ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη μέρα ανακωχής στη Συρία - Η στάση των εμπλεκόμενων πλευρών

Πρώτη μέρα ανακωχής στη Συρία - Η στάση των εμπλεκόμενων πλευρών

Άκρως κρίσιμη είναι η Τετάρτη 24η Φεβρουαρίου για το βραχυπρόθεσμο, αλλά και το μακροπρόθεσμο μέλλον της Συρίας και γενικά της Μέσης Ανατολής, αφού είναι η μέρα που έχει καθοριστεί από ΗΠΑ και Ρωσία ως η πρώτη μέρα ανακωχής, μετά από σχετικό αίτημα του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ετοιμότητα να βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας ΗΠΑ – Ρωσίας εξέφρασε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμα αποφασίσει κατά πόσο θα δεσμευθεί να εφαρμόσει το σχέδιο. Την ετοιμότητά του να συνεργαστεί για να πετύχει η συμφωνία εξέφρασε και ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη αποφασίσει κατά πόσο θα δεσμευθεί να εφαρμόσει το σχέδιο εκεχειρίας ΗΠΑ – Ρωσίας, δήλωσε στο Orient News, την Τετάρτη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της αντιπολίτευσης Μοχάμαντ Αλούς.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Επιτροπή Υψηλών Διαπραγματεύσεων της αντιπολίτευσης της οποίας ο ίδιος είναι μέλος θα δώσει μια τελική απάντηση. Ο κ. Αλούς είναι επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της επαναστατικής ομάδας Τζαΐς αλ-Ισλάμ, μιας από τις μεγαλύτερες στη Συρία.

Παράλληλα, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσσαντ είπε στο Ρώσο Πρόεδρο ότι η Κυβέρνησή του είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία, όπως ανακοίνωσαν Κρεμλίνο και Προεδρία της Συρίας.

Πούτιν και Άσαντ οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, υπογράμμισαν την σημασία του συνεχιζόμενου «ανένδοτου» αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νούσρα και άλλων παραστρατιωτικών ομάδων «που περιλαμβάνονται στον αντίστοιχο κατάλογο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν για να παρουσιάσει σε λεπτομέρεια τις προτάσεις που εμπεριέχονται στη συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας καλωσόρισε τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν και εξέφρασε την ετοιμότητα του να εργαστεί από κοινού με τη Ρωσία για να πετύχουν», αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή γι’ αυτό το θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top