ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αντίο μνημόνιο» και επίσημα για την Κύπρο

«Αντίο μνημόνιο» και επίσημα για την Κύπρο

Μετά από τρία χρόνια θυσιών και σκληρής λιτότητας η Κύπρος εξέρχεται και τυπικά σήμερα από το μνημόνιο. Θεωρείται η τέταρτη χώρα που ολοκληρώνει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής.

Οι Κύπριοι θυμούνται πολύ καλά το σοκ που έζησαν πριν από τρία χρόνια. Ήταν Μάρτιος του 2013 όταν οι ευρωπαίοι εταίροι ζητούσαν θυσίες και σκληρά ανταλλάγματα από την Κύπρο για να την βοηθήσουν να επιβιώσει οικονομικά. “Bail in“ ήταν ο όρος, τη σημασία του οποίου οι Κύπριοι έμαθαν, αναγκαστικά, πολύ γρήγορα. Ακόμα και οι πελάτες των τραπεζών έπρεπε να συμβάλουν στη σωτηρία της χώρας τους. Όσοι είχαν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ έχασαν το 47,5%, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ του ποσού κατάθεσης. Η απόφαση αυτή ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα των προγραμμάτων στήριξης που αφορούσαν συνολικά πέντε χώρες: την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Τρία χρόνια αργότερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του κυπριακού προγράμματος, το οποίο και τυπικά ολοκληρώνεται σήμερα. Όπως δήλωσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κύπρος έκανε όσα έπρεπε και δεν χρειάζεται οικονομική στήριξη από το εξωτερικό..

Απέδωσαν εν τέλει οι θυσίες των Κυπρίων

Παρά τις αντιδράσεις η κυπριακή κυβέρνηση έκανε όσα έπρεπε για να ξεπεραστεί η κρίση

Ωστόσο το ξεκίνημα του προγράμματος προσαρμογής κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν. Αρχικά η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη προέβαλε αντίσταση. Όμως πολύ γρήγορα η Μεγαλόνησος αναγκάστηκε να αλλάξει στάση, μιας και οι δανειστές δεν έδειχναν να υποχωρούν. Η ΕΚΤ έκλεισε την στρόφιγγα με αποτέλεσμα να βάλουν, έστω και προσωρινά, λουκέτο οι κυπριακές τράπεζες. Στις τραπεζικές αναλήψεις επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί. Τότε, πολιτικοί, κόμματα, επιχειρηματίες και τραπεζίτες συναντήθηκαν στη Λευκωσία και αποφάσισαν να υποχωρήσουν. Υπήρξαν βέβαια έντονες αντιπαραθέσεις για το ποιος φέρει την ευθύνη της δεινής θέσης στην οποία περιήλθε η χώρα. Στο τέλος όμως υπήρξε ομοφωνία. Το τίμημα; Οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου άνω των 100.000 υπέστησαν κούρεμα 47,5%. Η δεύτερη τράπεζα της χώρας, η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, διασπάστηκε. Ως αντάλλαγμα οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ στήριξαν την Κύπρο με 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η συμβολή των ίδιων των Κυπρίων ανήλθε σε 13 δις ευρώ.

Σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι Κύπριοι επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή της λιτότητας και δεν ανέβαλαν σημαντικές αποφάσεις. Την άνοιξη του 2013 επιβλήθηκαν έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων. Παράλληλα συρρικνώθηκε ο δημόσιος τομέας και προωθήθηκαν ιδιωτικοποιήσεις. Τον Απρίλιο του 2015, περίπου δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ήρθε η πρώτη επιτυχία με την άρση των capital controls.

Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν επανέφεραν την Κύπρο σε αναπτυξιακή τροχιά, διαπίστωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τελικά η Λευκωσία απορρόφησε από την οικονομική βοήθεια των εταίρων μόλις 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, η Κύπρος θεωρείται η τέταρτη από τις πέντε χώρες με μνημόνιο που εξέρχεται επιτυχώς από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Deutsche Welle

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σοβαρό τροχαίο: Όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε 15χρονο - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

• Άγριος καβγάς στη Λεμεσό: Βρέθηκαν για να λύσουν τις διαφορές τους και πιάστηκαν στα χέρια - Στο νοσοκομείο δυο πρόσωπα

• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους

• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες

• Καιρός: Πάρτε ομπρέλες γιατί έρχονται βροχές - Πού και πότε θα σημειωθούν

• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε

• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ



Κυπριακό: Μπαίνει στις ράγες, ξανά - Ο συντονισμός και η διαδικασία «εξπρές» - Πριν το τέλος του έτους, η πενταμερής

Κυπριακό: Μπαίνει στις ράγες, ξανά - Ο συντονισμός και η διαδικασία «εξπρές» - Πριν το τέλος του έτους, η πενταμερής

Με διαδικασίες εξπρές φαίνεται πως θα κινηθεί η προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου για το κυπριακό. Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να τα είπαν στο «πόδι» στο περιθώριο της Συνόδου για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν πως τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της διαδικασίας που θα ξεκινήσει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top