Μία νέα θεραπευτική μέθοδο που περιγράφεται ως ορόσημο στην προσπάθεια καταπολέμησης του καρκίνου ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.
Αφορά τη δυνατότητα θεραπείας του καρκίνου με εξατομικευμένη σε κάθε περίπτωση αγωγή, με χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος του κάθε ασθενούς.
Όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές για πρώτη φορά κατάφεραν να εντοπίσουν τις μεταλλάξεις στον καρκινικό όγκο που μεταβάλλουν τα αντιγόνα, δηλαδή τις πρωτεΐνες που προεξέχουν από την επιφάνεια του όγκου. Αυτές οι μεταλλάξεις και τα αντιγόνα που τις προδίδουν περιγράφονται ως η «Αχίλλειος πτέρνα» του καρκίνου.
Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Τσαρλς Σουάντον από το Ινστιτούτο Καρκίνου του University College London είπε ότι πρόκειται για «συναρπαστική» ανακάλυψη, καθώς αυτές οι βιολογικές «σημαίες» του καρκίνου μπορούν πλέον θεωρητικά να καταπολεμηθούν στοχευμένα από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. «Η ανακάλυψη φέρνει την προσωποποιημένη αγωγή στο απόλυτο όριό της, με κάθε ασθενή να έχει μία μοναδική, εξειδικευμένη θεραπεία», είπε ο Βρετανός καθηγητής.
Η στόχευση αυτών των ευάλωτων σημείων του καρκινικού όγκου θα μπορούσε να γίνει με δύο διαφορετικές μεθόδους. Η μία είναι η ανάπτυξη αντικαρκινικών εμβολίων για κάθε ασθενή, που θα «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό σύστημά του να εντοπίζει αυτές τις καρκινικές μεταλλάξεις.
Η δεύτερη προσέγγιση είναι να αναζητούνται στον οργανισμό ανοσοποιητικά κύτταρα που ήδη στοχεύουν τις μεταλλάξεις, να πολλαπλασιάζεται ο αριθμός τους στο εργαστήριο και στη συνέχεια τα πολλαπλασιασμένα κύτταρα να επανεμφυτεύονται στον οργανισμό.
Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία θα έχει υψηλό οικονομικό κόστος διότι θα είναι εξατομικευμένη. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες αντιμετώπισης των καρκινικών όγκων με χρήση ανοσοποιητικών κυττάρων του εκάστοτε ασθενούς έχουν εν πολλοίς αποτύχει, διότι δεν εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει τον σωστό στόχο.
Τονίζεται ότι ακόμα αυτή η θεραπευτική μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη σε ασθενείς. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορούν να κάνουν κλινικές δοκιμές σε καρκινοπαθείς εντός δύο ετών. Ειδικοί εκτιμούν ότι όντως θεωρητικά θα μπορούσε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία από όσο αναμένεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις