Συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μερικές ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο. Ο κύριος Σούλτς έρχεται στο νησί μας την Δευτέρα, 28.3.
Το μήνυμα ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν θα αφεθούν μόνοι τους την επομένη της επανένωσης του νησιού και ότι η ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ένα ευημερές και ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους Κυπρίους, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής Κύπρου, στέλλει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.
Ο κ. Σουλτς θα φθάσει στην Κύπρο το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαρτίου και θα αναχωρήσει την Τετάρτη 30 Μαρτίου.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε πως δεν έχει αμφιβολία πως, παρόλο που βρισκόμαστε κοντά σε μια διευθέτηση, υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει και χρειάζεται να καταβληθούν προσπάθειες, ακόμη και μετά την επανένωση. "Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμες να βοηθήσουν, όπου αυτό είναι επωφελές”, επεσήμανε.
Ερωτηθείς για το σκοπό της επίσκεψής του στην Κύπρο και τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συναντήσεών τους στο νησί, ο κ. Σουλτς ανέφερε πως “οι Κύπριοι έχουν μπροστά τους ορισμένους κρίσιμους μήνες. Η πιθανότητα επανένωσης δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά. Δεν ήταν ποτέ τόσο απτή. Θα επισκεφθώ την Κύπρο για να δείξω τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία που έχει αναληφθεί και υποστηρίζεται δημόσια τόσο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητες Μουσταφά Ακιντζί με τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που κάνουν”.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ως η διατήρηση του μομέντουμ είναι ουσιώδους σημασίας και πιστεύει πως εκτός από το να δέχονται την υποβοηθητική λεκτική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, οι Κύπριοι και οι ηγέτες τους μπορούν να ωφεληθούν από μια άμεση στήριξη επί του εδάφους.
Ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξει να εξετάσει με διάφορους παράγοντες με ποιο τρόπο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να βοηθήσει καλύτερα τη διαδικασία. Ερωτηθείς πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αξιολογεί τις προσπάθειες για μια λύση στην Κύπρο και πώς βλέπει το ρόλο της Κύπρου στην ΕΕ μετά από μια λύση, ο κ. Σουλτς ανέφερε πως οι προσπάθειες που γίνονται από όλες τις πλευρές για επίλυση του θέματος της διαίρεσης της Κύπρου δεν είναι τίποτε λιγότερο από αξιοσημείωτες. “Η ταχύτητα και το βάθος των συνομιλιών είναι εντυπωσιακά”, επεσήμανε.
Σημείωσε πως βλέπει ότι θα υπάρξει ένας ανανεωμένος ρόλος για την Κύπρο μετά τη λύση, γιατί θα αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση στην ΕΕ που θα δείχνει ότι βαθιά ριζωμένες διχαστικές καταστάσεις μπορούν να υπερπηδηθούν μέσω της διπλωματίας, με υπομονή και επιμονή.
Σε μια εποχή κατά την οποία ο πολιτισμός του “εμείς” εναντίον “αυτών” επικρατεί ολοένα και περισσότερο, η Κύπρος μετά τη λύση μπορεί να παρέχει ένα αντίβαρο και μια αναγκαία ανάσα φρέσκου αέρα για τους Κύπριους, για την ΕΕ και για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, σημείωσε.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τη θέση πως το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ αποτελεί ικανοποιητική εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας και του λαού της μετά τη λύση, ο κ. Σουλτς είπε πως ένας από τους λόγους που τα κυρίαρχα κράτη έχουν επιλέξει να ενταχθούν στην ΕΕ είναι ότι η ειρήνη και η σταθερότητα της κάθε χώρας εξυπηρετούνται καλύτερα εντός της ΕΕ. “Δεν βλέπω οποιοδήποτε λόγο γιατί αυτό να μην ισχύει επίσης για μια επανενωμένη Κύπρο”, υπέδειξε.
Ερωτηθείς με ποιους τρόπους μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποστηρίξει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Σουλτς ανέφερε πως με την επίσκεψή του στην Κύπρο επιθυμεί να μεταφέρει στους Κύπριους πολίτες ένα μήνυμα ελπίδας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
“`Ενα πολιτικό μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν θα αφεθούν μόνοι τους την επομένη της επανένωσης και ότι η ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ένα ευημερές και ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους Κυπρίους, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής Κύπρου”, υπογράμμισε.
Ανέφερε πως δεν έχει αμφιβολία πως, “παρόλο που μια διευθέτηση βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει και χρειάζεται να καταβληθούν προσπάθειες, ακόμη και μετά την επανένωση. Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμες να βοηθήσουν, όπου αυτό είναι επωφελές”.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω, ωστόσο, είπε στο ΚΥΠΕ, ότι οι Κύπριοι πρέπει να ηγούνται της διαδικασίας επί της ουσίας αυτών που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης και πως αυτή πρέπει να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.
“Πρέπει να δώσουμε τον απαραίτητο χώρο και στους δυο ηγέτες να προχωρήσουν στο δρόμο τους και να καταλήξουν στις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν χωρίς να επιβάλουν οποιαδήποτε τεχνικά χρονοδιαγράμματα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων. Αυτό που είναι θεμελιώδες είναι να διασφαλιστεί ότι αυτή τη φορά θα πετύχουμε να έχουμε δυο “Ναι” στα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα για την έγκριση του επιδιωκόμενου συμφωνημένο σχεδίου λύσης”, επεσήμανε.
Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση από την Κύπρο, το Μάρτιο, του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της, και για τις προσπάθειες της χώρας για αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, ο κ. Σουλτς είπε πως η συμπλήρωση του προγράμματος της Κύπρου αξίζει ένα μεγάλο έπαινο.
“Μέσα σε τρία χρόνια, η χώρα έχει περάσει από μια οικονομία σε κατάρρευση, με όλα τα αυγά της σε ένα καλάθι, σε ένα καθαρό μονοπάτι ανάκαμψης. `Εχουν αναληφθεί μεταρρυθμίσεις με ταχείς ρυθμούς που θα βοηθήσουν να καταστεί η οικονομία πιο ανθεκτική και θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση” του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας, σημείωσε.
Πρόσθεσε πως η γρήγορη ανάκαμψη δείχνει ότι η προσπάθεια και η επιμονή ανταμείβουν. “Ασφαλώς δεν πρέπει να υπάρχει επανάπαυση. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν, ιδιαίτερα για να μειωθεί το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά επίσης για περαιτέρω μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, και για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ. Επιπρόσθετα η δημιουργία ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος πρέπει να είναι ακόμη ένας σημαντικός επιδιωκόμενος στόχος”, κατέληξε.
Κατά την επίσκεψή του ο κ. Σουλτς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει συνάντηση με τον κ. Ομήρου. Επίσης θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής. Θα έχει ακόμη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και θα συναντηθεί με αρχηγούς ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Ο κ. Σουλτς θα επισκεφθεί και το ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις