ΕΛΛΑΔΑ

Ρίχνει την ευθύνη στην Ελλάδα για την αξιολόγηση ο Σόιμπλε

Ρίχνει την ευθύνη στην Ελλάδα για την αξιολόγηση ο Σόιμπλε

«Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως έχω καταλάβει από το προηγούμενο Eurogroup και όπως θα καταλάβω και από το επόμενο τη Δευτέρα, δεν έχει ολοκληρωθεί διότι μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει όσα έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο London School of Economics το βράδυ της Πέμπτης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι δεν είναι πρόβλημα των θεσμών, αλλά πρόβλημα της Ελλάδας, που πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Στους θεσμούς εναπόκειται να βρουν λύση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «το Grexit δεν βρίσκεται στο τραπέζι», καθώς επετεύχθη συμφωνία μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. «Αλλά εναπόκειται στην Ελλάδα να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Ασφαλώς υπάρχει μια νέα κατάσταση, η προσφυγική κρίση και επομένως η Ελλάδα χρειάζεται, πέρα από τις παλαιές συζητήσεις, επιπρόσθετη αλληλεγγύη και αυτό είναι που της προσφέρουμε. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η Ελλάδα δε  θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με τον δύσκολο τρόπο που απαιτείται για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα, αυτό είναι must», σχολίασε ο κ. Σόιμπλε.
 
Στο ίδιο θέμα συμπλήρωσε ότι ναι μεν η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση με το προσφυγικό, αλλά είπε ότι δεν πρέπει η χώρα να παρεξηγηθεί πως θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση για να αποφύγει τα συμφωνηθέντα. «Αν θέλετε να βελτιώσετε την ανταγωνιστικότητά σας είναι κάτι δύσκολο και αν δεν έχετε το όργανο της εξωτερικής υποτίμησης στο οποίο είχαν συνηθίσει επί δεκαετίες ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, είναι δύσκολο, αλλά καλή τύχη και νομίζω ότι είμαστε όσο υποστηρικτικοί μπορούμε», επανέλαβε.  
 
Σε ερώτηση για το αν υιοθετεί πιο μαλακή στάση ως προς τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπως έγραψε ο γερμανικός Τύπος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. «Όταν ο Τσίπρας ως ηγέτης της αντιπολίτευσης ήρθε να με δει πριν από τρία χρόνια, μου είπε ότι θα έκανε προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα υποσχόμενος ότι η χώρα θα έμενε στο ευρώ αλλά ότι δεν θα αποδεχόταν το πρόγραμμα, χωρίς όρους. Η αντίδρασή μου ήταν ‘σας εύχομαι το καλύτερο, να μην κερδίσετε τις εκλογές, διότι δε γίνεται να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση’. Και έξι μήνες μετά (τις εκλογές) έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα χρειάστηκε να πληρώσει ένα τρομερό αντίτιμο για αυτό, ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα. Εν συνεχεία πήραμε την απόφαση τον Ιούλιο-Αύγουστο πέρυσι και από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση έχουμε πάρει απόφαση, η συμφωνία είναι συμφωνία».
 
Πρόσθεσε ότι σε όλες τις χώρες που εφάρμοσαν αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα αυτό δεν ήταν δημοφιλές και αποτελούσε πολιτικό ρίσκο, λέγοντας ότι για τη γερμανική κυβέρνηση η μεταναστευτική κρίση συνιστά ρίσκο ενόψει των επερχόμενων εκλογών. «Παρόλα αυτά αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας», είπε ο κ Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε πως η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα που στηρίζει την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση.
 
«Η Ελλάδα για την ακρίβεια είναι αντιμέτωπη με μία φοβερή έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που υπερασπίζεται την Ελλάδα, είναι πολύ ενδιαφέρον, είναι η Γερμανία - μιλάω για το μεταναστευτικό. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Πρέπει να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
 
Αποκάλυψε δε ότι σε συνομιλία του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο προ εβδομάδων του είχε πει ότι «αν η Γερμανία έπαιρνε μια απόφαση την οποία ζητούν πολλοί από τους πολίτες στη Γερμανία και πολλοί από τους γείτονές μας, δύο ημέρες μετά η Ελλάδα θα ήταν ένα κράτος που θα είχε χάσει τον έλεγχο (failed state)».
 
Σε άλλες ερωτήσεις ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας από το Βερολίνο και το Παρίσι το 2002-2003 ήταν «μεγάλο λάθος», ενώ σε ό,τι αφορά την κρίση στη Συρία είπε ότι ο ίδιος θα ήθελε μεγαλύτερη συνεργασία της ΕΕ με τη Ρωσία αν αυτό ήταν δυνατό. Εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν φοβάται τη διεύρυνση της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, αλλά την «ήπια δύναμη» της Ευρώπης που προσεγγίζει τα σύνορα της Ρωσίας. Κάλεσε επίσης τους Βρετανούς να παραμείνουν στην ΕΕ και τόνισε ότι μία ψήφο υπέρ του Brexit δε θα ακολουθήσει νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή

• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

Back to top