Αστεροειδής ανατινάχθηκε πάνω από τον Ατλαντικό

Αστεροειδής ανατινάχθηκε πάνω από τον Ατλαντικό

Ενα διαστημικό αντικείμενο, πιθανότατα ένας μικρός αστεροειδής, εξερράγη πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό στα ανοιχτά της Βραζιλίας στις 6 Φεβρουαρίου, αλλά το συμβάν έγινε μόλις τώρα γνωστό.

Η έκρηξη που έγινε στην ατμόσφαιρα, διαλύοντας τον βράχο, προτού αυτός φθάσει στη Γη, ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί μετά από εκείνη που είχε συμβεί πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013.
Ευτυχώς έσκασε στον αέρα

Εκτιμάται ότι η νέα έκρηξη απελευθέρωσε ενέργεια περίπου 13.000 τόνων ΤΝΤ, δηλαδή όσο η ατομική βόμβα της Χιροσίμα το 1945, αλλά ήταν 40 φορές μικρότερη έναντι των 500.000 τόνων ΤΝΤ στο Τσελιάμπινσκ. 

Η έκρηξη συνέβη σε ύψος περίπου 30 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από τις βραζιλιανικές ακτές και μάλλον πέρασε απαρατήρητη από τους ανθρώπους, με εξαίρεση τη NASA που κατέγραψε το συμβάν και πιθανότατα κάποιους στρατιωτικούς δορυφόρους.

Περίπου 30 μικροί αστεροειδείς διαμέτρου ενός έως 20 μέτρων καίγονται στη γήινη ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, οι περισσότεροι πάνω από θάλασσες. Ο αστεροειδής του Ατλαντικού ίσως είχε διάμετρο πέντε έως επτά μέτρων. 

Ένας άλλος πολύ μεγαλύτερος αστεροειδής, που έχει ήδη εντοπισθεί από τη NASA, o 2013 TX68, μεγέθους παρόμοιο με αυτό της φάλαινας, αναμένεται να περάσει σχετικά κοντά από τη Γη στις 5 Μαρτίου. Αν εισερχόταν στην ατμόσφαιρα της Γης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα προκαλούσε έκρηξη διπλάσια του Τσελιάμπινσκ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE