Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως ένα μέρος του δυνητικού πλούτου της Κύπρου, από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση της συμφωνίας για επανένωση του νησιού.
Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως το φυσικό αέριο μπορεί να δώσει ώθηση σε μια ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Τουρκία, και να ενισχύσει την ειρήνη σε μια ταραχώδη περιοχή. Πρόσθεσε πως “οι μονομερείς γεωτρήσεις από τους Ελληνοκυπρίους”, κατά την έκφρασή του, μπορεί να προκαλέσουν ένταση.
“Βεβαιότατα (το αέριο) θα αποτελέσει μια πηγή εσόδων, εάν υπάρξει νουνεχής προετοιμασία και διαχείριση κατά ένα τρόπο που να μην πυροδοτηθεί (περισσότερη) ένταση στην περιοχή”, ανέφερε στη συνέντευξη ο κ. Ακιντζί.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέκρινε την κυπριακή κυβέρνηση για την προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδότησης, “παρά μια `συναντίληψη” που υπάρχει μεταξύ των πλευρών ότι `δεν επείγουν οι γεωτρήσεις`”, όπως αναφέρεται.
Σημείωσε ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου το 2014 είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή των συνομιλιών για το το Κυπριακό.
“Η δική μου αντίληψη ήταν πως όταν ξεκινούσαμε τη διαπραγμάτευση, αυτό (το θέμα) δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στη διαδικασία μας”, ανέφερε ο Ακιντζί. “Τώρα βλέπω έναν πιθανό κίνδυνο”, πρόσθεσε.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως με την “πιθανή” βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, το κυπριακό και το ισραηλινό αέριο μπορεί να διοχετεύεται στην τουρκική αγορά και στις ευρωπαϊκές αγορές, μέσω ενός αγωγού που να συνδέει το επανενωμένο νησί με την Τουρκία, σε μια απόσταση 70 περίπου χιλιομέτρων.
“Αυτός (ο αγωγός) δεν θα αποτελεί μόνο έναν ενεργειακό διάδρομο, αλλά και ένα διάδρομο ειρήνης “, επεσήμανε. Σημείωσε πως “εάν το έχεις αυτό στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αυτό μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα εργαλείο συνεργασίας”.
Ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως παρόλο ότι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί οικονομική στήριξη σε μια συμφωνία, το κόστος της επανένωσης θα είναι ψηλό, υψηλότερο από οποιουσδήποτε αρχικούς υπολογισμούς.
Ανέφερε πως “βρισκόμαστε πιο κοντά από ό,τι προηγουμένως” σε μια συμφωνία, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να παραμείνουν πλειοψηφία στο βόρειο μέρος του νησιού, το οποίο να διοικούν στο πλαίσιο μιας διζωνικής ομοσπονδίας. Ανέφερε πως οι διάφορες “θεραπείες” που θα δοθούν, όπως η ανταλλαγή περιουσιών, θα διασφαλίσουν πως τα δικαιώματα στην περιουσία γίνονται σεβαστά.
Σημείωσε πως η χρηματική αποζημίωση θα είναι μάλλον η προτιμητέα επιλογή ώστε να διασφαλιστεί πως οι Τουρκοκύπριοι θα “κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας στο βορρά” και θα διατηρήσουν την αριθμητική πλειοψηφία εκεί.
“Δεν προβλέπω μια κατάσταση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι να μην καταστούν πλειοψηφία στη δική τους περιοχή, την οποία θα κυβερνούν”, σημείωσε.
Ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν σε εναλλαγή της Προεδρίας σε μια ομόσπονδη Κύπρο, μεταξύ των δυο κοινοτήτων (εκ περιτροπής Προεδρία), καθώς και σε εμπλοκή της Τουρκίας σε οποιαδήποτε διευθέτηση, προκειμένου να εγγυάται την ασφάλεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις