Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια εξίσωση στην οποία όλες οι πλευρές να κερδίσουν, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου, λέγοντας ότι προσπάθεια είναι οι πόροι ενέργειας που περιβάλλουν το νησί να είναι καταλύτες ειρήνης και συνεργασίας.
Σε ομιλία του στη 12η Οικονομική Σύνοδο Ευρασίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι "οι ενεργειακοί πόροι της Μέσης Ανατολής θεωρούνται ο λόγος της διαμάχης", ωστόσο πρόσθεσε οι ίδιοι προσπαθούν να δώσουν μια νέα και διαφορετική αντίληψη και κάνουν προσπάθειες ώστε οι πόροι ενέργειας που περιβάλλουν την Κύπρο να είναι καταλύτες ειρήνης και συνεργασίας.
"Χάριν της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων με μια φόρμουλα κατάλληλη, λογική και οικονομική είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια εξίσωση στην οποία όλες οι πλευρές να κερδίσουν", πρόσθεσε. Όπως είπε, αυτό θα διευκολύνει τόσο την περιφερειακή ειρήνη αλλά και θα δημιουργήσει συνθήκες μόνιμης ειρήνης και θα φέρει στην ατζέντα την αμοιβαία οικονομική εξάρτηση.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι μια συμφωνία στο Κυπριακό θα συμβάλει στην ηρεμία της περιοχής. "Πιστεύω ότι θα αποτελέσουμε καλό παράδειγμα για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες ζουν μια κοινωνική καταστροφή λόγω του πολέμου και της διαμάχης", ανέφερε.
Μιλώντας στη συνεδρίαση με τίτλο "Νοσταλγία για τον ψυχρό πόλεμο;", ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σε μια μόνο γη έχουν ιδρυθεί δύο κόσμοι.
Το ψευδοκράτος "δεν είναι ένα μέρος που συρρέουν πρόσφυγες. Παρόλα αυτά είναι κοντά σε κάθε περιοχή που αιμορραγεί. Ζούμε από κοντά τον πόνο των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους. Κι εμείς οι ίδιοι πολύ πρόσφατα ζήσαμε τα αποτελέσματα της καταστροφικής διαμάχης. Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς είναι να χάνεις τους δικούς σου άκαιρα, πως είναι να μην μπορείς να βγαίνεις στους δρόμους", είπε.
"Αν ξοδεύουμε τόσο χρόνο για να βρούμε λύση στο Κυπριακό δεν το κάνουμε αυτό μόνο για τους εαυτούς μας. Πιστεύουμε ότι το να λύσουμε το Κυπριακό που θεωρείται ένα απολιθωμένο πρόβλημα θα είναι καλό για την περιοχή μας", πρόσθεσε.
Ανέφερε περαιτέρω ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 30 χιλιάδες άνθρωποι γίνονται θύματα τρομοκρατίας.
"Είναι πρόβλημα τα τελευταία χρόνια να μην υπάρχει κλίμα ειρήνης στον κόσμο. Τα τελευταία 15 χρόνια ο αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας της τρομοκρατίας αυξήθηκε στο 80%. Κάθε χρόνο 30 χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της τρομοκρατίας. Οι δέκα από τις έντεκα χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την τρομοκρατία είναι αυτές που έχουν το πιο ψηλό ποσοστό προσφύγων και οι χώρες στις οποίες ζουν οι περισσότεροι εκτοπισμένοι", ανέφερε.
Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμη ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει πολιτική ανοιχτής πόρτας για τους πρόσφυγες και πως η πολιτική της Τουρκίας στο προσφυγικό είναι αξιοθαύμαστη. "Η αλληλεγγύη του τουρκικού λαού και της Τουρκίας έχει καταγραφεί καθαρά στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε, τέλος.
Πηγή — ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις