Στις 19 Μαρτίου η «Ωρα της Γης» και στην Κύπρο
Η “Ωρα της Γης” γιορτάζεται και φέτος στην Κύπρο και στις 19 Μαρτίου και ώρα 20.00 όλα τα φώτα σβήνουν, στα πλαίσια της παγκόσμιας κινητοποίησης για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αναφορικά με τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και τον άνθρωπο από την υπερθέρμανση του πλανήτη μας, αναφέρει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου.
Σε ανακοίνωσή της η ΟΠΟΚ αναφέρει ότι οι φετινές δράσεις για την “Ώρα της Γης” πραγματοποιούνται κάτω από το σύνθημα “Γυρνάμε τα Φώτα στη Μείωση της Πλαστικής Σακούλας” και είναι αφιερωμένες στη μείωση της χρησιμοποίησης της πλαστικής σακούλας και την προώθηση της χρήσης επαναχρησιμοποιημένων τσαντών για τα ψώνια, με σκοπό τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.
Προσθέτει ότι το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού από τις οργανώσεις – μέλη της ΟΠΟΚ, στα κέντρα των πόλεων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου.
Επίσης, η ΟΠΟΚ συμμετέχει και στην καθιερωμένη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20.00 το βράδυ, στη διάρκεια της οποίας η ομοσπονδία θα διανέμει διαφωτιστικό υλικό στο κοινό.
Σε διακήρυξή της για την “Ώρα της Γης”, η ΟΠΟΚ, ζητά “από τους ηγέτες του κόσμου και τη δική μας κυβέρνηση, να δεσμευτούν για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος του πλανήτη”.
Η ΟΠΟΚ, “με αφορμή τις συζητήσεις για μέτρα ανάκαμψης ή επανεκκίνησης της οικονομίας”, καλεί την πολιτεία, το κυπριακό κράτος, “να μην ακολουθήσει την πεπατημένη θυσιάζοντας το περιβάλλον για χάρη μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης”.
“Απαιτούμε συνέπεια στη διακηρυγμένη αρχή των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την παραχώρηση αδειών για έργα μεγάλης κλίμακας που συνιστούν κίνδυνο για το περιβάλλον”, σημειώνει η ΟΠΟΚ.
Καταλήγοντας αναφέρει ότι “αναμένουμε από το κυπριακό κράτος ακόμα περισσότερα μέτρα για το περιβάλλον, όχι γιατί μας το επιβάλλουν με οδηγίες και κανονισμούς από έξω, από τις Βρυξέλλες ή από τις Διεθνείς Συνόδους, αλλά γιατί θεωρούμε ότι διαθέτουμε οι ίδιοι την ευαισθησία και έχουμε την περιβαλλοντική συνείδηση και πάνω απ’ όλα την αγάπη για τον άνθρωπο για να ακολουθήσουμε ένα άλλο μοντέλο, αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις