Η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή της Κύπρου ήταν το θέμα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη συμμετοχή Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων.
Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο με θέμα «Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητα των Φύλων:Εμπειρίες και Διδάγματα από το Βόρειο- Ευρωπαϊκό Μοντέλο», με χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ.
ΔΗΣΥ
Μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΣΥ, η Αντιπρόεδρος και βουλευτής του Κόμματος Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “σημαντικό ρόλο στη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή διαδραματίζουν το κράτος, τα οργανωμένα σύνολα και η Κοινωνία των Πολιτών. Τα πολιτικά κόμματα μπορεί να έχουν έναν καθοριστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα καθώς μπορούν να λειτουργήσουν ως ο προθάλαμος ενδυνάμωσης και ένταξης των γυναικών στο πολιτικό γίγνεσθαι”.
Ανέφερε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός εισήγαγε πριν από περίπου 20 χρόνια την ποσόστωση στο καταστατικό του, ρυθμίζοντας τους «Βασικούς Κανόνες Λειτουργίας» του κόμματος για τη «Συμμετοχή Γυναικών». “Αυτό ακόμη δεν έχει φέρει, θα έλεγα, τα επιθυμητά αποτελέσματα στην Κύπρο. Και αυτό γιατί χρειάζονται πολλές άλλες δράσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο που να αλλάξουν τα στερεότυπα”, είπε.
Είπε, επίσης, ότι “χθες κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων που προνοεί ότι το διοικητικό συμβούλιο οποιουδήποτε από τα ορισμένα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θα απαρτίζεται από άτομα έκαστου φύλου σε αναλογία τουλάχιστον ένα τρίτο ανά φύλο” , προσθέτοντας ότι “ακρογωνιαίος λίθος στην αλλαγή ήθους και κουλτούρας αποτελεί η παιδεία. Μια παιδεία όμως που συμπεριλαμβάνει τη διάσταση του φύλου στους κόλπους της”.
“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχουν γίνει βήματα προς την ισότητα των φύλων, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα που μπορεί και πρέπει να γίνουν ώστε να συμμετέχουν οι γυναίκες στην πολιτική ζωή της Κύπρου”, κατέληξε.
ΑΚΕΛ
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι “με αφετηρία μια πολύ επιφανειακή προσέγγιση ασκείται κριτική στο ΑΚΕΛ για την αντίθεση του στην καθιέρωση ποσόστωσης για τις γυναίκες. Το πρώτο που θέλω να θέσω για προβληματισμό είναι ότι υπάρχει στην Κύπρο κόμμα που είναι υπέρ της ποσόστωσης και την εφαρμόζει κιόλας. Η εικόνα του όμως στις γυναίκες πλήγηκε ανεπανόρθωτα από τις σεξιστικές επιθέσεις βουλευτών του σε γυναίκες συναδέλφους τους”.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “πρέπει να μας προβληματίσουν τα αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή αυτής της πολιτικής σε άλλες χώρες”, προσθέτοντας ότι “ενώ όλα τα κόμματα εκτός από το ΑΚΕΛ εφαρμόζουν την ποσόστωση, στα έδρανα του ΑΚΕΛ κάθονται τρεις γυναίκες, ενώ στα έδρανα όλων των υπολοίπων κομμάτων μαζί, κάθονται τέσσερις”.
Υπενθύμισε επίσης ότι επί διακυβέρνησης Χριστόφια υπηρέτησαν ως Υπουργοί τέσσερις γυναίκες, σε αντίθεση με τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη όπου στην αρχή δεν υπήρχε καμία και έπειτα, μέχρι σήμερα, μόνο μία.Από αυτό το σημείο θέλω να καταπιαστώ για να θέσω και το τελευταίο μου επιχείρημα αναφορικά με την ποσόστωση. Άλλη πολιτική ακολουθούσε για παράδειγμα η κ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους ως Υπουργός για εργασιακά θέματα και για θέματα κοινωνικής πολιτικής και άλλη ακολουθεί σήμερα η κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου από την ίδια θέση”.
“Το θέμα λοιπόν δεν είναι το φύλο αλλά η φιλοσοφία που καθοδηγεί τον καθένα. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και οι ικανότητες του ατόμου..Ως ΑΚΕΛ καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες ώστε να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να εμπλακούν ενεργότερα στα κοινά και στην πολιτική ζωή του τόπου”.
ΔΗΚΟ
Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιανα Ερωτοκρίτου είπε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει την αρχή της ίσης αντιμετώπισης ανδρών και γυναικών σε κάθε τομέα. “Δυστυχώς, ως κοινωνία δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να πετύχουμε την ίση αντιμετώπιση των δύο φύλων σε κάθε τομέα είτε αυτός είναι ιδιωτικός ή δημόσιος”.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, “ είναι δική μας ευθύνη, εμάς των κομμάτων, να προωθήσουμε μέτρα τα οποία αν και εκ πρώτης όψης κάποιος θα τα αποκαλούσε «σεξιστικά», είναι αναγκαία ως πρώτο βήμα προκειμένου να στείλουμε το ορθό μήνυμα στην κοινωνία καθώς και να δώσουμε την πρακτική ώθηση για να επιτευχθεί η πραγματική ισότητα. Για αυτό εξάλλου, συνέχισε, “υποστηρίξαμε και καταθέσαμε χθες από κοινού με το ΔΗΣΥ και την ΕΔΕΚ την πρόταση Νόμου για ισόρροπη συμμετοχή έκαστου φύλου στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών. “Πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι όταν και εάν οι γυναίκες σταματήσουν να υπό-αντιπροσωπεύονται σε διάφορους τομείς όπως αυτόν των επιχειρήσεων, τότε αναπόφευκτα και ίσως οργανικά θα σταματήσει και η υπο-αντιπροσώπευση τους σε άλλους τομείς όπως η πολιτική”.
Όμως, κατέληξε, “όσα τέτοια μέτρα και αν νομοθετήσουμε, όσες τέτοιες υποχρεώσεις και εάν επιβάλουμε, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της πραγματικής ισότητας, εάν δεν αντιμετωπίσουμε την υποβόσκουσα νοοτροπία η οποία κυριαρχεί στην κοινωνία μας”.
ΕΔΕΚ
Ο Β` Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Θεοδώρου είπε ότι “το γεγονός ότι για ένα μακραίωνο διάστημα η θέση της γυναίκας ήταν εμφανώς υποδεέστερη έναντι αυτής του άνδρα έχει αφήσει ορισμένα στερεοτυπικά κατάλοιπα που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να προκαλούν δυσαρμονίες σ` αυτό που ονομάζουμε ισότητα των δύο φύλων.
“Παρότι οι θέσεις των γυναικών τις τελευταίες δεκαετίες έχουν βελτιωθεί είτε μέσω της νομοθεσίας είτε μέσω της ένταξης της διάστασης του φύλου στις πολιτικές που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο την τελευταία πενταετία, την περίοδο της κρίσης η καταστρατήγηση γυναικείων δικαιωμάτων είναι γεγονός”, είπε. Ανέφερε ότι “οι ανισότητες και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών εξακολουθούν να υφίστανται σε σημαντικούς τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου. Στον επαγγελματικό χώρο, ιδίως σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ακόμα κατά τρόπο άνισο εφόσον τις θέσεις ευθύνης και τις καλύτερες οικονομικές απολαβές καταλαμβάνουν κυρίως άνδρες.
Ως ΕΔΕΚ, κατέληξε, “ έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τη συμφιλίωση της οικογένειας με την εργασία, στοιχείο το οποίο θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό όχι μόνο γιατί θα οδηγήσει τις γυναίκες στην αγορά εργασίας αλλά και γιατί θα συμβάλει στη διαμόρφωση συνθηκών μέσα στις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν την ανέλιξη τους σε επαγγελματικό και ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο”.
ΕΥΡΩΚΟ
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι “σήμερα παρά την νομοθετική, νομική βελτίωση της θέσης των γυναικών υπάρχει χάσμα ανάμεσα στην τυπική ισότητα και στην πρακτικότητα όπως αυτή απεικονίζεται στα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των γυναικών.
“Ψηφίζονται νόμοι για παράδειγμα για τους μισθούς οι οποίοι δεν εφαρμόζονται. Η ανεπάρκεια υποδομών φροντίδας των παιδιών, η συμβατότητα επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, η αυξημένη ανεργία που χτυπά πρωτίστως τις γυναίκες, τα αρνητικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις όχι μόνο από τους άντρες αλλά και από τις ίδιες τις γυναίκες, απαιτούν άμεσα λύσεις”.
“Η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, οικονομική ζωή και σε όλους τους τομείς επιβάλλεται για συγκεκριμένους λόγους για να μην μετατρέπεται το όλο ζήτημα σε θεωρητικό ή επικοινωνιακό. Επιβάλλεται για τη δημοκρατία, την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και την αξιοποίηση του συνόλου της κοινωνικής εμπειρίας”, είπε.
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι “τo γεγονός και μόνο ότι συζητούμε το ζήτημα των δικαιωμάτων της γυναίκας και της ισότητας των δύο φύλων, από την μία αποτελεί απόδειξη πως υπάρχει πρόβλημα, αλλά από την άλλη είναι και ένδειξη της θέλησής μας να το αντιμετωπίσουμε. Αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, η θέση, τα δικαιώματα και ο ρόλος της γυναίκας στην Κύπρο, αλλά και αλλού, δυστυχώς δεν είναι αυτά που της αρμόζουν”.
“Στον κοινωνικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό τομέα δράσεων, η γυναίκα συνεχίζει να απολαμβάνει λιγότερες ευκαιρίες και προοπτικές από τον άντρα. Η ανισότητα των δυο φύλων είναι ένα πρόβλημα το οποίο οφείλουμε και μπορούμε να ξεπεράσουμε αναπτύσσοντας συγκεκριμένες δράσεις, προγράμματα και μέτρα για κάθε πτυχή του σύνθετου αυτού προβλήματος”.
“Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων τα οποία, με το παράδειγμα τους μπορούν είτε να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές και να συμβάλουν στην ανατροπή αναχρονιστικών αντιλήψεων είτε να καταστούν φορείς της συντήρησης”, κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι “στη χώρα μας, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ενώ η γυναίκα αποτελεί το 51% του πληθυσμού, εντούτοις είναι σχεδόν απούσα από τις ψηλές θέσεις λήψης πολιτικών αποφάσεων αλλά και τη δημόσια ζωή”.
“Με λύπη παρατηρούμε πως η γυναίκα στην πολιτική είναι σπάνιο είδος. Στην Κυβέρνηση έχουμε μόνο μια Υπουργό, που προέκυψε μετά από αναγκαστικό ανασχηματισμό. Στη Βουλή η παρουσία των γυναικών έχει πέσει στις 7 από τους 56 βουλευτές (ή ποσοστό 12,5%).
“Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται σε όλα σχεδόν τα επίπεδα λήψης αποφάσεων. Μόνο στον κυβερνητικό μηχανισμό φαίνεται να έχει υπάρξει ραγδαία αύξηση των γυναικών σε διευθυντικά πόστα, αλλά και πάλι είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μεγάλος δρόμος ακόμη μέχρι να φτάσουμε σε επίπεδα πλήρους ισότητας και ισότιμης μεταχείρισης και εντός της κρατικής μηχανής”, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις