Το μνημόνιο τελειώνει, η δόση «παγώνει»

Το μνημόνιο τελειώνει, η δόση «παγώνει»

Και άλλες εξετάσεις για την κυπριακή οικονομία

Επιμέλεια: Ματίνα Ζησιάδου


Τη Δευτέρα όπως όλα δείχνουν θα επικυρωθεί και επισήμως η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο. Την απόφαση θα λάβει το Eurogroup την Δευτέρα (7/3) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, της μοναδικής εντός Μαρτίου.


«Παγώνει» η δόση λόγω Cyta


Κατά τη συνεδρίασή του το Eurogroup αναμένεται να εξετάσει την τελευταία αξιολόγηση της Τρόικα, αλλά δεν πρόκειται να δοθεί έγκριση για ξεπάγωμα της δόσης. Αιτία είναι η μη ψήφιση των νομοσχεδίων για ιδιωτικοποίηση της Cyta, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση.
Σε πανηγυρικό κλίμα η έξοδος 

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά τη συνεδρίαση θα υπάρχει θετική -αν όχι πανηγυρική- δήλωση για την Κύπρο από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι Υπουργοί αναμένεται επίσης να καλούν τη χώρα μας σε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.


Επαφές Ντομπρόβσκις ενόψει εξόδου


Στην Κύπρο θα βρίσκεται ενόψει της λήξης του κυπριακού προγράμματος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο κ. Ντομπρόβσκις θα βρίσκεται στο νησί μας από την Πέμπτη έως και το Σάββατο, ενώ θα συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, καθώς επίσης και τις προοπτικές ανάπτυξης και επενδύσεων.


Εξετάσεων συνέχεια από τους οίκους αξιολόγησης


Μπορεί τον Μάρτιο η χώρα μας να εξέρχεται από το μνημόνιο, ωστόσο πολλές θα είναι οι εξετάσεις που θα κληθεί να δώσει. Στις 18 Μαρτίου αναμένονται οι εκθέσεις από τους οίκους Moody’s και Standard & Poor’s και στις 22 Απριλίου από τον οίκο Fitch.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις έχουν σκοτώσει 13 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE