Ορατός ο κίνδυνος αποχώρησης των επενδυτών από το λιμάνι - Τι προειδοποιεί ο Υπουργός Μεταφορών
Έκκληση στη Βουλή να εγκρίνει το συντομότερο δυνατό τους κανονισμούς που ρυθμίζουν την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων στο Λιμάνι Λεμεσού απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.
Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ το θέμα θα τεθεί για ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής στις 24 Μαρτίου.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών ενημέρωσε εκ νέου σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών για τα θέματα που αφορούν το διαγωνισμό για το Λιμάνι Λεμεσού, ενός διαγωνισμού το αποτέλεσμα του οποίου, όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό και επωφελές τόσο για την οικονομία όσο και σε σχέση με τα έσοδα που θα αποκομίσει το κράτος από αυτή τη συμφωνία.
Ο Μάριος Δημητριάδης ανέφερε σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων ότι έχουν γίνει αμέτρητες συναντήσεις και διαβεβαίωσε ότι αυτά είναι διασφαλισμένα καθώς, όπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να είναι υπάλληλοι της Αρχής Λιμένων, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με προηγουμένως. «Επιπρόσθετα έχουμε συμφωνήσει ένα εθελοντικό σχέδιο αφυπηρέτησης το οποίο είναι ιδιαίτερα επωφελές για τους εργαζόμενους» πρόσθεσε και κάλεσε τη Βουλή να εγκρίνει το συντομότερο δυνατό τους σχετικούς κανονισμούς για μπορέσει να προχωρήσει αυτή η επωφελής συμφωνία για το κράτος.
Εξήγησε πως αν η Βουλή δεν εγκρίνει τους κανονισμούς τότε δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές. «Όσο δεν εγκρίνονται οι κανονισμοί και καθυστερεί η συμφωνία, αυξάνεται ο κίνδυνος στο τέλος να μην προχωρήσει (η συμφωνία) ή να αποχωρήσουν οι επενδυτές που έχουν κερδίσει το διαγωνισμό ή να θεωρήσουν ότι η Κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις» σημείωσε.
Ο Υπουργός Μεταφορών επανέλαβε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα επωφελή συμφωνία για το κράτος και ότι θα πρέπει να περάσουν οι κανονισμοί για να προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας και να υλοποιηθεί «αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση».
Υπενθύμισε ότι όταν είχε γίνει η πρώτη εκτίμηση για τα έσοδα που θα έχει το κράτος από την εμπορικοποίηση των δραστηριοτήτων του Λιμανιού Λεμεσού, το ποσό ανήλθε αρχικά στα 50 εκατομμύρια ευρώ ενώ μετά έγινε αναθεώρηση και το ποσό ανέβηκε στα 200 εκατομμύρια ευρώ, υποδεικνύοντας ότι τα αναμενόμενα έσοδα τώρα είναι με σημερινές πραγματικές αξίες πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
«Σε βάθος χρόνου υπολογίζουμε έσοδα σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε σημερινές αξίες μιλούμε για μια συμφωνία που έχει αξία πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ» είπε.
Κληθείς να διευκρινίσει ανέφερε ότι το προβλεπόμενο όφελος για τα πρώτα 3 χρόνια λειτουργίας του Λιμανιού Λεμεσού κάτω από το νέο καθεστώς θα ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα έκανε λόγο και για πάρα πολλά άλλα οφέλη από την επιπρόσθετη δραστηριότητα.
«Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την οικονομία. Χρειάζεται επιπρόσθετη οικονομική δραστηριότητα, χρειάζεται ανάπτυξη, χρειάζονται επιπρόσθετες θέσεις εργασίας, χρειαζόμαστε ξένους επενδυτές όπως οι Eurogate-East Med – Interorient και DP World-GAP Vassilopoulos οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον τόπο μας και στην οικονομία μας» τόνισε.
«Και όλοι αυτοί να ξέρετε θα φέρουν επιπρόσθετες επενδύσεις διότι όταν έρχονται αυτές οι εταιρείες και δείχνουν ότι εμπιστεύονται τον τόπο μας αυτή είναι η καλύτερη διαφήμιση που μπορεί να έχουμε για να έρθουν κι άλλες επενδύσεις» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι παρόμοια σχέδια εθελούσιας αφυπηρέτησης έχουν εκπονηθεί και για την ΑΤΗΚ και την ΑΗΚ αλλά και ότι υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον εργαζόμενο να χρησιμοποιήσει το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης και μετά να εργοδοτηθεί στον ιδιώτη επενδυτή καθώς, όπως ανέφερε, ο ιδιώτης έχει ήδη ζητήσει ένα κατάλογο των εργαζομένων και ενδεχομένως κάποιους από αυτούς να ενδιαφερθεί να τους εργοδοτήσει εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν. «Αν δεν επιθυμούν είτε θα παραμείνουν στην ΑΛΚ είτε θα αποσπαστούν στο Δημόσιο με όλα τα δικαιώματα που έχουν σήμερα» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει νομοθετική εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά την απόσπαση εργαζομένων στο Δημόσιο, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι όντως αν δεν περάσει το σχετικό νομοσχέδιο υπάρχει άλλο έτοιμο νομοσχέδιο το οποίο αφορά ειδικά την ΑΛΚ και πως ως εκ τούτου και πάλι επαφίεται στη Βουλή να το ψηφίσει για να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι αποσπάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις