ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο για τον τουρισμό μας οι συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή – Χαμόγελα για Αγία Νάπα και ελεύθερη Αμμόχωστο

Δώρο για τον τουρισμό μας οι συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή – Χαμόγελα για Αγία Νάπα και ελεύθερη Αμμόχωστο

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αφού οι πολιτικές συγκυρίες σε Αίγυπτο και Τουρκία και η εμπόλεμη κατάσταση στη γειτονική Συρία, αναμένεται να υποχρεώσουν χιλιάδες τουρίστες από την Ευρώπη και τη Ρωσία να προτιμήσουν την Κύπρο και την Ελλάδα για τις διακοπές τους.


Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου Λάκης Αβρααμίδης «οι προοπτικές για τη  θερινή περίοδο του 2016 είναι αισιόδοξες και ενθαρρυντικές, εκτός εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε αναπάντεχη πολιτική αναταραχή στη περιοχή της Μέσης Ανατολής».
 
Πρόσθεσε ότι φέτος «τόσο η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου όσο και η υπόλοιπη Κύπρος φαίνεται να ευνοούνται από τις πολιτικές συγκυρίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά τα όσα έγιναν πέρσι στην Τουρκία, είναι σίγουρο ότι αρκετά εκατομμύρια Ρώσων πολιτών δεν θα ταξιδέψουν φέτος για διακοπές στις δύο αυτές χώρες και θα αναζητήσουν άλλους προορισμούς όπως η Κύπρος και η Ελλάδα».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «η Κύπρος φαίνεται φέτος να ευνοείται από τις συνθήκες που επικρατούν και στην Αίγυπτο η οποία υπολογίζεται ως ασταθής πολιτικά χώρα. Το νησί μας φαίνεται να ευνοείται και από τις συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική μας Συρία, που ουσιαστικά επηρεάζουν την κάθοδο τουρισμού από χώρες της Ευρώπης τόσο στο Λίβανο όσο και στην Τουρκία».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει οποιαδήποτε επιδείνωση με την κατάσταση στη Συρία, η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου αναμένεται να έχει μια πολύ καλή θερινή τουριστική περίοδο. Οδεύοντας προς την Άνοιξη αναμένουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες κρατήσεις τουριστών στα ξενοδοχεία της περιοχής μας, αφού σε μεγάλο βαθμό έγιναν οι λεγόμενες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, φαινόμενο πολύ διαδεδομένο σε χώρες της Ευρώπης».
 
Αναφορικά με την κατάσταση των ξενοδοχείων της περιοχής ο κ. Αβρααμίδης είπε ότι «σε δέκα περίπου ξενοδοχεία της Αγίας Νάπας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου γίνονται ανακαινίσεις, φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία 4 περίπου χρόνια. Ταυτόχρονα άρχισε σταδιακά να μειώνεται η εκτίμηση που υπήρχε τα προηγούμενα έτη ότι τα παραλιακά ξενοδοχεία στην ελεύθερη Αμμόχωστο είναι γηρασμένα».
 
Στις δηλώσεις του ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ Αμμοχώστου αναφέρθηκε και στο φαινόμενο που φέτος έκανε την εμφάνιση του και στην ελεύθερη Αμμόχωστο, φαινόμενο που έχει προκαλέσει όπως είπε «μεγάλο προβληματισμό στους τοπικούς ιθύνοντες του τουρισμού».
 
Εξήγησε ότι «ιδιώτες τόσο Κύπριοι όσο και ξένοι, ενοικιάζουν σε τουρίστες σπίτια και διαμερίσματα που κατέχουν, χωρίς όμως να έχουν δηλωθεί ως τουριστικά καταλύματα. Ωστόσο η απόδειξη του φαινομένου αυτού είναι πολύ δύσκολη, αφού οι ενοικιαστές ουσιαστικά 'δασκαλεύονται' από τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, σε περίπτωση ελέγχου από οποιαδήποτε αρμόδια Αρχή, να αναφέρουν ότι τους παραχωρήθηκαν δωρεάν για τις διακοπές τους λόγω φιλίας που τους συνδέει».
 
Σύμφωνα με τον κ. Αβρααμίδη «οι ενοικιαστές μη δηλωμένων υποστατικών δεν καλύπτονται από οποιουδήποτε είδους ασφάλεια σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Το φαινόμενο της ενοικίασης σε τουρίστες μη αδήλωτων σπιτιών και διαμερισμάτων έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να χάνει σημαντικά έσοδα από διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και δηλωμένα τουριστικά καταλύματα».
 
Ερωτηθείς για τον χειμερινό τουρισμό ο Λάκης Αβρααμίδης απάντησε πως «η πολύ καλή υποδομή αλλά και η προϊστορία που έχει καταφέρει να επιτύχει η Αγία Νάπα, την έχουν καθιερώσει ως προορισμό για χειμερινές προπονήσεις ομάδων από χώρες που οι κλιματολογικές τους συνθήκες είναι πολύ ψυχρές. Ειδικά φέτος για χειμερινές προπονήσεις είχαμε ομάδες ακόμα και από την μακρινή Κίνα και την Κορέα».
 
Ταυτόχρονα συνέχισε, «υπάρχει και η άλλη μορφή τουρισμού στη περιοχή μας, δηλαδή η τέλεση τόσο πολιτικών όσο και θρησκευτικών γάμων ειδικά από Ρώσους οι οποίοι συνδυάζουν το γάμο τους με τις διακοπές τους. Το 2015 στους Δήμους Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Σωτήρας και Δερύνειας τελέστηκαν 3.500 γάμοι ξένων ζευγαριών, τα οποία συνοδεύονται στην Κύπρο για την σημαντική αυτή μέρα, από 50 περίπου συγγενείς αλλά και φίλους».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top