«Aσέβεια» και «αυτοκτονία» θα ήταν για τον οποιοδήποτε να φέρει ενώπιον του λαού το σχέδιο Ανάν ή ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει πρόνοιες που ήταν στο σχέδιο Ανάν και ήταν καθοριστικές για το «όχι» του 76% των Ελληνοκυπρίων το 2004», τόνισε ο προεδρικός Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, μιλώντας στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων.
«Όπως έγινε σαφές και από τον Πρόεδρο (Νίκο) Αναστασιάδη, δεν πρόκειται ο ίδιος να θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του και κατ’ επέκταση θα απορριφθεί σε δημοψήφισμα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Φωτίου εκπροσώπησε στο συνέδριο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και ενημέρωσε εκτενώς τους αντιπροσώπους για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.
Ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε κάποια των θεμάτων που έχουν συζητηθεί, αλλά ταυτόχρονα έχουν διαπιστωθεί διαφωνίες σε άλλα, ενώ υπάρχει και αριθμός θεμάτων στα οποία δεν υπήρξε ακόμα ουσιαστική διαβούλευση ή χρειάζονται τεχνική επεξεργασία και στήριξη.
«Γι’ αυτό και απαιτείται ακόμα χρόνος, όπως και κοπιώδης εργασία, με την ελπίδα να καταστεί δυνατό να παρουσιαστεί στο λαό μια ολοκληρωμένη πρόταση που δεν θα επιδέχεται παρερμηνείες, δεν θα έχει κενά και ασάφειες και θα απαντά στις όποιες ανησυχίες του κυπριακού λαού».
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι αποκλείεται η όποια ενδιάμεση λύση.
Ο επίτροπος Αποδήμων ανέφερε ότι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, εξαρχής αποδέχθηκε την ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό. Παράλληλα κοινή είναι η θέση των ηγετών πως θα πρέπει να παρουσιαστεί στο λαό μια συμφωνία χωρίς κενά και ασάφειες για να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, ενώ η βιωσιμότητα της λύσης αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο.
Περιγράφοντας τα πιο κύρια σημεία που δεν έχει αποδώσει- ο διάλογος με τον κ. Ακιντζί, είπε:«Η τ/κ πλευρά επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία, κάτι που η δική μας πλευρά δεν αποδέχεται. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τις εξουσίες που θα ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
Αναφέρθηκε στα δύο σώματα της νομοθετικής εξουσίας, ενώ είπε πως για τη δικαστική εξουσία υπάρχει συναντίληψη στο πως θα ασκείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο από δύο βαθμίδες δικαστηρίων: Το πρωτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο που θα είναι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ταυτόχρονα, και για όσο χρόνο απαιτηθεί, θα λειτουργεί ως εφετείο και Δικαστήριο Περιουσιών. «Υπάρχει επίσης συναντίληψη για τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών διακίνησης προσώπων, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και ενάσκησης επαγγέλματος, με σεβασμό στη διασφάλιση του διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους», είπε.
Πρόσθεσε πως για το θέμα των εποίκων υπάρχει συναντίληψη, πως η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού κατά την πρώτη ημέρα ισχύος της συμφωνίας θα αντικατοπτρίζει, με ελάχιστες αποκλίσεις, τη δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το 1960.
Για το περιουσιακό αναγνωρίστηκε το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Δίδεται το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να προσφύγει, κατά προτεραιότητα, τον πρώτο χρόνο στην Επιτροπή Περιουσιών, χωρίς αυτό να σημαίνει απώλεια του δικαιώματος του να πράξει κάτι ανάλογο στη συνέχεια ή να επηρεαστούν τα δικαιώματα του, εάν μετά τον πρώτο χρόνο προσφύγει ο χρήστης. Στον ιδιοκτήτη προσφέρονται οι ακόλουθες πέντε θεραπείες:
Επανεγκατάσταση, Μερική αποκατάσταση, Εναλλακτική αποκατάσταση, Ανταλλαγή περιουσίας και Αποζημίωση. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί παραμένουν σημαντικές διαφορές ως προς τα κριτήρια των περιουσιών.
«Δεν υπάρχει περίπτωση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπαναχωρήσει από ότι το πρώτο δικαίωμα θα έχει ο ιδιοκτήτης και όχι ο χρήστης», τόνισε ο Φώτης Φωτίου.
Σε σχέση με το εδαφικό, είπε ότι σε ό,τι αφορά την πλευρά μας, υπάρχουν σαφείς ανυποχώρητες θέσεις για κάποια των κριτηρίων.
«Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στις οποίες προέβη στις 11 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν είχε από τουρκικής πλευράς δημιουργηθεί θέμα με την επιστροφή της Μόρφου. Δεν πρόκειται – τόνισε – να υπάρξει θετική κατάληξη σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσης χωρίς την επιστροφή της κατεχόμενης κωμόπολης υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση».
Για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είπε πως η δική μας ξεκάθαρη θέση είναι πως δεν γίνεται αποδεκτό ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπόκειται στις όποιες μορφές εγγυήσεων. ‘Άλλες οι συνθήκες του 1960 και άλλες σήμερα.
«Βασική παράμετρος στο θέμα αυτό αποτελεί η θέση της Ελλάδας πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αποποιείται της ιδιότητας της άλλης εγγυήτριας δύναμης αν το επιθυμούν αυτό και οι δυο κοινότητες».
Ο κ. Φωτίου μίλησε εκτενώς για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και την συνεχιζόμενη κωλυσιεργία της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην οικονομία.
Ειδική μνεία έκανε για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Απόδημοι επενδύοντας στην Κύπρο και εξήγγειλε τον προγραμματισμό από μέρους του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CYPA), της παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού (με την μορφή ενός ή δύο σύντομων ταινιών), το οποίο θα τεθεί στη διάθεση των αποδήμων για κατάλληλη αξιοποίηση.
«Πάντοτε υπολογίζουμε πολύ στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι απόδημοι μας. Ιδιαίτερα εσείς στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποδείξει πολλές φορές τις δυνατότητες σας στηρίζοντας την Κύπρο και τους αγώνες της. Ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα που έχετε επιλέξει ως δεύτερη πατρίδα σας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι μπορείτε να πετύχετε πολλά θέτοντας τα εθνικά θέματα και τις πάγιες μας θέσεις στους διάφορους υποψήφιους και τα κόμματα».
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εξήρε το ρόλο των Αποδήμων Κυπρίων και του Ελληνισμού της Διασποράς γενικότερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις