Αυξητική είναι η τάση που επικρατεί στην Κύπρο σε υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και παρενόχλησης παιδιών μέσω του διαδικτύου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ίσων Ευκαιριών Ανδρών και Γυναικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Σοφοκλής Φυττής.
Η Επιτροπή συζήτησε τη Δευτέρα, (11/4), για τρίτη φορά, το θέμα “Τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και η προστασία τους στο σύγχρονο διαδικτυακό περιβάλλον”.
Μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επικαλούμενος στοιχεία από την Αστυνομία, ο κ. Φυττής, είπε ότι “το 2013 είχαμε 32 υποθέσεις – καταγγελίες σοβαρής παιδικής πορνογραφίας και ενόχλησης, το 2014 είχαμε 104 υποθέσεις, το 2015, 154 υποθέσεις και μέχρι τις αρχές Απριλίου, για το 2016, 48 υποθέσεις”.
Ο κ. Φυττής είπε ότι “δεν γίνονται πολλά και σοβαρά βήματα για καλύτερο συντονισμό και καθυστερεί πάρα πολύ να γίνει εθνική στρατηγική για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα και ως αποτέλεσμα συνεχίζονται οι παρεμβάσεις διαφόρων προς τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, όλων των ηλικιών”.
Ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπάρχει συντονισμός ως προς την ενημέρωση, διαφώτιση των παιδιών για τους κινδύνους που διατρέχουν από το διαδίκτυο ενώ συνολικά είναι πέντε οι γραμμές που δέχονται τηλεφωνήματα θυμάτων και εγείρεται θέμα συντονισμού.
Ο κ. Φυττής είπε ότι οι προσπάθειες που γίνονται είναι ασυντόνιστες και εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον διαδικτυακό κίνδυνο θα πρέπει να γίνει συντονισμός, καλό πρόγραμμα και διάθεση κονδυλίων.
Για το ίδιο θέμα, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου, είπε ότι ως ενήλικες και ως γονείς πρέπει να έχουμε τον τρόπο να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους που ελλοχεύει το διαδίκτυο όπως τα προστατεύουμε και από άλλους κινδύνους που είναι μέσα στην καθημερινή ζωή τους.
Ανέφερε ότι οι δύο κύριες μορφές προβλημάτων και δυσκολιών που βλέπουμε στο διαδίκτυο και αφορούν τα παιδιά είναι ο εκφοβισμός και η σεξουαλική παρενόχληση για την οποία λαμβάνονται ήδη συγκεκριμένες δράσεις ενώ για τον εκφοβισμό γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από διάφορες υπηρεσίες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Η κ. Κυριακίδου είπε ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει ο καταρτισμός της εθνικής στρατηγικής που αφορά την προστασία των παιδιών από το διαδίκτυο η οποία, όπως μας ελέχθη, θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο του 2016, και εγώ θεωρώ ότι πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα.
Πρόσθεσε ότι προκύπτει ζήτημα έλλειψης συντονισμού προς τις ενέργειες που γίνονται για προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου η οποία θα εκλείψει με την υιοθέτηση και εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για αυτό και το όλο θέμα πρέπει να παρακολουθηθεί από το νέο Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, δήλωσε ότι δυστυχώς παρά το γεγονός ότι το 2013 η Κυβέρνηση επικύρωσε την απόφαση για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο τα πράγματα κινούνται με ρυθμούς χελώνας.
Πρόσθεσε ότι σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ακούσαμε τα ίδια, χωρίς τίποτε νεότερο, και μάλλον γίνεται και επικάλυψη και επανάληψη προσπαθειών και προγραμμάτων.
Η κ. Κουκουμά είπε ότι ως ΑΚΕΛ μας ανησυχεί το γεγονός ότι ενώ ετοιμάζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μια στρατηγική που θα αφορά τα έτη 2017 – 2020 δεν τύχαμε ενημέρωσης για τον τρόπο εξεύρεσης των σχετικών και απαραίτητων κονδυλίων για εφαρμογή της στρατηγικής.
Καταλήγοντας είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ενθάρρυνση και στήριξη όσων καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά και αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής, έχοντας πολύχρονη εμπειρία και δράση στον τομέα αυτό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις