ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο αυστηρό το πλαίσιο για τον ασφαλιστικό κλάδο με νέο νομοσχέδιο

Πιο αυστηρό το πλαίσιο για τον ασφαλιστικό κλάδο με νέο νομοσχέδιο

Αυστηρότερο καθίσταται το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο, με νομοσχέδιο που τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, επί του οποίου ωστόσο διατυπώθηκαν διαφωνίες από εμπλεκόμενους φορείς.

 

Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να είχε ήδη ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, βουλευτής ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, το νομοσχέδιο άπτεται της λειτουργίας του ασφαλιστικού κλάδου στην Κύπρο και ενσωματώνει στην κυπριακή νομοθεσία την ευρωπαϊκή Οδηγία Solvency II.

«Γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο με κυρίαρχο στόχο την προστασία των πολιτών που ασφαλίζονται σε διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρεις πυλώνες, που αφορούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις φερεγγυότητας και τεχνικές προβλέψεις γι` αυτές, το σύστημα διακυβέρνησης και την υποβολή εκθέσεων και δημοσιοποίηση στοιχείων.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των εμπλεκομένων οι οποίοι θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους στην Επιτροπή.

Ήδη υπάρχει καθυστέρηση, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, η Οδηγία έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου και έχει δοθεί παράταση για να ψηφιστεί και να δημοσιευθεί μέχρι τις 11 Απριλίου.

Η Οδηγία έχει ήδη εφαρμοστεί από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σημείωσε ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση από μέρους του Υπουργείου Οικονομικών και της Εφόρου Ασφαλίσεων με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, ο Σύνδεσμος αντιτίθεται έντονα σε πρόνοιες του νομοσχεδίου και των κανονισμών που όπως υποστηρίζει, είναι αντισυνταγματικές. Σημείωσε ακόμα ότι ενώ στην ευρωπαϊκή οδηγία δεν αναφέρεται καμία αλλαγή σχετικά με τη διαμεσολάβηση πελάτη και ασφαλιστικής εταιρείες, στο νομοσχέδιο γίνονται μεγάλες αλλαγές για το θέμα αυτό.

Ο κ. Κώστα ανέφερε ότι διαφωνίες υπάρχουν και μεταξύ της Εφόρου Ασφαλίσεων και του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ, είπε, θα συμβάλει στο διάλογο που θα αναπτυχθεί στην Επιτροπή ώστε τα τελικά κείμενα του νομοσχεδίου και των κανονισμών να έχουν ως κύριο στόχο την προστασία των καταναλωτών και όχι την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top