ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστέρηση εφαρμογής των νέων κανόνων για την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Καθυστέρηση εφαρμογής των νέων κανόνων για την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Απογοήτευση εξέφρασαν οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή του νέου πλαισίου κανόνων για την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜΚ).

Για την εφαρμογή του νέου μοντέλου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο δημοσιεύτηκε από την ΡΑΕΚ πέρυσι το Μάιο απαιτείται μεταξύ άλλων η αγορά του απαραίτητου λογισμικού που συνεπάγεται πλήρωση κάποιων θέσεων στο γραφείο του ΔΣΜΚ, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν το νέο λογισμικό. Όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή, ο ΔΣΜΚ αιτήθηκε στην ΑΗΚ τη μεταφορά κάποιου εξειδικευμένου προσωπικού, συγκεκριμένα 7 ατόμων, για να ετοιμαστεί ο διαγωνισμός για το λογισμικό. Ωστόσο, η ΑΗΚ αφού ακολούθησε τις διαδικασίες που προνοούνταν, πληροφόρησε τον ΔΣΜΚ ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να διαθέσει κανέναν υπάλληλο.

Όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, στον προϋπολογισμό της ΑΗΚ του 2016 υπάρχουν πρόνοιες για πρόσληψη 24 ατόμων για τον ΔΣΜΚ.

Ύστερα από επίμονες ερωτήσεις από βουλευτές για το πότε μπορεί να λειτουργήσει το νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μετά την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, αναφέρθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του α` τριμήνου του 2017, ωστόσο από τον ΔΣΜΚ αναφέρθηκε ότι αν τα άτομα αυτά έπιαναν δουλειά αύριο, θα χρειαζόταν περίπου ένας χρόνος για να λειτουργήσει το σύστημα. Όπως αναφέρθηκε, η διαδικασία για την πλήρωση αυτών των θέσεων αφού εγκριθούν, παίρνει περίπου 6 μήνες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι νέοι κανόνες αγοράς υπολογιζόταν να εφαρμοστούν εντός του 2016.

Επίσης από το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρθηκε ότι δεν προβλέπεται να πληρωθεί η θέση του Γενικού Διευθυντή της ΑΗΚ, ενόψει του νομικού διαχωρισμού της ΑΗΚ μέχρι το 2017, και θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής. Όπως εξηγήθηκε από το Υπουργείο, με βάση την καταρχήν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ΑΗΚ μέχρι το 2017 θα διαχωριστεί σε δύο νομικά πρόσωπα και θα απορροφήσει τον ΔΣΜΚ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ, οι συνολικές δαπάνες το 2016 περιορίστηκαν σε €724.643.037 από €739.652.294 το 2015. Το σύνολο των εσόδων αναμένεται να ανέλθει σε €741 εκ με αποτέλεσμα ο Προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να παρουσιάζει πλεόνασμα.

Κύριοι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η επιτυχής εφαρμογή του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού, ο περιορισμός του αναπτυξιακού προγράμματος της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στα άκρως απαραίτητα έργα και η εφαρμογή του προγράμματος συντήρησης του εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.

Επίσης ο αριθμός των εργαζομένων στον προϋπολογισμό 2016, μειώνεται κατά 83 σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2015.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι έχει εντοπιστεί και και επιβεβαιωθεί ότι η δουλειά που θα έπρεπε να είχε γίνει από τον ΔΣΜΚ, ώστε να μπορεί η αγορά να είναι έτοιμη τον Μάιο του 2016 να δεχτεί ανεξάρτητους παραγωγούς ενέργειας να μπουν στο δίκτυο ώστε να υπάρχει και ανταγωνισμός, φαίνεται ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφού ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι εργαζόμενοι από την ΑΗΚ οι οποίοι θα μεταφέρονταν στον ΔΣΜΚ για να κάνουν αυτή τη δουλειά.

«Από 2300 εργαζόμενους δεν έχουν βρεθεί 24 άτομα που θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες, εφόσον το προσωπικό του Διαχειριστή διατίθεται από την ΑΗΚ και εντός του φετινού προϋπολογισμού της ΑΗΚ μπαίνουν 24 θέσεις για αυτή τη δουλειά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα υπήρχε ενώπιον της Επιτροπής για έναρξη της απελευθέρωσης της αγοράς για να υπάρξει και ανταγωνισμός πάει σε βάθος χρόνου και κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πότε θα γίνει. Πρόσθεσε ότι όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή δεν τους έπεισαν ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα που μπορεί κάποιος σοβαρά να πει δημόσια ότι θα εφαρμοστούν.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμους επανέλαβε τη θέση του ΔΗΣΥ ότι πρέπει να γίνει έγκαιρα ο νομικός διαχωρισμός της ΑΗΚ σε δύο οντότητες. Παράλληλα ανέφερε ότι σε αυτή την πορεία θα ήταν πρόωρο να πληρωθεί οποιαδήποτε θέση κορυφής στον οργανισμό αυτό, τουναντίον όπως είπε, θα μπορέσουν να συμπληρωθούν τυχόν ζητήματα θέσεων και διεύθυνσης στις δύο νέες οντότητες που θα λειτουργήσουν στη συνέχεια.

Ο κ. Προδρόμου εξέφρασε επίσης τη θέση ότι θα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η ρύθμιση που θα επιτρέψει τον ανταγωνισμό στην αγορά της ενέργειας.

«Δυστυχώς από το 2009 τουλάχιστον έχουν παγοποιηθεί οι διαδικασίες που δεν επιτρέπουν τον έστω μερικό ανταγωνισμό στη σημερινή αγορά όπως είναι και ακόμα δεν επιτρέπουν τη λειτουργία μονάδων, οι οποίες θα δίνουν αυτάρκεια κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που θα ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία και για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφερε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, τάχθηκε υπέρ του λειτουργικού διαχωρισμού της ΑΗΚ ως μέτρο εκσυγχρονισμού. Πρόσθεσε ότι η ελευθεροποίησης της αγοράς ηλεκτρισμού πρέπει να μπει στο ίδιο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, της εκδημοκρατικοποίησης, της αποκρατικοποίησης του οργανισμού αλλά και της ελευθεροποίησης και εκσυγχρονισμού της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο.

Ανέφερε ότι το Κίνημα αντιμετωπίζει θετικά τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ αφού κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με μείωση του προσωπικού και διαδικασίες εκσυγχρονιστικές. Ωστόσο είπε ότι δημιουργεί αλγεινή εντύπωση, ότι η προσπάθεια για να δημιουργηθούν δομές για ελευθεροποίηση της αγοράς φαίνεται ότι «καθυστερεί από κάποια αόρατα χέρια». Εξέφρασε την άποψη ότι είναι προς το συμφέρον της ΑΗΚ να προωθήσει την ελευθεροποίηση, παράλληλα με τον δικό της εκσυγχρονισμό ως οργανισμού.

Όσον αφορά τη θέση του γενικού διευθυντή, ανέφερε ότι η θέση παραμένει μετέωρη, με κάποιους να θέλουν να πληρωθεί και κάποιους όχι και πρόσθεσε ότι πίσω από την μη πλήρωση της θέσης βρίσκεται η εμμονή της Κυβέρνησης στο θέμα του νομικού διαχωρισμού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top