Χαστούκι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία

Χαστούκι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία

Αιτία η άρνηση σε μια τυφλή 15χρονη μουσικό να φοιτήσει στο Εθνικό Ωδείο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Τουρκία επειδή απαγόρευσε σε μια έφηβη να φοιτήσει στο Εθνικό Ωδείο της Κωνσταντινούπολης με το αιτιολογικό ότι η μουσικός ήταν... τυφλή, κάτι που συνιστά διάκριση σε βάρος της, όπως έκριναν οι δικαστές.

Μολονότι η νεαρή, που τότε ήταν 15 ετών, είχε επιτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις του Ωδείου και είχε «όλα τα προσόντα» για να φοιτήσει στη σχολή αυτή, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να την εγγράψουν επικαλούμενοι την αναπηρία της.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 10.000 ευρώ στη μουσικό, ως αποζημίωση για «ηθική βλάβη».

Η 15χρονη, που παίζει μπαγλαμά, στερήθηκε «χωρίς αντικειμενική και λογική αιτιολόγηση τη δυνατότητα να ακολουθήσει μια μουσική εκπαίδευση» στο Ωδείο το οποίο εξάλλου «δεν έκανε καμία προσπάθεια να προσαρμόσει τη διδασκαλία του» σε μαθητές με προβλήματα όρασης, υπογράμμισε το Δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή δεν είναι οριστική. Οι τουρκικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες προκειμένου να ζητήσουν την επανεξέταση της υπόθεσης, κάτι που το Δικαστήριο δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Το Σάββατο 25/5 η συνάντηση ΠτΔ με Ολγκίν - «Πανέτοιμοι για συνέχιση προσπάθειας»

Το Σάββατο 25/5 η συνάντηση ΠτΔ με Ολγκίν - «Πανέτοιμοι για συνέχιση προσπάθειας»

Συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα έχει το ερχόμενο Σάββατο, 25 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για συνέχιση της προσπάθειας επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων.