ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό

Μέρκελ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», τόνισε κατ` επανάληψη η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και είπε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει.

Καταλόγισε δε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συνέχισε η Καγκελάριος, "συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε".

Σε ό,τι αφορά ειδικά την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης του Αιγαίου, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία "υποχρεώθηκε σε πραγματική διαφάνεια", διότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν πού είναι τα φουσκωτά και τότε θα εξετάζεται τι μπορεί να κάνει και η τουρκική ακτοφυλακή, αν πρέπει να στηριχθεί και πώς μπορεί να βοηθήσει η FRONTEX.

"Ολα αυτά θα γίνουν πολύ πιο διαφανή. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα της Τουρκίας, να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή", είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να ζητά από την Τουρκία να συνάψει μαζί της μια συμφωνία λέγοντάς της ταυτόχρονα ότι δεν πιστεύει σε αυτήν και θα κάνει "τα δικά της".

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν διαθέτει "Σχέδιο Β" για εθνικές λύσεις στη Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι ο δρόμος που έχει αποφασίσει είναι ο σωστός.

Ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν πρόθυμη να συζητήσει μια μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ήθελε μόνον να συζητήσει το πώς οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν το ταχύτερο δυνατό προς την Κεντρική Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ χθες οι αρχές της ΠΓΔΜ άνοιξαν και πάλι το σημείο διέλευσης για πρόσφυγες στο ύψος της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης – Γευγελής για να επιτραπεί η είσοδος σε 400 μετανάστες.

Στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 6.500 πρόσφυγες που αναμένουν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν καταδίκασε την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διαχειρισθεί την προσφυγική κρίση και δεσμεύθηκε ότι θα αντισταθεί στην πίεση για την εισδοχή περισσότερων προσφύγων, λέγοντας ότι αυτό θα φέρει εγκληματικότητα, τρομοκρατία και άλλα προβλήματα.

"Το μεταναστευτικό κύμα μπορεί να εμποδιστεί. Η Ευρώπη είναι μία κοινότητα μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων, μεγαλύτερη από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ μαζί. Η Ευρώπη έχει την τεχνολογία, τη στρατηγική και την οικονομική ισχύ για να υπερασπισθεί τον εαυτό της", είπε.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εξήγησε ότι δεν στρέφεται εναντίον των προσφύγων που, ερχόμενοι στην Ευρώπη, κάνουν "ό,τι νομίζουν ότι είναι το καλύτερο για τους ίδιους", αλλά κατά των Ευρωπαίων ηγετών που απέτυχαν να καταστρώσουν συνεκτικές πολιτικές για να σταματήσουν και να αντιστρέψουν τη μεταναστευτική ροή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



«Σίγουρα προμηνύεται μια δύσκολη νύχτα» - Δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για αποτροπή επέκτασης της πυρκαγιάς

«Σίγουρα προμηνύεται μια δύσκολη νύχτα» - Δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για αποτροπή επέκτασης της πυρκαγιάς

Στο ανατολικό μέτωπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς στο δάσος του Μαχαιρά, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου. «Σίγουρα προμηνύεται μια δύσκολη νύχτα», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top