Αν ονειρεύεστε την γαλήνη στην άβυσσο των ωκεανών...ξεχάστε την! Ο κακός χαμός γίνεται εκεί κάτω από θορύβους, ακόμη και ανθρώπινους!
Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμη και το πιο βαθύ σημείο των θαλασσών, η Τάφρος των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι γεμάτη θορύβους, από σεισμούς έως ήχους από φάλαινες και προπέλες πλοίων.
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κρυφάκουσαν για καιρό το βαθύτερο σημείο της Γης και προς μεγάλη έκπληξή τους, αντί για ησυχία, ανακάλυψαν μια κακοφωνία από φυσικούς και ανθρωπογενείς ήχους.
Οι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον βύθισαν επί τρεις εβδομάδες σε βάθος έως 10.972 μέτρων ένα υδρόφωνο εξωτερικά ενισχυμένο με τιτάνιο για να αντέξει την τρομερή πίεση, που είναι πάνω από 1.000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην επιφάνεια της θάλασσας.
«Θα περίμενε κανείς πως το βαθύτερο σημείο του ωκεανού θα ήταν ένα από τα πιο ήσυχα μέρη στη Γη. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει ένας σχεδόν συνεχής θόρυβος από φυσικές και ανθρωπογενείς πηγές», δήλωσε ο ωκεανογράφος της ΝΟΑΑ και επικεφαλής της έρευνας Ρόμπερτ Τζιάκ.
Όπως διαπιστώθηκε υπάρχει στο υπόβαθρο ένα βουητό που προκαλείται από κοντινούς και μακρινούς υποθαλάσσιους σεισμούς, ενώ παράλληλα ακούγονται οι διακριτοί ήχοι των φαλαινών. Ακόμη και οι τυφώνες που περνάνε από την επιφάνεια της θάλασσας ακούγονται σε μεγάλο βαθμό σε τόσο μεγάλα βάθη, αλλά επίσης τα μεγάλα κύματα. Και βεβαίως, κάθε λίγο και λιγάκι ακούγονται οι ήχοι από τις προπέλες των πλοίων και των υποβρυχίων, αλλά και από διάφορα υποθαλάσσια κατασκευαστικά έργα σε αρκετή απόσταση.
Η Τάφρος των Μαριανών βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανατολικά των Μαριάνων Νήσων, και το βαθύτερο σημείο της είναι το «Challenger Deep». Μέχρι τώρα ποτέ δεν είχε καταβυθιστεί ένα υδρόφωνο σε βάθος μεγαλύτερο των 1,6 χιλιομέτρων περίπου. Χρειάσθηκαν πάνω από έξι ώρες για να φθάσει το υδρόφωνο από την επιφάνεια της θάλασσας στο βυθό της Τάφρου.
Η έρευνα θα επαναληφθεί το 2017 και τότε το υδρόφωνο θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο βυθό, ενώ θα συνοδεύεται από μια κάμερα βαθέος ωκεανού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης προστασίας και ερευνών των ωκεανών Ocean Conservation Research, οι ωκεανοί είναι σήμερα περίπου δέκα φορές πιο θορυβώδεις από ό,τι πριν 50 χρόνια.Άνοιξη σημαίνει λουλούδια και ανθισμένα δέντρα. Και αν είστε ένας από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εποχιακές αλλεργίες, Άνοιξη σημαίνει, επίσης, φτέρνισμα, μπούκωμα (ρινική συμφόρηση), συνάχι (ρινική καταρροή) και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις