ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα δισεκατομμύριο το χρόνο τα κέρδη του ISIS από τις πετρελαιοπηγές!

Ένα δισεκατομμύριο το χρόνο τα κέρδη του ISIS από τις πετρελαιοπηγές!

H δύναμη της ISIS σύμφωνα με το Gafi (Groupe οικονομικής δράσης κατά ενάντια στο ξέπλυμα των κεφαλαίων (έκθεση Γενάρης  2015) είναι οι δεκάδες πετρελαιοπηγές που εκμεταλλεύεται και που όλως περιέργως παραμένουν στο απυρόβλητο των χτυπημάτων της Διεθνούς Συμαμχίας που διευθύνεται από τις ΗΠΑ.

Το Ισλαμικό Κράτος μεταξύ άλλων ελέγχει τον πετρελαιαγωγό που περναέι από έδαφος που ελέγχει και που ενώνει το Kirkouk του Ιράκ με το τουρκικό λιμάνι Ceyhan. Πάντα σύμφωνα με το Gafi η εμπορευματοποίηση του πετρελαίου (350 000 βαρέλια ημερησίως) αποφέρει στους τρομοκράτες της  Daech περί το 1 δις ετησίως.

Δεύτερη κυρίαρχη δύναμη του μπλοκ των τρομοκρατών στη Συρία είναι ο Στρατός της Κατάκτησης Jaysh al Fateh  είναι συνασπισμός 5 ισλαμιστικών τζιχαντιστικών οργανώσεων.Σε αυτήν μετέχει η Jabhat al-Nosra (Djebhat al-Nosra, συριακό παρακλάδι της al-Qaida) και η  Ahrar al-Sham (η μεγαλύτερη σαλαφιστική οργάνωση με 20 000 μαχητές) που είναι η αιχμή του δόρατος.Στον ίδιο Συνασπισμό μετέχει και μια άλλη σαλαφιστική οργάνωση χρηματοδοτούμενη ανοιχτά από το Riyad πρόκειται για τον Jaysh al-Islam (Ισλαμικό στρατό με 10 000 άνδρες)  και επικεφαλή τον Zahran Allouch που δραστηριοποιείται στην ενδοχώρα της Δαμασκού. Ο συνασπισμός Στρατός της Κατάκτησης υποστηρίζεται από τις πετρομοναρχίες και την την Τουρκία και παρουσιάζεται από τους πάτρονές τους ως η σουνίτικη εναλλακτική στην ISIS και υπό αυτήν την έννοια η πόλη του Idleb (Nord syrien) οφείλει να αποτελέσει μοντέλο διακυβέρνησης.

Αν και αυτές οι οργανώσεις διαφοροποιούνται μεταξύ τουςκαι κάποιες φορές φτάνουν ως και να συγκρουστούν με το Ισλαμικό Κράτος – κάτι που γινόταν στο Αφγανιστάν λίγο πριν την πτώση της Kaboul το 1992 με Chah Massoud, Gulbuddin Hekmatyar, Djallaledine Haqqani, Mollah Omar –δεν έχουν ουσιαστικε΄ς διαφορές μεταξύ τους αφού αρκεί να ανατρέξει κανείς στα προγράμματά τους για να πιστοποιήσει ότι όλες αυτές οι οργανώσεις τάσονται υπέρ της εγκαθίδρυσης ενός θεοκρατικού κράτους. Και ήδη στα συριακά εδάφη που ελέγχουν η chariâa δηλ. ο ισλαμικός νόμος είναιεφαρμόζεται χωρίς ανενδοίεστα.Φαντάζεται κανείς τι θα συνέβαινε την επομένη μιας ενδεχόμενης πτώσης της Δαμασκού ;Μπορεί κανείς να πιστέψει έστω και στιγμιαία ότι αυτές οι οργανώσεις θα εγκαθιδρύσουν δημοκρατικές ελευθερίες και σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκινώντας από αυτά των γυναικών και των μη σουνιτικών μειονοτήτων ;

Όσο για τον Eλεύθερο Συριακό Στρατό τον  (FSA ή ASL) αυτός σε πρακτικό επίπεδο είναι ανύπαρκτος πλέον.Ο εθνικός Συνασπισμός της Συρίας ο κυριότερος πολιτικός φορέας της αυτοαποκαλούμενης συριακής αντιπολίτευσης κυριαρχείται από Αδελφούς Μουσουλμάνους και υποστηρίζεται πρωτίστως από την Άγκυρα.(humanite 23/10/15)

Σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση  Rossiya 1 ο Sergueï Lavrov δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με την λεγόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση συμπεριλαμβανομένου του FSA και να τους παράσχει αεροπορική κάλυψη για να επιτεθούν στην ISIS .O ρώσος ΥΠΕΞ λίγο καιρό πριν ανέφερε ότι ο FSA είναι ένα  φάντασμα.Πού είναι;Ποιός είναι ο αρχηγός τους είχε αναρωτηθεί μ΄ έμφαση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Εν αναμονή ενημέρωσης από Europol, Interpol και Ρωσία η Αστυνομία για το απειλητικό email που έφερε αναστάτωση

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Λάκης Γαβαλάς: Δέχθηκε επίθεση από μοναχούς - «Με είπαν π****η μέσα στο αεροπλάνο» - Δείτε βίντεο



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top