Χάκερ προσπάθησαν να κλέψουν 1 δισ. δολάρια από τράπεζες αλλά τους πρόδωσε η...

Χάκερ προσπάθησαν να κλέψουν 1 δισ. δολάρια από τράπεζες αλλά τους πρόδωσε η...

Στην απίστευτη ιστορία εμπλέκονται η κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές, η Deutsche Bank, η Fed και η λάθος αναγραφή μιας ΜΚΟ στις Φιλιππίνες.

Ένα βήμα πριν από την κλοπή 1 δισ. δολαρίων βρέθηκε μια ομάδα χάκερ, η οποία όμως προδόθηκε από την... ανορθογραφία της. Παρά το λάθος τους οι ηλεκτρονικοί κλέφτες κατάφεραν να αρπάξουν, πάντως, 80 εκατομμύρια δολάρια κι έτσι να πετύχουν μια από τις μεγαλύτερες κλοπές αυτού του είδους στην ιστορία.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters στην υπόθεση εμπλέκονται η κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές, η αμερικανική Fed και η Deutsche Bank.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν η ομάδα των χάκερ κατάφερε να παραβιάσει τα κεντρικά συστήματα της κεντρικής τράπεζας του Μπαγκλαντές και να κλέψει τα διαπιστευτήρια για τις μεταβιβάσεις πληρωμών.

Το επόμενο βήμα του σχεδίου τους περιελάμβανε τον «βομβαρδισμό» της Federal Reserve Bank στη Νέα Υόρκη με τουλάχιστον τρεις ντουζίνες αιτήματα για μεταφορές χρημάτων από την τράπεζα του Μπαγκλαντές σε φορείς με έδρα τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα.

Τα πρώτα τέσσερα αιτήματα για τη μεταφορά περίπου 81 εκατ. δολαρίων «πέρασαν» αλλά οι χάκερ προδόθηκαν στο πέμπτο, ύψους 20 εκατ. δολαρίων. Αυτό που τους πρόδωσε ήταν το γεγονός ότι ένα μέλος της ομάδας έκανε λάθος στην ορθογραφία για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση στη Σρί Λάνκα. Αντί, δηλαδή, για Shalika Foundation (ίδρυμα Σαλίκα) έγραψε στην αίτηση Shalika Fandation (αντί για ou έγραψε τη λέξη με a).

Το λάθος αυτό σήμανε συναγερμό στις υπηρεσίες της Deutsche Bank, της ενδιάμεσης, δηλαδή, τράπεζας, υπάλληλοι της οποίας ζήτησαν επιβεβαίωση από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές.

Ο έλεγχος αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε καμία ΜΚΟ με το όνομα Shalika Foundation στο σχετικό κατάλογο της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα.

Η κινητοποίηση της γερμανικής τράπεζας και το ύψος των ήδη επιβεβαιώμενων συναλλαγών για ιδιωτικούς φορείς κινητοποίησε και την Fed η οποία ειδοποίησε τους Μπαγκλαντεσιανούς, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Reuters.

Εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος των συναλλαγών στις οποίες μπήκε «φρένο» ανέρχονται σε 850-870 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων.

Η Τράπεζα του Μπαγκλαντές υποστηρίζει ότι έχει ανακτήσει μέρος των χρημάτων και είναι σε εξέλιξη η συνεργασία με τις αρχές των Φιλιππίνων για το «ξέπλυμα» χρήματος προκειμένου να επιστραφούν όλα τα χρήματα.

Η επίθεση των χάκερ έγινε στο διάστημα 4-5 Φεβρουαρίου, όταν τα γραφεία της τράπεζας ήταν κλειστά μιας και το Σαββατοκύριακο στο Μπαγκλαντές ξεκινά την Παρασκευή.

Αυτό που υποψίαζονται, πάντως, οι αρχές είναι ότι τα χρήματα που «αντλήθηκαν» μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε καζίνο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Η μάχη ξεκινά - Ποια σενάρια εξετάζει ο Τραμπ για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο - Επίθεση του Ιράν με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους, το Ισραήλ βομβαρδίζει τομέα της Τεχεράνης

LIVE: Η μάχη ξεκινά - Ποια σενάρια εξετάζει ο Τραμπ για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο - Επίθεση του Ιράν με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους, το Ισραήλ βομβαρδίζει τομέα της Τεχεράνης

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «αδειάζουν» Νετανιάχου – Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σε κοινή δήλωση των G7 αναφέρεται ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και γίνεται λόγος για «ανάγκη αποκλιμάκωσης». Την ίδια στιγμή όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε εσπευσμένα από τον Καναδά που γινόταν η Σύνοδος των G7 για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον εξαιτίας των «εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», ενώ αυξάνονται οι φόβοι από τις δηλώσεις του για εκκένωση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.

BEST OF TOTHEMAONLINE