ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσοδα 2 δις από την αποκρατικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού

Έσοδα 2 δις από την αποκρατικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού

Η επένδυση θα αποφέρει 2 δισεκατομμύρια για το κράτος, με ορίζοντα 25ετίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναδόχων του έργου

Επιμέλεια: Ματίνα Ζησιάδου

Έσοδα ύψους  2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει το κράτος τα επόμενα 25 χρόνια από την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμένα Λεμεσού, σύμφωνα με τα επιχειρηματικά πλάνα των προτιμητέων αναδόχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό μεταφορών Μάριο Δημητριάδη, ο οποίος ανέπτυξε την Πέμπτη (3/3) ,ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής συγκοινωνιών, την οικονομική πτυχής της συμφωνίας για εμπορικοποίηση τριών υπηρεσιών του λιμένα Λεμεσού, τα συνολικά έσοδα προς το κράτος βάσει της καθαρής παρούσας αξίας και των επιχειρηματικών πλάνων των προτιμητέων αναδόχων θα είναι €1,16 δισ.

«Είναι μια ιδιαίτερα επωφελής συμφωνία και με βάση τις προβλέψεις των ανάδοχων, τα έσοδα για το κράτος θα ανέλθουν στα €2 δισ. για τα επόμενα 25 χρόνια», σημείωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας  πως κατά τις αρχικές προβλέψεις υπολογίζονταν λιγότερα τα έσοδα.

9 εκ. ευρώ ετησίως από τα ενοίκια        

Όπως ανέφερε, το κράτος θα λαμβάνει κάθε χρόνο €9 εκ. ως ενοίκια και συνολικά έσοδα €50 εκ.

Ο υπουργός μεταφορών τόνισε ότι με βάση το επιχειρηματικό πλάνο, τα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται στα €40 εκ., ενώ εάν προστεθεί και η φορολογία, τα ενοίκια προς το κράτος και τις υποδομές που θα κάνουν οι επενδυτές, το όφελος θα είναι €50 εκ. σε σχέση με €28 εκ. έσοδα που έχει σήμερα η ΑΛΚ.

Ο κύριος Δημητριάδης χαρακτήρισε τους ιδιώτες επενδυτές που επιλέγησαν για τη διαχείριση των υπηρεσιών του λιμένα Λεμεσού ως «κολοσσούς». «Το λιμάνι Λεμεσού θα γίνει πύλη ανάπτυξης η οποία θα εξυπηρετεί περιφερειακές ανάγκες».

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στη βουλή να ψηφίσει τους κανονισμούς για να μπορεί να υπογραφούν οι συμβάσεις πριν από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σχέδιο εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους της Αρχής Λιμένων

Όσον αφορά τους 300 εργαζόμενους στην ΑΛΚ, σύμφωνα με τον υπουργό, με βάση τη νέα δομή θα χρειάζονται 160 εργαζόμενοι. Αναμένεται, είπε, να υπάρξει σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

«Οι εργαζόμενοι», σημείωσε, « θέλουν το σχέδιο εθελούσιάς εξόδου, τους δώσαμε το δικαίωμα εκείνους που θα μεταφερθούν με απόσπαση να έχουν τα ίδια δικαιώματα για να μπορούν να συμμετέχουν και πάλι στο σχέδιο».

Καταλήγοντας, τόνισε πως ήδη οι επενδυτές ζήτησαν κατάλογο με τους εργαζόμενους της ΑΛΚ γιατί ενδιαφέρονται να προσλάβουν κύπριους εργαζόμενους.

Πηγή: stockwatch.com.cy

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτροπληξία: Οι κίνδυνοι και πώς μπορείς να προστατευθείς - Χιλιάδες τα ακατάλληλα υλικά στην αγορά

Απαγόρευση κινητών: Θα εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά; Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα» στη Βουλή

Σε πολιτικό συνέδριο τον Οκτώβριο οδηγείται η ΕΔΕΚ - Δεν τίθεται θέμα παραίτησης της ηγεσίας

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στη Λεμεσό - Στο Νοσοκομείο δύο πρόσωπα, ζημιές και σε οχήματα



Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Κλειστά θέλησε να κρατήσει τα χαρτιά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top