ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Νεοφύτου: «Ο ΔΗΣΥ συγχαίρει και στηρίζει την Κυβέρνηση στη μείωση της στρατιωτικής θητείας»

Α. Νεοφύτου: «Ο ΔΗΣΥ συγχαίρει και στηρίζει την Κυβέρνηση στη μείωση της στρατιωτικής θητείας»

Ο ΔΗΣΥ συγχαίρει την Κυβέρνηση και θα στηρίξει την απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, απαντώντας στις επικρίσεις για προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως σε αυτό τον τόπο, η οποιαδήποτε αλλαγή και μεταρρύθμιση προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, λέγοντας πως το θέμα της μείωσης συζητείται τα τελευταία 15 χρόνια, και ήταν θέση όλων των Κυβερνήσεων. Ο ΔΗΣΥ το 2003 έθεσε ως πολιτική του θέση τη μείωση της θητείας και τα υπόλοιπα κόμματα τον κατηγόρησαν ότι έκαναν σύνθημα τη μείωση τη στιγμή που κυβερνούσε για 10 χρόνια, από το 1993-2003, και δεν το είχε πράξει. Είπε πως το κόμμα του βγήκε ξανά στην εξουσία το 2013 και αφού η Κυβέρνηση αντιμετώπισε, με τη συμβολή όλων, την οικονομική κρίση τώρα υλοποιεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης τώρα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας.

Ο κ. Νεοφύτου έδωσε συγχαρητήρια στο Υπουργικό Συμβούλιο καθώς έκανε πράξη αυτό που η κοινωνία απαιτεί εδώ και δεκαετίες και αυτό που όλα τα κόμματα ζητούσαν εδώ και 15 χρόνια. Όσον αφορά το χρόνο που αποφασίστηκε και τις κατηγορίες για προεκλογικές σκοπιμότητες, ο κ. Νεοφύτου είπε πως μετά και από ένα χρόνο να γινόταν θα κατηγορείτο η Κυβέρνηση ότι το κάνει για τις Προεδρικές Εκλογές. Πρόσθεσε πως στην Κύπρο γίνονται πολλές εκλογές και πως πρέπει να ενοποιηθούν πολλές εκλογικές διαδικασίες.

Σε σχέση με τις κατηγορίες για επηρεασμό του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε πώς θα γίνει αυτό από τη στιγμή που ο κάθε κληρωτός θα αντικατασταθεί με έναν επαγγελματία. “Ακριβώς το αντίθετο, αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς”, είπε πως θα γίνει καθώς αποφασίστηκε πως θα προσληφθούν 3000 επαγγελματίες. Παράλληλα, πρόσθεσε, θα υπάρξει και μείωση του ποσοστού της φυγοστρατίας.

Ερωτηθείς αν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα για να υπάρξει μείωση της θητείας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός θα γίνουν, αλλά και να μην γίνουν, όπως είπε, δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς κάθε κληρωτός θα αντικατασταθεί με έναν επαγγελματία. “Σε αυτό τον τόπο επιτέλους να μάθουμε να λέμε και ένα μπράβο ή να συμφωνούμε με κάτι ουσιαστικά μεταρρυθμιστικό”, είπε, προσθέτοντας πως αν γινόταν αυτό θα στελλόταν ένα πολύ καλό μήνυμα προς την κοινωνία ότι θέλουμε την πρόοδο και ότι θέλουμε να αλλάξει η Κύπρος. “Φτάνει πια (να μετράμε) με τη μεζούρα του προσωρινού κομματικού κόστους, ποιος θα πάρει τις περισσότερες ή τις λιγότερες ψήφους, περισσότερα ή λιγότερα χειροκροτήματα”, είπε.

Όσον αφορά την οικονομική πτυχή του θέματος, ο κ. Νεοφύτου είπε πως αν θα προσληφθούν 3000 άτομα, θα προσληφθούν από τους άνεργους τους οποίους το κράτος πληρώνει από το ανεργιακό ταμείο ή από το ΕΕΕ. Επίσης, ο κληρωτός κοστίζει στο κράτος τόσο με το μισθό του όσο και με φαγητό, στολές και άλλα. “Με οικονομικούς όρους, μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει σημαντικό οικονομικό όφελος στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά. Μπορεί στα πρώτα χρόνια να δημιουργηθεί ένα επιπρόσθετο κόστος, μεσοπρόθεσμα οικονομικά θα βγούμε κερδισμένοι”, είπε.

Είπε πως δεν έχουμε το δικαίωμα να καθυστερήσουμε τέτοιες μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως θα πανηγυρίσει με την οριστική κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.

CYTA
--------------------------
Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για μετατροπή της CYTA σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως είναι δικαίωμα της Βουλής να το καταψηφίσει. “Δεν θέλω κανέναν σε 5-6 χρόνια να έρθει να ζητήσει εξηγήσεις από τον ΔΗΣΥ ότι η CYTA θα έχει την πορεία των Κυπριακών Αερογραμμών. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, φτάνει πια λαϊκισμούς, πρόσκαιρα χειροκροτήματα”, είπε.

Πρόσθεσε πως αυτοί που έχουν την πολιτική θέση να απορρίψουν είναι δικαίωμα τους να το κάνουν. Ο μόνος οργανισμός τηλεπικοινωνιών στον κόσμο με αυτό το μοντέλο είναι η CYTA. “Θέλουν να μην γίνει ιδιωτικοποίηση μπορούν να υποστηρίξουν τη μετοχοποίηση και ας βάλουν τους όρους τους να μην δικαιούται το κράτος να αποξενωθεί έστω και μια μετοχή”, είπε και διερωτήθηκε πώς θα 'ρθει στρατηγικός επενδυτής σε με εταιρεία δημοσίου δικαίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top