυβέρνηση ότι Ταμεία Προνοίας που αφορούν συλλογικά ταμεία εργαζομένων, όπως για παράδειγμα το Ταμείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, να μπορούν να έχουν την ίδια μεταχείριση, δηλαδή πάλι να εξαιρούνται οι 100.000 ευρώ ανά μερίδιο. Ο λόγος, είπε, είναι ότι αυτό το ταμείο μπορεί να αφορά πολλά πρόσωπα, όμως αποτελείται από ΜμΕ. Η Κυβέρνηση όπως είπε, ο κ. Βότσης έχει αποδεχτεί και θα γίνουν τροπολογίες στους κανονισμούς που ψηφίστηκαν πριν από δύο εβδομάδες ώστε να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα.
«Αναμένουμε η τροπολογία αυτή να γίνει από την Κυβέρνηση, αν προλάβουμε θα γίνει αυτή την Πέμπτη, αν δεν προλάβουμε θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη», είπε.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βότσης, η Κυβέρνηση έχει αποδεχτεί να εξαιρούνται εντελώς από οποιαδήποτε απομείωση τα φιλανθρωπικά ταμεία και αυτό θα ενταχθεί ήδη στη νομοθεσία που θα έρθει ενώπιον της Βουλής την Πέμπτη.
Συζητήθηκε επίσης, είπε, η εισήγηση του ΑΚΕΛ για διπλασιασμό όλων των χρηματικών ποινών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και τα κόμματα θα τοποθετηθούν εφόσον γίνει η τροπολογία στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του θέματος.
Ο κ. Βότσης αναφέρθηκε παράλληλα σε τροπολογία του ΔΗΚΟ που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, η οποία θέλει να ξεκαθαρίσει ότι κανένας καταθέτης δεν θα είναι σε δυσμενέστερη θέση απ` ό,τι εάν εφαρμοζόταν η εκκαθάριση μιας τράπεζας, σε σχέση με τη συγκεκριμένη νομοθεσία.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι μικρός ο αριθμός των μεγάλων ταμείων που δεν διασφαλίζονται, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι όπως είναι ο ορισμός φαίνεται ότι το 99% των ταμείων καλύπτονται με τις πρόνοιες που συζητήθηκαν εφόσον εγγραφούν στον Έφορο για τα Ταμεία Προνοίας.
Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στην εγγραφή των Ταμείων Προνοίας στον Έφορο, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι αυτό θα εξεταστεί σε άλλες επιτροπές, ωστόσο άμεσα θα πρέπει να γίνει προσπάθεια απ` όλα τα ταμεία να εγγραφούν σωστά για να υπάρχει και ο ανάλογος έλεγχος και όλες οι διαδικασίες που πρέπει να υπάρχουν.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια διότι διαφωνεί με τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφίας της ΕΕ για την εξυγίανση των τραπεζών, όπου η ΕΚΤ επιμένει να θεωρούν τα εκατομμύρια των αποταμιεύσεων των καταθετών ως επενδύσεις.
Ενώπιον μας, ανέφερε, έχουμε αυτό που αποτελεί την θεσμοθέτηση της φιλοσοφίας που λέει ότι πρέπει να υπάρχει κοινωνικοποίηση των ζημιών των τραπεζών, αλλά τα κέρδη δεν θα πρέπει να τα απολαμβάνει η κοινωνία.
Ανέφερε ωστόσο ότι ανεξαρτήτως του γενικότερου περιεχομένου των υπό συζήτηση νομοσχεδίων και κανονισμών, η προσπάθεια του ΑΚΕΛ ήταν να επιφέρει τέτοιες βελτιώσεις, οι οποίες να διασφαλίζουν ιδιαίτερα τα συνταξιοδοτικά και τα Ταμεία Προνοίας.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της προστασία των ταμείων προνοίας και των συνταξιοδοτικών ταμείων για τις ΜμΕ με βάση τον ορισμό της ΕΕ και έχει ξεκαθαρίσει επίσης ότι η προστασία είναι ανά μεριδιούχο. Πρόσθεσε ότι θα ξεκαθαρίσει επίσης, το θέμα της συνένωσης πολλών ΜμΕ οι οποίες δημιουργούν ένα ταμείο προνοίας. Αναμένεται, όπως είπε η διαφοροποίηση των κανονισμών, να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο αφού η Βουλή από το σύνταγμα δεν μπορεί να τροποποιεί κανονισμούς.
Σε σχέση με τα φιλανθρωπικά ταμεία, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι αποδέχτηκε η Κυβέρνηση να ενσωματωθεί πρόνοια που να διασφαλίζει και τα φιλανθρωπικά ταμεία με βάση τον ορισμό που υπάρχει και έχει σχέση με τον αν απαλλάσσονται ή όχι από το φόρο εισοδήματος.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση για αύξηση των ποινών, αφού όπως είπε, δεν μπορεί να επιβαρύνονται οι μέτοχοι, οι κάτοχοι αξιογράφων, οι καταθέτες, αλλά οι τραπεζίτες που οδήγησαν μια τράπεζα σε εξυγίανση να μην έχουν καμιά επίπτωση. Ζητήσαμε, είπε, να γίνουν πολύ πιο αυστηρές οι ποινές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις